secundair logo knw 1

Kool- en raapzaad verspreiden zich snel en verdringen andere planten l Foto Delfland

Heldergeel kool- en raapzaad in bermen en op dijken: het staat zo vrolijk maar het Hoogheemraadschap van Delfland is er niet blij mee. De soorten bedreigen de stevigheid van de dijk. Deze maand begint daarom een proef met vroeg maaien, zodat de zaadjes zich niet kunnen verspreiden. 

Volgens Delfland toont onderzoek aan dat kool- en raapzaad, maar ook het groot hoefblad, een negatief effect hebben op de stevigheid van dijken. Daarvoor is een gezonde, gevarieerde en dichte begroeiing nodig. 

Kool- en raapzaadplanten verspreiden zich snel en groeien ‘als kool’, aldus het hoogheemraadschap. "De stengels met de gele bloemen kunnen soms wel een meter hoog worden en groeien dicht op elkaar. Dat resulteert in een prachtige gele bloemenzee, maar ook in kwetsbare dijken."

Woekeraar
Het groot hoefblad is nog zo’n woekeraar. Met het bestrijden hiervan is Delfland in 2019 al begonnen. De grote bladeren houden veel licht tegen, waardoor andere planten niet kunnen groeien. 

Zo ontstaan kale plekken op de dijk, die deze minder goed bestand maken tegen droogte en erosie. De grond spoelt makkelijker weg door water en wind. Eventuele schade aan de dijk is door het dichte bladerdek ook moeilijk te ontdekken.

Door deze dominante soorten nu op het juiste moment te maaien, wil het hoogheemraadschap andere planten de ruimte geven om te groeien. "Dat is goed voor de biodiversiteit en dus ook voor de dijk."

Soort stofzuiger
Groot hoefblad verspreidt zich via de wortels en moet voor de bloei gemaaid worden. Kool- en raapzaad verspreiden zich via de zaden, die dus verwijderd moeten worden voordat ze loslaten. Daarvoor gebruikt Delfland een maaimachine met een soort stofzuiger eraan die de zaden direct opzuigt. 

De pilot voor het maaien van kool- en raapzaad duurt drie jaar en vindt plaats op een aantal dijken in Maasland (Commandeurspolder, Foppenpolder, Aalkeet Buitenpolder). Als na die periode blijkt dat de methode niet heeft gewerkt, gaat het hoogheemraadschap op zoek naar andere maatregelen. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Arie van LitDank Arie voor jouw steun. Tja, anderen komen op voor 'ons land'. Ik voor ook mijn water, ook mijn milieu, ook mijn bodem, ook mijn natuur. Iemand moet het doen. 
@Elsa Loosjes (zeer geïnteresDat gaat heel lang duren. En dat is ook de bedoeling van dit boerenbruin rechtse kabinet. Stel je voor dat we de problemen zouden oplossen, wat moeten ze dan? Wie stemt er dan nog op hen? 
Mooi verwoord. Het kabinet in spé heeft velen verleid met termen als 'het geven van duidelijkheid', terwijl er in de praktijk door in te zetten in bewezen niet duurzaam beleid, er grote onzekerheden gaan ontstaan. Ook hier moet het gezegde van 'de wal keert het schip' zich klaarblijkelijk nog maar weer eens in de praktijk gaan bewijzen.
Geheel eens met de reactie van dhr. Peters. "Natuur is leuk", maar even niet als het de landbouw in de weg zit. Dan poetsen we het weg als lastig (kleine snippers??) of ongewenst. Gemiste kans want, afgezien de intrinsieke verantwoording die de overheid en haar burgers heeft voor het behoud van onze natuur is het ook van groot belang voor drinkwater, economie (recreatie/vestigingsklimaat), wetenschap en het welbevinden van miljoenen mensen. En dat poets je niet weg tegen de marginale landbouw- en visserijbelangen.