secundair logo knw 1

Een betonnen constructie om de hoogwaterveiligheid te vergroten in de Maas stuit op grote weerstand bij het gemeentebestuur van Maaseik. Burgemeester Tollenaere van Maaseik is bang dat er meer blauwalg ontstaat, waardoor de waterrecreatie langs de Maas minder bezoekers trekt.

De rivierplassen tussen het Vlaamse Maaseik en het Nederlandse Ohé en Laak zijn geliefd bij watersporters. Maaseik telt alleen al 1.000 ligplaatsen voor pleziervaart en ziet de waterrecreatie als een belangrijke toeristische inkomstenbron.

De Vlaamse Waterweg, een agentschap van de Vlaamse overheid, wil in de Maas ter hoogte van Maaseik een betonnen bouwwerk aanleggen, om bij stijgende waterstanden rivierwater af te voeren naar een recreatieplas. De plas kan dan dienen als een buffer en wateropvang, zodat er minder kans is op wateroverlast in Maaseik en de Nederlandse overkant van de Maas. Het inlaatwerk functioneert vanaf een afvoer van 700 kubieke meter water per seconde in de Maas.

Burgemeester Tollenenaere plaatst vraagtekens bij de gekozen constructie. Hij is bang dat het leidt tot meer blauwalgen in de recreatieplassen, vertelde hij op de Maasdag in Maaseik. “De plassen kennen nu proper grondwater. Blauwalgen gedijen in voedselrijk water met veel nutriënten. De inlaat van voedselrijk Maaswater vergroot de kans op blauwalg in de zomer.”

De burgemeester van Maaseik beroept zich op een rapport van Wageningen University. Hij noemt het ‘een delicaat en moeilijk dilemma’. “Wij zijn voor vergroting van de waterveiligheid. Maar we willen niet dat de blauwalg onze recreatie bedreigt.”

Afgelopen zomer kampte Maaseik ook al met blauwalg, waardoor zwemmen en varen werd ontraden in de oude grindgaten langs de Maas. Ook surfen, duiken en waterskiën in de Maasplassen kwam stil te liggen. De burgemeester is bang dat toeristen wegblijven als dat vaker gebeurt.

Blauwalg ontstaat door een optelsom van hoge temperaturen en stilstaand water met veel nutriënten als gevolg van lozingen door industrie, menselijk afvalwater en nutriënten uit mest.

De Vlaamse Waterweg laat weten de zorgen van het gemeenbestuur van Maaseik serieus te nemen. “Nutriënten in het water kunnen inderdaad leiden tot meer groei van blauwalgen. Maar als waterwegbeheerder moeten wij er in de eerste plaats voor zorgen dat er voldoende bescherming geboden wordt tegen de hoge waterstanden. Voorzien in bescherming en waterveiligheid is voor ons prioriteit. We zijn zeker bereid om extra maatregelen te nemen om te voorkomen dat de groei van blauwalgen in de plas toeneemt.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!
Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.
En daarom heb ik dus een waterfilter voor thuis.