secundair logo knw 1

Lage concentraties GenX aangetroffen bij rioolwaterzuivering in Bath (foto: waterschap Brabantse Delta)

Afvalstoffen Terminal Moerdijk is volgens metingen van waterschap Brabantse Delta een bron van de verontreiniging met GenX-stoffen bij de rioolwaterzuivering in Bath. Het waterschap onderzoekt of er nog andere bronnen zijn.

Nadat in november sporen van GenX waren vastgesteld in Aarle-Rixtel en Eindhoven, heeft waterschap Brabantse Delta uit voorzorg metingen verricht bij de zes grootste rioolwaterzuiveringen in Midden- en West-Brabant. Het waterschap liet vorige week weten dat in het rioolwater en gezuiverde water van de installatie in Bath verhoogde waarden van de mogelijke kankerverwekkende GenX-stoffen waren aangetroffen. Het gaat om lage concentraties van 95 tot 110 nanogram per liter. De rwzi in de Zeeuwse gemeente Reimerswaal zuivert het rioolwater van 35 dorpen en steden.

De Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) blijkt nu een bron te zijn. De afvalverwerker reinigt afvalwaterstromen van andere bedrijven, waarna het gezuiverde afvalwater terechtkomt in Bath. Na het bekend worden van de GenX-verontreiniging is ATM meteen een eigen onderzoek gestart en heeft ook contact opgenomen met de bevoegde instanties. Het waterschap Brabantse Delta trof vervolgens bij metingen GenX-stoffen in het effluent van ATM aan.

ATM loost het afvalwater niet op het oppervlaktewater, maar op de persleiding van het riool. Volgens het bedrijf is GenX 'ongewild en onaangekondigd' ontvangen. Het gaat bij GenX om een specifieke stof waarop niet regulier wordt geanalyseerd. ATM probeert te achterhalen uit welke aangeleverde afvalstroom de verontreiniging afkomstig is. Lukt dat, dan wordt de inname van deze stroom meteen gestaakt.

Het waterschap Brabantse Delta blijft onderzoek doen naar mogelijke andere bronnen. Volgens het waterschap wordt het in Bath gezuiverde water niet gebruikt voor drinkwater. Het water belandt uiteindelijk in de Westerschelde.

Brabantse Delta over GenX-verontreiniging in Bath 

ATM over onderzoek naar GenX

Bericht eerdere vondst van twee Brabantse bronnen

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....