secundair logo knw 1

Bewust watergebruik in de tuin I foto: Brabant Water

Het waterverbruik van de Brabander mag wel wat minder, vindt Brabant Water. Daarom is het drinkwaterbedrijf gestart met de campagne Bewust met Water in de steden Eindhoven, Breda, Tilburg en ’s-Hertogenbosch.

Hierin ligt de nadruk op het bijzondere, natuurlijke en lokale karakter van drinkwater dat wordt gewonnen uit grondwater. De inwoners van de vier steden kunnen via onder meer sociale media zien uit welk natuurgebied hun water komt. De bedoeling is dat zij meer gevoel krijgen bij drinkwater en daardoor er zuiniger mee omgaan. De campagne loopt tot in het najaar.

Brabanders gebruiken dagelijks gemiddeld 135 liter water, waarvan ruim de helft om te douchen. Zij zijn volgens campagneleider Pyter Hiemstra eraan gewend geraakt dat water er altijd voor hen is. “Maar dat is niet vanzelfsprekend.” Het zou al erg helpen als alle inwoners in de provincie gemiddeld 2 procent minder water verbruiken. Dat scheelt op jaarbasis 2,5 miljoen kubieke meter ofwel 2,5 miljard liter water per jaar.

Het Brabantse watersysteem is momenteel uit balans. In een regenachtige periode wordt het hemelwater te snel afgevoerd. Daarom streven overheden en andere partijen ernaar dat water langer wordt vastgehouden. Dit is ook in het belang van de drinkwatervoorziening, laat Brabant Water weten. Er moet voldoende water de bodem inzakken om in de toekomst drinkwater te worden.

Ook het besparen van water is in dit kader belangrijk en de nieuwe campagne past daarbij. Brabant Water spoort klanten bewuster om te gaan met drinkwater. Met de waterbespaarcheck krijgen zij hiervoor tips op maat.

LEES MEER
Brabant Water over de campagne

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.