De miljoen woningen die vóór 2030 dienen te worden gebouwd moeten toekomst- en klimaatbestendig, duurzaam en goed bereikbaar zijn. Voor de keuze van bouwlocaties moeten water, bodem en het herstel van de natuur leidend zijn, zeggen de koepelorganisaties Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg en de Unie van Waterschappen in het kader van Prinsjesdag. Het rijk moet snel met 'een duidelijke, langjarige aanpak' komen.

De drie koepelorganisaties vinden het teleurstellend dat er op Prinsjesdag nog geen nieuw kabinet is. Ze dringen er op aan dat er snel afspraken komen om Nederland te verduurzamen, een opdracht die vooral in de regio’s vormgegeven moet worden met thema’s als wonen, economie en energie. "Om de enorme vraag naar woningen, de strijd tegen klimaatverandering en de transitie naar duurzame energie te realiseren, is het nodig deze opgaven slim te combineren met een gezamenlijke aanpak in de regio. Die samenwerking werkt alleen onder de juiste voorwaarden en met goede financiële afspraken."

Op regionaal en lokaal niveau zetten de decentrale overheden er al op in om deze opgaven gezamenlijk op te pakken, stellen de koepelorganisaties. “Met de noodzakelijke koers en bijbehorende afspraken wil het echter nog niet zo vlotten in Den Haag.” VNG, IPO en UvW dringen aan op snelle besluitvorming in Den Haag over de financiële middelen die nodig zijn voor de transities.

Voor de bouw van een miljoen woningen, de uitvoering van het Klimaatakkoord en stimulering van de circulaire economie is het tevens belangrijk dat het rijk barrières bij gebiedsontwikkeling wegneemt en dat er een stabiele koers komt ‘met een duidelijke, langjarige aanpak’, schrijven de koepelorganisaties. Voorts moet het nieuwe kabinet economische opgaven verbinden aan de klimaat- en woonopgaven. En er moet ‘een stevig programma voor om- en bijscholing’ komen.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.
In Flevoland, en specifiek in het gebied Almere Oosterwold heeft het Waterschap Zuiderzeeland al een verordening gemaakt waarbij alle putten, ook kleiner dan 1 m3 per uur een meldingsplicht hebben, terwijl er geen waterbeheerplan voor de regio is. Het risico is meer onzekerheid en bureaucratie, zonder dat er waarborgen voor (stads)landbouw worden besproken.
... wie in haar beheersgebied grondwater gebruikt en grondwateronttrekkingen in zijn gebied ?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.