secundair logo knw 1

De compacte Nereda-Verdygo Package Plant kan overal worden geplaatst | Impressie: Royal HaskoningDHV

Royal HaskoningDHV praat met meerdere waterschappen over de levering van compacte Nereda-zuiveringsinstallaties. De waterschappen hebben interesse omdat het systeem lokaal een bijdrage kan leveren aan de droogtebestrijding. De installaties worden in het buitengebied gekoppeld aan het riool en zuiveren ter plekke het rioolwater dat vervolgens kan worden gebruikt om het watersysteem aan te vullen.

Rene NoppeneyRené Noppeney“Ik heb er alle vertrouwen in dat er volgend jaar een aantal wordt geplaatst”, vertelt René Noppeney, Global Director Water Technology Products van Royal HaskoningDHV. “We zijn met een aantal waterschappen in gesprek.”

Het gaat vooralsnog om vijf waterschappen, aldus de Global Director: Vallei en Veluwe, Rijn en IJssel, Aa en Maas, Brabantse Delta en Waterschap Limburg. In de gesprekken wordt onder meer afgetast of er plekken zijn te vinden in het buitengebied, waar de installaties goed inpasbaar zijn en het gezuiverde water zinvol kan worden ingezet. Noppeney: ”We hebben een paar hele concrete locaties op het oog.” 

Twee innovaties
Royal HaskoningDHV heeft de installatie samen met het Waterschapsbedrijf Limburg en SBE Machinebouw ontwikkeld. In deze samenwerking werd een installatie ontworpen op basis van twee innovaties: de aërobe korrelslibtechnologie (Nereda) van Royal HaskoningDHV en de modulaire bouwtechniek (Verdygo) van Waterschapsbedrijf Limburg. Het resultaat is een compacte efficiënte zuiveringsinstallatie, die eenvoudig te plaatsen is en op elke plaats afvalwater kan zuiveren, als stand-alone of als aanvulling op bestaande zuiveringen.

In Engeland staat al een Nereda Package Plant. Noppeney: “In Engeland is fosfaatverwijdering de drijfveer. Alle Engelse waterbedrijven hebben de opdracht om verregaand fosfaat te verwijderen, ook op bestaande kleine zuiveringsinstallaties in landelijk gebied. Dat lukt met traditionele zuiveringstechnieken niet altijd, of je zou heel veel chemicaliën moeten doseren, maar dat is niet duurzaam. Dan komt het Nereda-concept met biologische fosfaatverwijdering als alternatief om de hoek kijken.”

Droogtebestrijding
In Nederland is er belangstelling voor de Nereda-Verdygo Package Plant vanwege de droogtebestrijding. Noppeney: “We gaan er de droogteproblemen natuurlijk niet compleet mee oplossen, maar we kunnen wel een bijdrage leveren aan de oplossing. En zonder dat je hele ingewikkelde dingen hoeft te doen. Het is een kleine installatie die je mooi kunt inpassen in de omgeving.”

Het concept is verbazend eenvoudig: je gaat in het buitengebied op zoek naar locaties waar in tijden van droogte veel watervraag is. Noppeney: “Je kijkt dan waar de rioleringsbuizen liggen en zoekt een plek waar je een Nereda-installatie kunt koppelen aan de riolering. Je plaatst de installatie, haalt water uit het riool, je zuivert dat ter plekke. Het gezuiverde water kun je vervolgens lokaal gebruiken voor droogtebestrijding.” 

Meer voordelen
In het plaatje dat Noppeney schetst zijn er nog meer voordelen te halen: “Als het dan ook nog zo is dat de benedenstroomse bestaande zuivering een capaciteitsprobleem heeft, omdat bijvoorbeeld de bevolking is gegroeid, dan sla je twee vliegen in één klap. Je plaatst een stukje zuiveringscapaciteit bovenstrooms erbij én je doet aan droogtebestrijding. En het mooie is ook nog: je voert het slib terug het riool in, dus je hebt niet te maken met slibtransport. Al met al best een elegante oplossing.”

Noppeney verwacht dat er volgend jaar installaties op meerdere plekken worden geplaatst. Het adviesbureau kan met partners de installatie desgewenst ‘turn-key’ opleveren, vertelt de directeur. Ook bestaat de mogelijkheid om de installatie te leasen. “Maar het kan ook op een andere manier. We bieden een breed scala aan mogelijkheden voor de realisatie van de Nereda Verdygo Package Plant, zodat waterschappen kunnen kiezen wat hen het beste past. Uiteindelijk gaat het er ons om ‘m zo efficiënt neer te zetten.” 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans A.J. MiddendorpHoi Hans, dank voor je reactie en je vraag. André en ik pleiten voor een plan B: dus niet boeren ondersteunen die met hun subsidietrekkers bulkproducten produceren in monocultuur (dat is plan A). Wij pleiten voor het ondersteunen van boeren bij welke natuur, landschap en cultuur wél in goede handen is. Dat zijn veelal de kleinere boeren. Die moeten we perspectief bieden, ondersteunen. Als we slim zijn zorgen we dat zij meer ontvangen voor hun producten. André en ik hopen dat er méér plan-B-boeren komen, niet minder. De natuur zal er wel bij varen, evenals de kwaliteit van onze bronnen voor drinkwater.
Jos
Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat!