secundair logo knw 1

Het Centre of Expertise Water Technology (CEW) in Leeuwarden krijgt dit jaar een extra bijdrage van een miljoen euro van het kabinet. Het geld wordt vooral besteed aan het vergroten van de kennis op het terrein van watertechnologie bij hbo-docenten.

Het CEW kreeg het nieuws afgelopen weekend te horen van Sharon Dijksma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Directeur Martijn Bijmans is er blij mee. “Het zat al een beetje in de pen, maar ik ben toch aangenaam verrast. Het miljoen extra bewijst dat we sinds de oprichting in 2011 goed werk hebben geleverd.” Het gaat in eerste instantie om een eenmalig bedrag voor 2017, vertelt Bijmans. “Het hangt van het nieuwe kabinet af of er vervolgfinanciering komt. Wij besteden het geld vooral aan het vergroten van de inhoudelijke kennis van docenten op het terrein van watertechnologie. Zij krijgen meer inzicht in de bedrijven die in de watersector actief zijn.”

In het CEW werken de hbo-instellingen Van Hall Larenstein en NHL Hogeschool en het bedrijfsleven samen bij het opleiden van hbo’ers op het gebied van watertechnologie. Ook ondersteunt het CEW innovatieve bedrijven met onder meer laboratoriumfaciliteiten. “We hebben een faciliterende rol”, zegt Bijmans. “Ons doel is een brug te slaan tussen bedrijfsleven en hbo-onderwijs. Want de rol van hogescholen in de watersector is nog onderbelicht, vergeleken met die van universiteiten.”

In de afgelopen vijf jaar heeft het CEW zo’n honderd innovatieve onderzoeksprojecten ondersteund. Hierbij zijn jaarlijks twintig à dertig hbo-studenten betrokken. Bijmans: “We helpen bedrijven bij het oplossen van hun problemen die met water te maken hebben. Wij zijn nu bijvoorbeeld bezig met een project om spuiwater in de glastuinbouw te zuiveren. Op de markt zijn daarvoor weinig betaalbare technologieën beschikbaar. We praten met techniekproviders over mogelijke oplossingen en testen die met studenten. De bedoeling is om in een jaar tijd van idee naar marktklare techniek te komen.”

Het CEW ontplooit tot nu toe vooral activiteiten in Friesland. De bedoeling is om de vleugels landelijk uit te spreiden, aldus Bijmans. “We willen ons ontwikkelen naar een nationaal centrum, omdat er in Nederland geen vergelijkbaar expertisecentrum op het gebied van valorisatie van watertechnologie is. Hierbij werken wij samen met de drie lectoren voor watertechnologie in het hbo. Ook kijken we over de grens. Buitenlandse bedrijven zijn erg geïnteresseerd in het Nederlandse innovatiemodel.”

Bekijk een video over het project met spuiwaterzuivering.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.