secundair logo knw 1

Bewust watergebruik in de tuin I foto: Brabant Water

Het waterverbruik van de Brabander mag wel wat minder, vindt Brabant Water. Daarom is het drinkwaterbedrijf gestart met de campagne Bewust met Water in de steden Eindhoven, Breda, Tilburg en ’s-Hertogenbosch.

Hierin ligt de nadruk op het bijzondere, natuurlijke en lokale karakter van drinkwater dat wordt gewonnen uit grondwater. De inwoners van de vier steden kunnen via onder meer sociale media zien uit welk natuurgebied hun water komt. De bedoeling is dat zij meer gevoel krijgen bij drinkwater en daardoor er zuiniger mee omgaan. De campagne loopt tot in het najaar.

Brabanders gebruiken dagelijks gemiddeld 135 liter water, waarvan ruim de helft om te douchen. Zij zijn volgens campagneleider Pyter Hiemstra eraan gewend geraakt dat water er altijd voor hen is. “Maar dat is niet vanzelfsprekend.” Het zou al erg helpen als alle inwoners in de provincie gemiddeld 2 procent minder water verbruiken. Dat scheelt op jaarbasis 2,5 miljoen kubieke meter ofwel 2,5 miljard liter water per jaar.

Het Brabantse watersysteem is momenteel uit balans. In een regenachtige periode wordt het hemelwater te snel afgevoerd. Daarom streven overheden en andere partijen ernaar dat water langer wordt vastgehouden. Dit is ook in het belang van de drinkwatervoorziening, laat Brabant Water weten. Er moet voldoende water de bodem inzakken om in de toekomst drinkwater te worden.

Ook het besparen van water is in dit kader belangrijk en de nieuwe campagne past daarbij. Brabant Water spoort klanten bewuster om te gaan met drinkwater. Met de waterbespaarcheck krijgen zij hiervoor tips op maat.

LEES MEER
Brabant Water over de campagne

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/