secundair logo knw 1

Rob van Dongen (Brabant Water) en Noortje de Bruin (Avans Academy) ondertekenden een samenwerkingsovereenkomst voor een nieuwe opleiding l Foto Brabant Water

Samen met Avans Academie voor Associate Degrees (AAAD) begint Brabant Water in september de nieuwe praktijkgerichte opleiding Engineering. Daarmee wil het drinkwaterbedrijf eigen medewerkers bijscholen op het gebied van technische innovaties en nieuwe professionals aantrekken. Het betreft volgens Brabant Water een primeur. 

"Het is voor zover wij weten voor het eerst dat een drinkwaterbedrijf samen met een onderwijsinstelling een praktijkgerichte hbo-opleiding ontwikkelt en aan de medewerkers aanbiedt", zegt woordvoerder Pyter Hiemstra van Brabant Water. 

Deze week ondertekende het drinkwaterbedrijf en de in Den Bosch gevestigde Avans Academie de samenwerkingsovereenkomst voor de opleiding, die na de zomer van start gaat. Belangstellenden kunnen zich vanaf nu melden via studielink.nl

Het gaat om een tweejarige hbo-opleiding op onderwijsniveau 5 (Associate Degree), die toegankelijk is voor mensen met een mbo-diploma niveau 4 op zak. Wie dat wil, kan hierna in twee jaar nog een volwaardig hbo-diploma halen.  

Meer samenwerking
Brabant Water is zelf met het initiatief gekomen om een nieuwe, op de drinkwatersector gerichte opleiding op te zetten, vertelt Hiemstra. "Zowel vanuit de eigen bedrijfsvoering als bij de opleidingsinstituten zagen wij dat er behoefte was aan meer samenwerking. Gezien onze behoefte aan meer specifiek opgeleid personeel hebben wij het contact gezocht met Avans, wat geleid heeft tot deze opleiding."

Die is vooral gericht op innovatie. In het steeds sneller veranderende technische vakgebied is er volgens Brabant Water zonder innovatie geen toekomst. Voorbeelden zijn het onderzoek naar de mogelijkheid om drinkwater te maken van zeewater, de ontwikkeling van een digitale kopie (‘digital twin’) van het meer dan 20.000 kilometer lange leidingnet en hergebruik van grondstoffen. 

Duale opleiding
De opleiding Engineering is een zogenaamde duale opleiding, wat betekent dat de studenten vier dagen per week leren in de praktijk combineren met één dag theorie. Onder hen is in elk geval alvast een aantal medewerkers van Brabant Water. ‘Nieuwe’ studenten die zich aanmelden, komen in dienst van het drinkwaterbedrijf en kunnen vanuit dat dienstverband de opleiding volgen.  

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....