0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Afvalstoffen Terminal Moerdijk is volgens metingen van waterschap Brabantse Delta een bron van de verontreiniging met GenX-stoffen bij de rioolwaterzuivering in Bath. Het waterschap onderzoekt of er nog andere bronnen zijn.

Nadat in november sporen van GenX waren vastgesteld in Aarle-Rixtel en Eindhoven, heeft waterschap Brabantse Delta uit voorzorg metingen verricht bij de zes grootste rioolwaterzuiveringen in Midden- en West-Brabant. Het waterschap liet vorige week weten dat in het rioolwater en gezuiverde water van de installatie in Bath verhoogde waarden van de mogelijke kankerverwekkende GenX-stoffen waren aangetroffen. Het gaat om lage concentraties van 95 tot 110 nanogram per liter. De rwzi in de Zeeuwse gemeente Reimerswaal zuivert het rioolwater van 35 dorpen en steden.

De Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) blijkt nu een bron te zijn. De afvalverwerker reinigt afvalwaterstromen van andere bedrijven, waarna het gezuiverde afvalwater terechtkomt in Bath. Na het bekend worden van de GenX-verontreiniging is ATM meteen een eigen onderzoek gestart en heeft ook contact opgenomen met de bevoegde instanties. Het waterschap Brabantse Delta trof vervolgens bij metingen GenX-stoffen in het effluent van ATM aan.

ATM loost het afvalwater niet op het oppervlaktewater, maar op de persleiding van het riool. Volgens het bedrijf is GenX 'ongewild en onaangekondigd' ontvangen. Het gaat bij GenX om een specifieke stof waarop niet regulier wordt geanalyseerd. ATM probeert te achterhalen uit welke aangeleverde afvalstroom de verontreiniging afkomstig is. Lukt dat, dan wordt de inname van deze stroom meteen gestaakt.

Het waterschap Brabantse Delta blijft onderzoek doen naar mogelijke andere bronnen. Volgens het waterschap wordt het in Bath gezuiverde water niet gebruikt voor drinkwater. Het water belandt uiteindelijk in de Westerschelde.

Brabantse Delta over GenX-verontreiniging in Bath 

ATM over onderzoek naar GenX

Bericht eerdere vondst van twee Brabantse bronnen

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Bodemdaling en HWBP kunnen niet los van elkaar worden gezien. Bij de veronderstelling dat we in de delta blijven wonen zal het antwoord dan ook moeten zijn temporiseer dijkverhogen (draagvlak slappe bodem is beperkt) en druk het laag gelegen land geologisch op (ongeveer 1/3 deel NL) in het tempo van de zeespiegel stijging. Benut daarvoor de stoffen die we niet langer in de atmosfeer willen stoten (CO2) en bindt deze tot een slurry.
De wet van Pascal zal ons daarbij helpen, waarbij we feitelijk omkeren wat nu in de onttrekking van gas als bodemdaling herkennen. Ga over tot een programma dat gebouwen/huizen niet langer passief gefundeerd zijn, maar eenvoudig waterpas gesteld kunnen worden. Zie dit als een de komende eeuwen doorlopend programma zodat de delta veilig blijft, de rivieren weer geleidelijk onder maaiveld komen en het veenlandschap in zijn charme gepoogd kan worden gelijktijdig te behouden als Carbon link. Slappe bodem wordt dan zelf een non-onderwerp.
De kosten en middelen voor zo'n programma zullen het geleidelijk winnen van steeds hogere en middelen verslindende dijken en waterbouwkundige constructies (denk aan stormvloedkering), zoute kwel wordt stapsgewijs beheerst en de bodemvruchtbaarheid is verzekerd.
Zoek allianties met die partijen die nu aan de bron van de koolstof economie hebben gestaan. Zij beschikken over de juiste expertise om dit proces van dalen in stijging om te zetten en de diepe boring naar zeg drie km diepte veilig te openen, beheren en te sluiten.
Zoek kort gezegd het juist niveau en tijdschema om problemen in de badkuip te beheersen. Dat overstijgt de slappe bodem.
De technologie en ervaring zal wereldwijd toepasbaar zijn en een antwoord geven, anders dan simpel CO2 in de diepe bodem brengen.
Wat een informatie: "De grondwaterstanden zijn momenteel gemiddeld tot laag voor de tijd van het jaar. In de laaggelegen delen zijn ze normaal, maar in de hooggelegen zandgebieden nog altijd ‘zeer laag".. Laat toch eens wat grafieken zien!!!! Er wordt zoveel gemeten. En de deskundigen kunnen het uitleggen.
Het moet zijn community of practice, of die betreffende bouwmarkt moet hier bij betrokken zijn.
N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het