secundair logo knw 1

In het bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland hebben de onderhandelaars van BBB, VVD, CDA/CU-SGP en Natuurterreinen met steun van de fracties van Ongebouwd, BVNL en JA21 een coalitieakkoord bereikt. Het algemeen bestuur van Hollandse Delta heeft ingestemd met het bestuursakkoord ‘Waterambities verenigd’. Dat is niet door een coalitie opgesteld, maar door de externe informateurs Erik van Heijningen en Govert Veldhuijzen. Zij gaan nu het college vormen.

In Delfland bestaat het nieuwe college uit de bestuurders Robert Tieman (BBB), Peter Ouwendijk (VVD), Manita Koop (CDA/CU-SGP) en Stijn van Boxmeer (Natuurterreinen). Ze gaan met steun van de partijen Ongebouwd, BVNL en JA21 uitvoering geven aan het coalitieakkoord ‘Water voor Mens en Natuur. Een trendbreuk in waterbeheer’ en worden 1 juni voorgedragen voor installatie tijdens de verenigde vergadering.

De coalitie in Delfland heeft een rechtse signatuur en in een vroeg stadium van de onderhandelingen uitten de vier progressieve fracties AWP (3 zetels), PvdD (3 zetels), PvdA (3 zetels) en Water Natuurlijk (4 zetels) daar hun ongenoegen over. Ze voelden zich buitengesloten, zo bleek uit een verklaring in april. “Wij maken ons grote zorgen of een coalitie op zo’n smalle rechtse basis de grote uitdagingen op het gebied van waterkwaliteit, natuurherstel en klimaatverandering wel voortvarend wil aanpakken. Dit is niet goed voor Delfland en slecht nieuws voor de mensen, bedrijven, dieren en planten in ons gebied.”

Blijkens het coalitieakkoord streven de acht fracties die elkaar nu gevonden hebben, naar ‘een zo breed mogelijk draagvlak' voor de voorstellen. “Daarvoor zoeken we toenadering tot alle fracties in de VV en staan wij open voor initiatieven vanuit alle fracties.”

Waterkwaliteit
In de komende bestuursperiode wordt ‘de hoogste prioriteit’ gegeven aan de verbetering van de waterkwaliteit en stelt de coalitie alles in het werk om de doelen van Kaderrichtlijn Water te halen, staat in het akkoord. “Wij doen er alles aan om meer maatregelen te nemen bij de bron: gewasbeschermingsmiddelen, nutriënten (voedingsstoffen), riool- overstorten, bouwactiviteiten in het veen, beroepsvaart, etc.”

In het glastuinbouwgebied richt het nieuwe bestuur zich op meten en monitoren van de waterkwaliteit, effectiever handhaven en ondersteunen van goed gedrag met inzet van onder andere watercoaches. “Tegelijk willen we de handhaving uitbreiden. Wij zetten nog meer dan nu in op risicogestuurd handhaven om zo de effectiviteit te vergroten. Denk aan: handhaving bij huurtuinen, stoppende ondernemers, teeltwisselingen, nullozers en grondteelten.”

De ecologische waterkwaliteit wil de coalitie verbeteren met onder meer de aanleg van meer natuurvriendelijke oevers, ‘waar mogelijk in combinatie met natte ecologische zones’, voortzetting van het beleid van ecologisch maaien en baggeren en verminderen van de riooloverstorten.

Naast het onderwerp waterkwaliteit zijn ook de volgende onderwerpen in het coalitieakkoord opgenomen: klimaatverandering, natuurlijk evenwicht, waterketen en waterveiligheid. Deze onderwerpen zijn op hoofdlijnen beschreven, staat in een verklaring.

Hollandse Delta
Het bestuursakkoord van Hollandse Delta is niet de vrucht van onderhandeling tussen fracties, maar is door de externe informateurs Erik van Heijningen en Govert Veldhuijzen opgesteld in overleg met de fractievoorzitters.

Bij het waterschap, dat in de afgelopen jaren te kampen had met een langslepende bestuurscrisis, is voor aan afwijkende procedure gekozen om te komen tot een sterk en effectief bestuur, dat de grote opgaven in het gebied effectief kan aanpakken. “Gelet op de omvang en complexiteit van deze opgaven is het des te belangrijker dat doelen, middelen en wijze van aanpak kunnen rekenen op brede politieke steun in het waterschap”, staat in het bestuursakkoord.

Dit bestuursakkoord beschrijft de grote lijnen van het te voeren beleid. “Het is aan het nieuwe college van Dijkgraaf en Heemraden om het beleid nader uit te werken in een programma.”

Het algemeen bestuur heeft 24 mei ingestemd met het akkoord en Van Heijningen en Veldhuijzen aangesteld als formateurs, met de taak om het selectieproces voor de benoeming van nieuwe heemraden uit te voeren.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.