Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden viert met allerlei activiteiten dat in de regio Utrecht al negen eeuwen georganiseerd waterbeheer aanwezig is. Ook is er een online festivalterrein geopend. Een belangrijk thema is waterbewust leven.

De inwoners van Dorestad – tegenwoordig Wijk bij Duurstede – damden in 1122 de Kromme Rijn af. Dat wordt gezien als het begin van het waterbeheer in het gebied van het hoogheemraadschap. Het is voor De Stichtse Rijnlanden een mooie aanleiding om het belang hiervan in de schijnwerper te zetten, vertelt Renske Siemens.

“Veel mensen in de regio Utrecht vinden het vanzelfsprekend dat zij hier kunnen wonen, werken en recreëren. Maar als we niet met elkaar hard werken aan waterveiligheid, klimaatadaptatie en schoon en gezond water, blijft dat niet vanzelfsprekend.”

De Stichtse Rijnlanden organiseert samen met andere organisaties tot en met oktober een reeks van activiteiten voor bewoners in de regio en andere belangstellenden. Het programma is nog in ontwikkeling. “Een gedeelte van de activiteiten is bekend, maar nog niet alles is ingevuld.”

Schijnwerper op waterbewust leven
De viering is met name bedoeld voor twee doelgroepen. Siemens: “Wij richten ons op jongeren en waterbewuste Nederlanders. We hopen niet alleen inzicht te geven in wat we doen, maar ook mensen te inspireren een steentje aan het waterbewustzijn bij te dragen.”

Het hoogheemraadschap werkt samen met ambassadeurs. Iedereen kan dat worden, zegt Siemens. “Er zijn nu al ongeveer tweehonderd ambassadeurs. Het gaat om collega’s van het waterschap, studenten, vrijwilligers, eigenlijk alle mensen die waterbewust leven een warm hart toedragen en willen meehelpen bij het organiseren van activiteiten.”

Geïnteresseerden kunnen sinds vorige week een bezoekje brengen aan een interactief online festivalterrein. Hierop is veel informatie te vinden die regelmatig wordt ververst. “We brengen op het festivalterrein elke maand een ander waterschapsthema onder de aandacht. In maart is dat klimaatadaptatie.” Wie ambassadeur wil worden, kan zich aanmelden in de ambassadeurstent.

Speciale tentoonstelling
De eigenlijke aftrap van de ‘fysieke’ viering is op dinsdag 22 maart. Dan wordt in Het Utrechts Archief de tentoonstelling Water – Vriend of vijand? geopend. De expositie wordt omschreven als een onderdompeling in een magisch waterlandschap waarin de bezoeker de verhalen van vroeger ontdekt en een doorkijkje naar de toekomst krijgt. Op het plein voor het archief kan iedereen in de interactieve presentatie 4D-ixi de weg van het afvalwater beleven.

Bij de opening wordt het speciale magazine De Kromme Rijn vertelt gepresenteerd. Dit tijdschrift bestaat uit vier delen, waarvan het eerste deel vooral gaat over negenhonderd jaar waterbeheer. Het is een gedrukte uitgave die het hele jaar door gratis wordt uitgedeeld.

Op 22 maart is ook de eerste van drie College Tours tijdens de viering. Li An Phoa die zich inzet voor drinkbare rivieren, zal dan vertellen over het onderwerp ‘schoon water’. Haar college is zowel fysiek als online te volgen. Siemens: “Hiervoor kan elke jongere zich opgeven.”

De viering wordt in oktober afgesloten met een regionale filmavond waarin de opbrengst van het jaar belicht zal worden. Daaraan doen de ambassadeurs mee. Het houdt dan echter niet op, zegt Siemens. “Wij willen ook na 2022 de aandacht blijven vragen voor het belang van waterbeheer en waterbewust leven. Dat is de meerwaarde van ons programma van dit jaar.”


MEER INFORMATIE
Virtueel festivalterrein 900 jaar waterbeheer 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Gezien de onvermijdelijke zeespiegelstijging als gevolg van opwarming van de aarde en smelten van landijs op Groenland en Antartica kunnen we ervan uitgaan dat het alsmaar ophogen van onze dijken geen blijvende bescherming biedt op de lange termijn. Een tweede kustlijn op 20-25 km in zee, zoals het plan van De Haakse Zeedijk beoogt, is daarom een beter alternatief dan de absurde toekomstplannen van sommige futurologen In Nederland die grote stukken van west-Nederland aan het water willen teruggeven. Op de website "haaksezeedijk.com" is hierover alle informatie te lezen.
Een belangrijk en helder artikel! Goed werk. Wie heeft dit artikel geschreven?
veel waardering, Tom Trouwborst
Het rapport 'Impact of industrial waste water treatment plants on Dutch surface waters and drinking water sources' is verplaatst naar https://www.riwa-maas.org/publicatie/impact-van-industriele-afvalwaterzuiveringsinstallaties-op-nederlands-oppervlaktewater-en-drinkwaterbronnen/
Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!