Het Centre of Expertise Water Technology (CEW) in Leeuwarden krijgt dit jaar een extra bijdrage van een miljoen euro van het kabinet. Het geld wordt vooral besteed aan het vergroten van de kennis op het terrein van watertechnologie bij hbo-docenten.

Het CEW kreeg het nieuws afgelopen weekend te horen van Sharon Dijksma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Directeur Martijn Bijmans is er blij mee. “Het zat al een beetje in de pen, maar ik ben toch aangenaam verrast. Het miljoen extra bewijst dat we sinds de oprichting in 2011 goed werk hebben geleverd.” Het gaat in eerste instantie om een eenmalig bedrag voor 2017, vertelt Bijmans. “Het hangt van het nieuwe kabinet af of er vervolgfinanciering komt. Wij besteden het geld vooral aan het vergroten van de inhoudelijke kennis van docenten op het terrein van watertechnologie. Zij krijgen meer inzicht in de bedrijven die in de watersector actief zijn.”

In het CEW werken de hbo-instellingen Van Hall Larenstein en NHL Hogeschool en het bedrijfsleven samen bij het opleiden van hbo’ers op het gebied van watertechnologie. Ook ondersteunt het CEW innovatieve bedrijven met onder meer laboratoriumfaciliteiten. “We hebben een faciliterende rol”, zegt Bijmans. “Ons doel is een brug te slaan tussen bedrijfsleven en hbo-onderwijs. Want de rol van hogescholen in de watersector is nog onderbelicht, vergeleken met die van universiteiten.”

In de afgelopen vijf jaar heeft het CEW zo’n honderd innovatieve onderzoeksprojecten ondersteund. Hierbij zijn jaarlijks twintig à dertig hbo-studenten betrokken. Bijmans: “We helpen bedrijven bij het oplossen van hun problemen die met water te maken hebben. Wij zijn nu bijvoorbeeld bezig met een project om spuiwater in de glastuinbouw te zuiveren. Op de markt zijn daarvoor weinig betaalbare technologieën beschikbaar. We praten met techniekproviders over mogelijke oplossingen en testen die met studenten. De bedoeling is om in een jaar tijd van idee naar marktklare techniek te komen.”

Het CEW ontplooit tot nu toe vooral activiteiten in Friesland. De bedoeling is om de vleugels landelijk uit te spreiden, aldus Bijmans. “We willen ons ontwikkelen naar een nationaal centrum, omdat er in Nederland geen vergelijkbaar expertisecentrum op het gebied van valorisatie van watertechnologie is. Hierbij werken wij samen met de drie lectoren voor watertechnologie in het hbo. Ook kijken we over de grens. Buitenlandse bedrijven zijn erg geïnteresseerd in het Nederlandse innovatiemodel.”

Bekijk een video over het project met spuiwaterzuivering.

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!