secundair logo knw 1

Rob van Dongen (Brabant Water) en Noortje de Bruin (Avans Academy) ondertekenden een samenwerkingsovereenkomst voor een nieuwe opleiding l Foto Brabant Water

Samen met Avans Academie voor Associate Degrees (AAAD) begint Brabant Water in september de nieuwe praktijkgerichte opleiding Engineering. Daarmee wil het drinkwaterbedrijf eigen medewerkers bijscholen op het gebied van technische innovaties en nieuwe professionals aantrekken. Het betreft volgens Brabant Water een primeur. 

"Het is voor zover wij weten voor het eerst dat een drinkwaterbedrijf samen met een onderwijsinstelling een praktijkgerichte hbo-opleiding ontwikkelt en aan de medewerkers aanbiedt", zegt woordvoerder Pyter Hiemstra van Brabant Water. 

Deze week ondertekende het drinkwaterbedrijf en de in Den Bosch gevestigde Avans Academie de samenwerkingsovereenkomst voor de opleiding, die na de zomer van start gaat. Belangstellenden kunnen zich vanaf nu melden via studielink.nl

Het gaat om een tweejarige hbo-opleiding op onderwijsniveau 5 (Associate Degree), die toegankelijk is voor mensen met een mbo-diploma niveau 4 op zak. Wie dat wil, kan hierna in twee jaar nog een volwaardig hbo-diploma halen.  

Meer samenwerking
Brabant Water is zelf met het initiatief gekomen om een nieuwe, op de drinkwatersector gerichte opleiding op te zetten, vertelt Hiemstra. "Zowel vanuit de eigen bedrijfsvoering als bij de opleidingsinstituten zagen wij dat er behoefte was aan meer samenwerking. Gezien onze behoefte aan meer specifiek opgeleid personeel hebben wij het contact gezocht met Avans, wat geleid heeft tot deze opleiding."

Die is vooral gericht op innovatie. In het steeds sneller veranderende technische vakgebied is er volgens Brabant Water zonder innovatie geen toekomst. Voorbeelden zijn het onderzoek naar de mogelijkheid om drinkwater te maken van zeewater, de ontwikkeling van een digitale kopie (‘digital twin’) van het meer dan 20.000 kilometer lange leidingnet en hergebruik van grondstoffen. 

Duale opleiding
De opleiding Engineering is een zogenaamde duale opleiding, wat betekent dat de studenten vier dagen per week leren in de praktijk combineren met één dag theorie. Onder hen is in elk geval alvast een aantal medewerkers van Brabant Water. ‘Nieuwe’ studenten die zich aanmelden, komen in dienst van het drinkwaterbedrijf en kunnen vanuit dat dienstverband de opleiding volgen.  

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In waterschap Delfland is een initiatief om het waterspoor in te voeren dit voorjaar doodgebloed toen het college - dat er duidelijk geen zin in heeft om het waterspoor in te voeren - met de constatering kwam dat er rond de 150.000 wateraansluitingen zijn die in de computersystemen niet corresponderen met een uniek adres voor de zuiveringsheffing. En dat is wel noodzakelijk door onze eigen regels: "gewoon de zuiveringsheffing innen via het betalingssysteem van de drinkwaterbedrijven is niet toegestaan. Ieder huishouden moet een aparte brief ontvangen, met daarop hoeveel drinkwater er is verbruikt en (dus) hoeveel zuiveringsheffing er moet worden betaald. 
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toich is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens ze zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen. 
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de adminstratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet. 
Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!
Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.