secundair logo knw 1

In de baai van Ambon in Indonesië zijn 3 plasticvangers in gebruik genomen die zijn geplaatst door de Nederlandse initiatiefnemer Clear Rivers. De plasticvangers, gemaakt van gerecycled plastic, maken gebruik van de stroming in het water om het plastic op te vangen. Op deze manier wordt voorkomen dat plastic en ander niet-organisch afval in zee stromen.

De in 2014 opgerichte Nederlandse stichting Clear Rivers heeft als doel de plasticvervuiling van zeeën en oceanen terug te dringen. In een persverklaring licht de stichting toe dat op Ambon de afvalstroom sterk toeneemt, een gevolg van de groeiende bevolking op het Indonesische eiland. Veel van dat afval komt via de rivieren in de baai van Ambon terecht. Door het plaatsen van de plasticvangers wordt het vuil nu in de monding van de rivieren opgevangen.

De lokale bevolking wordt ingezet bij het verwijderen en sorteren van het afval. Dit moet bijdragen aan acceptatie van het project, maar biedt ook gezinnen de mogelijkheid om geld te verdienen aan de opvang van het afval. Lokale afvalverwerkingsbedrijven verwerken de plastic op een duurzame manier zodat het niet wordt gestort of verbrand, aldus de stichting in de persverklaring.

Om de toekomstige generatie bewust te maken van de impact van plasticvervuiling is een speciaal educatieprogramma opgezet, aldus Clear Rivers. Deze bestaat uit onder meer uit een bezoek aan de plasticvangers, een gastcollege van experts, presentaties en discussies.

“Ook studenten van lokale universiteiten worden betrokken en uitgedaagd om samen met stagiaires uit Nederland met ideeën te komen om plasticvervuiling te verminderen. Naast educatie is goed hergebruik en recycling nodig om te voorkomen dat de kunststoffen die worden opgehaald uit de plasticvangers, uiteindelijk niet opnieuw zwerfafval worden”, stelt de stichting.

De realisatie van de plasticvangers wordt financieel ondersteund door AFAS Foundation. Het Nederlandse fonds richt zich op duurzame projecten die in binnen- en buitenland grote impact kunnen hebben.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.