secundair logo knw 1

Op het online festivalterrein is veel informatie te vinden I Beeld: De Stichtse Rijnlanden

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden viert met allerlei activiteiten dat in de regio Utrecht al negen eeuwen georganiseerd waterbeheer aanwezig is. Ook is er een online festivalterrein geopend. Een belangrijk thema is waterbewust leven.

De inwoners van Dorestad – tegenwoordig Wijk bij Duurstede – damden in 1122 de Kromme Rijn af. Dat wordt gezien als het begin van het waterbeheer in het gebied van het hoogheemraadschap. Het is voor De Stichtse Rijnlanden een mooie aanleiding om het belang hiervan in de schijnwerper te zetten, vertelt Renske Siemens.

“Veel mensen in de regio Utrecht vinden het vanzelfsprekend dat zij hier kunnen wonen, werken en recreëren. Maar als we niet met elkaar hard werken aan waterveiligheid, klimaatadaptatie en schoon en gezond water, blijft dat niet vanzelfsprekend.”

De Stichtse Rijnlanden organiseert samen met andere organisaties tot en met oktober een reeks van activiteiten voor bewoners in de regio en andere belangstellenden. Het programma is nog in ontwikkeling. “Een gedeelte van de activiteiten is bekend, maar nog niet alles is ingevuld.”

Schijnwerper op waterbewust leven
De viering is met name bedoeld voor twee doelgroepen. Siemens: “Wij richten ons op jongeren en waterbewuste Nederlanders. We hopen niet alleen inzicht te geven in wat we doen, maar ook mensen te inspireren een steentje aan het waterbewustzijn bij te dragen.”

Het hoogheemraadschap werkt samen met ambassadeurs. Iedereen kan dat worden, zegt Siemens. “Er zijn nu al ongeveer tweehonderd ambassadeurs. Het gaat om collega’s van het waterschap, studenten, vrijwilligers, eigenlijk alle mensen die waterbewust leven een warm hart toedragen en willen meehelpen bij het organiseren van activiteiten.”

Geïnteresseerden kunnen sinds vorige week een bezoekje brengen aan een interactief online festivalterrein. Hierop is veel informatie te vinden die regelmatig wordt ververst. “We brengen op het festivalterrein elke maand een ander waterschapsthema onder de aandacht. In maart is dat klimaatadaptatie.” Wie ambassadeur wil worden, kan zich aanmelden in de ambassadeurstent.

Speciale tentoonstelling
De eigenlijke aftrap van de ‘fysieke’ viering is op dinsdag 22 maart. Dan wordt in Het Utrechts Archief de tentoonstelling Water – Vriend of vijand? geopend. De expositie wordt omschreven als een onderdompeling in een magisch waterlandschap waarin de bezoeker de verhalen van vroeger ontdekt en een doorkijkje naar de toekomst krijgt. Op het plein voor het archief kan iedereen in de interactieve presentatie 4D-ixi de weg van het afvalwater beleven.

Bij de opening wordt het speciale magazine De Kromme Rijn vertelt gepresenteerd. Dit tijdschrift bestaat uit vier delen, waarvan het eerste deel vooral gaat over negenhonderd jaar waterbeheer. Het is een gedrukte uitgave die het hele jaar door gratis wordt uitgedeeld.

Op 22 maart is ook de eerste van drie College Tours tijdens de viering. Li An Phoa die zich inzet voor drinkbare rivieren, zal dan vertellen over het onderwerp ‘schoon water’. Haar college is zowel fysiek als online te volgen. Siemens: “Hiervoor kan elke jongere zich opgeven.”

De viering wordt in oktober afgesloten met een regionale filmavond waarin de opbrengst van het jaar belicht zal worden. Daaraan doen de ambassadeurs mee. Het houdt dan echter niet op, zegt Siemens. “Wij willen ook na 2022 de aandacht blijven vragen voor het belang van waterbeheer en waterbewust leven. Dat is de meerwaarde van ons programma van dit jaar.”


MEER INFORMATIE
Virtueel festivalterrein 900 jaar waterbeheer 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.