Royal HaskoningDHV praat met meerdere waterschappen over de levering van compacte Nereda-zuiveringsinstallaties. De waterschappen hebben interesse omdat het systeem lokaal een bijdrage kan leveren aan de droogtebestrijding. De installaties worden in het buitengebied gekoppeld aan het riool en zuiveren ter plekke het rioolwater dat vervolgens kan worden gebruikt om het watersysteem aan te vullen.

Rene NoppeneyRené Noppeney“Ik heb er alle vertrouwen in dat er volgend jaar een aantal wordt geplaatst”, vertelt René Noppeney, Global Director Water Technology Products van Royal HaskoningDHV. “We zijn met een aantal waterschappen in gesprek.”

Het gaat vooralsnog om vijf waterschappen, aldus de Global Director: Vallei en Veluwe, Rijn en IJssel, Aa en Maas, Brabantse Delta en Waterschap Limburg. In de gesprekken wordt onder meer afgetast of er plekken zijn te vinden in het buitengebied, waar de installaties goed inpasbaar zijn en het gezuiverde water zinvol kan worden ingezet. Noppeney: ”We hebben een paar hele concrete locaties op het oog.” 

Twee innovaties
Royal HaskoningDHV heeft de installatie samen met het Waterschapsbedrijf Limburg en SBE Machinebouw ontwikkeld. In deze samenwerking werd een installatie ontworpen op basis van twee innovaties: de aërobe korrelslibtechnologie (Nereda) van Royal HaskoningDHV en de modulaire bouwtechniek (Verdygo) van Waterschapsbedrijf Limburg. Het resultaat is een compacte efficiënte zuiveringsinstallatie, die eenvoudig te plaatsen is en op elke plaats afvalwater kan zuiveren, als stand-alone of als aanvulling op bestaande zuiveringen.

In Engeland staat al een Nereda Package Plant. Noppeney: “In Engeland is fosfaatverwijdering de drijfveer. Alle Engelse waterbedrijven hebben de opdracht om verregaand fosfaat te verwijderen, ook op bestaande kleine zuiveringsinstallaties in landelijk gebied. Dat lukt met traditionele zuiveringstechnieken niet altijd, of je zou heel veel chemicaliën moeten doseren, maar dat is niet duurzaam. Dan komt het Nereda-concept met biologische fosfaatverwijdering als alternatief om de hoek kijken.”

Droogtebestrijding
In Nederland is er belangstelling voor de Nereda-Verdygo Package Plant vanwege de droogtebestrijding. Noppeney: “We gaan er de droogteproblemen natuurlijk niet compleet mee oplossen, maar we kunnen wel een bijdrage leveren aan de oplossing. En zonder dat je hele ingewikkelde dingen hoeft te doen. Het is een kleine installatie die je mooi kunt inpassen in de omgeving.”

Het concept is verbazend eenvoudig: je gaat in het buitengebied op zoek naar locaties waar in tijden van droogte veel watervraag is. Noppeney: “Je kijkt dan waar de rioleringsbuizen liggen en zoekt een plek waar je een Nereda-installatie kunt koppelen aan de riolering. Je plaatst de installatie, haalt water uit het riool, je zuivert dat ter plekke. Het gezuiverde water kun je vervolgens lokaal gebruiken voor droogtebestrijding.” 

Meer voordelen
In het plaatje dat Noppeney schetst zijn er nog meer voordelen te halen: “Als het dan ook nog zo is dat de benedenstroomse bestaande zuivering een capaciteitsprobleem heeft, omdat bijvoorbeeld de bevolking is gegroeid, dan sla je twee vliegen in één klap. Je plaatst een stukje zuiveringscapaciteit bovenstrooms erbij én je doet aan droogtebestrijding. En het mooie is ook nog: je voert het slib terug het riool in, dus je hebt niet te maken met slibtransport. Al met al best een elegante oplossing.”

Noppeney verwacht dat er volgend jaar installaties op meerdere plekken worden geplaatst. Het adviesbureau kan met partners de installatie desgewenst ‘turn-key’ opleveren, vertelt de directeur. Ook bestaat de mogelijkheid om de installatie te leasen. “Maar het kan ook op een andere manier. We bieden een breed scala aan mogelijkheden voor de realisatie van de Nereda Verdygo Package Plant, zodat waterschappen kunnen kiezen wat hen het beste past. Uiteindelijk gaat het er ons om ‘m zo efficiënt neer te zetten.” 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bij de discussie over natuurlijke systemen komt altijd de opmerking over benodigde ruimte naar voren. Hoeveel is dat?
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water
Ik ben niet helemaal thuis in de bestuursvorm van een Waterschappen, maar wat staat er nu precies in dit bericht?
Dus bij hoogheemraadschap Delfland kies je een partij. Vervolgens hebben een paar partijen meer zetels dan andere. Daarna wordt er een Bestuursakkoord getekend door alle partijen, waar ook de minder grote (verliezende) partijen zeggenschap in hebben? Er staat ook: "De gezamenlijk gekozen hoogheemraden vertegenwoordigen in het dagelijks bestuur alle fracties". Wat betekent het dan om een fractie te vertegenwoordigen in de praktijk?
In het geval van hoogheemraadschap Delfland is stemmen op een partij dus niet super zinvol, omdat daarna toch met alle andere partijen wordt samengewerkt om tot een Bestuursakkoord te komen. Grote partijen hebben dan niet meer te bepalen dan kleine partijen?
Ieder waterschap zou zoiets voor de eigen provincie, verzorgingsgebied moeten hebben.
Kunnen jullie aub even beter op spelling checken; al jullie artikelen staan vol fouten.
@Willem VroomNatuurlijk hoort de landbouwsector niet mee te betalen aan deze denkfout van Rijkswaterstaat. Dit had men met het maken van de plannen kunnen weten. De kostenpost en eventuele gevolgschade dient geheel voor rekening van het scheepvaartverkeer gebracht te worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!