secundair logo knw 1

De compacte Nereda-Verdygo Package Plant kan overal worden geplaatst | Impressie: Royal HaskoningDHV

Royal HaskoningDHV praat met meerdere waterschappen over de levering van compacte Nereda-zuiveringsinstallaties. De waterschappen hebben interesse omdat het systeem lokaal een bijdrage kan leveren aan de droogtebestrijding. De installaties worden in het buitengebied gekoppeld aan het riool en zuiveren ter plekke het rioolwater dat vervolgens kan worden gebruikt om het watersysteem aan te vullen.

Rene NoppeneyRené Noppeney“Ik heb er alle vertrouwen in dat er volgend jaar een aantal wordt geplaatst”, vertelt René Noppeney, Global Director Water Technology Products van Royal HaskoningDHV. “We zijn met een aantal waterschappen in gesprek.”

Het gaat vooralsnog om vijf waterschappen, aldus de Global Director: Vallei en Veluwe, Rijn en IJssel, Aa en Maas, Brabantse Delta en Waterschap Limburg. In de gesprekken wordt onder meer afgetast of er plekken zijn te vinden in het buitengebied, waar de installaties goed inpasbaar zijn en het gezuiverde water zinvol kan worden ingezet. Noppeney: ”We hebben een paar hele concrete locaties op het oog.” 

Twee innovaties
Royal HaskoningDHV heeft de installatie samen met het Waterschapsbedrijf Limburg en SBE Machinebouw ontwikkeld. In deze samenwerking werd een installatie ontworpen op basis van twee innovaties: de aërobe korrelslibtechnologie (Nereda) van Royal HaskoningDHV en de modulaire bouwtechniek (Verdygo) van Waterschapsbedrijf Limburg. Het resultaat is een compacte efficiënte zuiveringsinstallatie, die eenvoudig te plaatsen is en op elke plaats afvalwater kan zuiveren, als stand-alone of als aanvulling op bestaande zuiveringen.

In Engeland staat al een Nereda Package Plant. Noppeney: “In Engeland is fosfaatverwijdering de drijfveer. Alle Engelse waterbedrijven hebben de opdracht om verregaand fosfaat te verwijderen, ook op bestaande kleine zuiveringsinstallaties in landelijk gebied. Dat lukt met traditionele zuiveringstechnieken niet altijd, of je zou heel veel chemicaliën moeten doseren, maar dat is niet duurzaam. Dan komt het Nereda-concept met biologische fosfaatverwijdering als alternatief om de hoek kijken.”

Droogtebestrijding
In Nederland is er belangstelling voor de Nereda-Verdygo Package Plant vanwege de droogtebestrijding. Noppeney: “We gaan er de droogteproblemen natuurlijk niet compleet mee oplossen, maar we kunnen wel een bijdrage leveren aan de oplossing. En zonder dat je hele ingewikkelde dingen hoeft te doen. Het is een kleine installatie die je mooi kunt inpassen in de omgeving.”

Het concept is verbazend eenvoudig: je gaat in het buitengebied op zoek naar locaties waar in tijden van droogte veel watervraag is. Noppeney: “Je kijkt dan waar de rioleringsbuizen liggen en zoekt een plek waar je een Nereda-installatie kunt koppelen aan de riolering. Je plaatst de installatie, haalt water uit het riool, je zuivert dat ter plekke. Het gezuiverde water kun je vervolgens lokaal gebruiken voor droogtebestrijding.” 

Meer voordelen
In het plaatje dat Noppeney schetst zijn er nog meer voordelen te halen: “Als het dan ook nog zo is dat de benedenstroomse bestaande zuivering een capaciteitsprobleem heeft, omdat bijvoorbeeld de bevolking is gegroeid, dan sla je twee vliegen in één klap. Je plaatst een stukje zuiveringscapaciteit bovenstrooms erbij én je doet aan droogtebestrijding. En het mooie is ook nog: je voert het slib terug het riool in, dus je hebt niet te maken met slibtransport. Al met al best een elegante oplossing.”

Noppeney verwacht dat er volgend jaar installaties op meerdere plekken worden geplaatst. Het adviesbureau kan met partners de installatie desgewenst ‘turn-key’ opleveren, vertelt de directeur. Ook bestaat de mogelijkheid om de installatie te leasen. “Maar het kan ook op een andere manier. We bieden een breed scala aan mogelijkheden voor de realisatie van de Nereda Verdygo Package Plant, zodat waterschappen kunnen kiezen wat hen het beste past. Uiteindelijk gaat het er ons om ‘m zo efficiënt neer te zetten.” 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!