secundair logo knw 1

De compacte Nereda-Verdygo Package Plant kan overal worden geplaatst | Impressie: Royal HaskoningDHV

Royal HaskoningDHV praat met meerdere waterschappen over de levering van compacte Nereda-zuiveringsinstallaties. De waterschappen hebben interesse omdat het systeem lokaal een bijdrage kan leveren aan de droogtebestrijding. De installaties worden in het buitengebied gekoppeld aan het riool en zuiveren ter plekke het rioolwater dat vervolgens kan worden gebruikt om het watersysteem aan te vullen.

Rene NoppeneyRené Noppeney“Ik heb er alle vertrouwen in dat er volgend jaar een aantal wordt geplaatst”, vertelt René Noppeney, Global Director Water Technology Products van Royal HaskoningDHV. “We zijn met een aantal waterschappen in gesprek.”

Het gaat vooralsnog om vijf waterschappen, aldus de Global Director: Vallei en Veluwe, Rijn en IJssel, Aa en Maas, Brabantse Delta en Waterschap Limburg. In de gesprekken wordt onder meer afgetast of er plekken zijn te vinden in het buitengebied, waar de installaties goed inpasbaar zijn en het gezuiverde water zinvol kan worden ingezet. Noppeney: ”We hebben een paar hele concrete locaties op het oog.” 

Twee innovaties
Royal HaskoningDHV heeft de installatie samen met het Waterschapsbedrijf Limburg en SBE Machinebouw ontwikkeld. In deze samenwerking werd een installatie ontworpen op basis van twee innovaties: de aërobe korrelslibtechnologie (Nereda) van Royal HaskoningDHV en de modulaire bouwtechniek (Verdygo) van Waterschapsbedrijf Limburg. Het resultaat is een compacte efficiënte zuiveringsinstallatie, die eenvoudig te plaatsen is en op elke plaats afvalwater kan zuiveren, als stand-alone of als aanvulling op bestaande zuiveringen.

In Engeland staat al een Nereda Package Plant. Noppeney: “In Engeland is fosfaatverwijdering de drijfveer. Alle Engelse waterbedrijven hebben de opdracht om verregaand fosfaat te verwijderen, ook op bestaande kleine zuiveringsinstallaties in landelijk gebied. Dat lukt met traditionele zuiveringstechnieken niet altijd, of je zou heel veel chemicaliën moeten doseren, maar dat is niet duurzaam. Dan komt het Nereda-concept met biologische fosfaatverwijdering als alternatief om de hoek kijken.”

Droogtebestrijding
In Nederland is er belangstelling voor de Nereda-Verdygo Package Plant vanwege de droogtebestrijding. Noppeney: “We gaan er de droogteproblemen natuurlijk niet compleet mee oplossen, maar we kunnen wel een bijdrage leveren aan de oplossing. En zonder dat je hele ingewikkelde dingen hoeft te doen. Het is een kleine installatie die je mooi kunt inpassen in de omgeving.”

Het concept is verbazend eenvoudig: je gaat in het buitengebied op zoek naar locaties waar in tijden van droogte veel watervraag is. Noppeney: “Je kijkt dan waar de rioleringsbuizen liggen en zoekt een plek waar je een Nereda-installatie kunt koppelen aan de riolering. Je plaatst de installatie, haalt water uit het riool, je zuivert dat ter plekke. Het gezuiverde water kun je vervolgens lokaal gebruiken voor droogtebestrijding.” 

Meer voordelen
In het plaatje dat Noppeney schetst zijn er nog meer voordelen te halen: “Als het dan ook nog zo is dat de benedenstroomse bestaande zuivering een capaciteitsprobleem heeft, omdat bijvoorbeeld de bevolking is gegroeid, dan sla je twee vliegen in één klap. Je plaatst een stukje zuiveringscapaciteit bovenstrooms erbij én je doet aan droogtebestrijding. En het mooie is ook nog: je voert het slib terug het riool in, dus je hebt niet te maken met slibtransport. Al met al best een elegante oplossing.”

Noppeney verwacht dat er volgend jaar installaties op meerdere plekken worden geplaatst. Het adviesbureau kan met partners de installatie desgewenst ‘turn-key’ opleveren, vertelt de directeur. Ook bestaat de mogelijkheid om de installatie te leasen. “Maar het kan ook op een andere manier. We bieden een breed scala aan mogelijkheden voor de realisatie van de Nereda Verdygo Package Plant, zodat waterschappen kunnen kiezen wat hen het beste past. Uiteindelijk gaat het er ons om ‘m zo efficiënt neer te zetten.” 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.