secundair logo knw 1

In de strijd tegen (vis)stroperij en illegale crosses heeft Waterschap Limburg zich aangesloten bij een initiatief van de provincie om de aanpak van illegale activiteiten efficiënter te maken. Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) mogen nu ook buiten hun eigen grondgebied controleren en handhaven.

Het bevoegdheidsconvenant ‘Handhaving in de natuur in de Provincie Limburg’ is ondertekend door de Provincie Limburg, alle 31 Limburgse gemeenten, Waterschap Limburg, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat, Stichting het Limburgs Landschap, alle Wildbeheereenheden in Limburg en Sportvisserij Limburg. Rond de 100 Limburgse Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) mogen vanaf nu illegale praktijken in de hele provincie controleren en handhaven.

“Tot nu toe konden de BOA’s alleen binnen de eigen gebieden ingrijpen,” vertelt Lianne Jaspers, juridisch medewerker van Waterschap Limburg en betrokken bij de totstandkoming van het convenant. “Met dit convenant lossen we dit probleem op. Onze BOA’s mogen daders nu ook bijvoorbeeld in het gebied van Staatsbosbeheer vastnemen en dat geldt andersom ook. De handhaving wordt zo een stuk efficiënter.”

Dit niet alleen omdat BOA’s-in-achtervolging, die toevallig in het beheersgebied van een andere instantie belanden, hun werk mogen voortzetten. “Als we een melding krijgen van een overtreding, en BOA’s van bijvoorbeeld een gemeente zijn dichterbij, kunnen we die nu benaderen om meteen in te grijpen. Dat is natuurlijk ook een duidelijk winstpunt.”

Het convenant is het vervolg op een pilot in de gemeente Beekdaelen, waarbij het waterschap niet was betrokken. Jaspers: “Ik denk dat het goed is dat we nu bij de uitrol in de hele provincie wel meedoen. Overtredingen in het buitengebied kunnen leiden tot schade aan natuur of tot milieuvervuiling. Denk bijvoorbeeld aan lozingen in oppervlaktewater, motorcrossen in de natuur, verstoring van broedende vogels, afval- en puindumping of stroperij. Het is goed als we dat efficiënter aan kunnen pakken.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.