secundair logo knw 1

De uiterwaardvergraving Meinerswijk bij Arnhem. Foto Rijkswaterstaat

Bouwen in de uiterwaarden mag niet meer, schreef minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) in de kabinetsbrief ‘Water en bodem sturend’. Maar in Arnhem mogen de plannen voor Stadsblokken-Meinerswijk van de Raad van State gewoon doorgaan. Met dank aan een nevengeul die het water van de Nederrijn laat dalen.

Het draait om plannen van Kondor Wessels Projecten voor de bouw van 430 woningen en de aanleg van een natuur- en recreatiegebied van 300 hectare. Dat laatste is mogelijk dankzij de opbrengst van de woningen.

De eerste ideeën dateren al uit 1979, toen de Arnhemse Scheepsbouwmaatschappij daar nog zat, zegt Roy Nijenhuis van Kondor Wessels in dit artikel. Toen die de deuren sloot, werden de plannen serieus.

Nadat de gemeenteraad akkoord ging, dwongen tegenstanders een referendum af. Ook twee waterschappen in de regio, Vallei en Veluwe en Rivierenland, openden de aanval. Bouwen in de uiterwaarden kan gevaarlijk zijn, waarschuwden zij.

Raad van State
Toen dat allemaal niet hielp, wendden de tegenstanders – waaronder Stichting Kloppend Stadshart en Milieudefensie – zich tot de Raad van State. Die veegde hun argumenten in zijn uitspraak van 29 maart van dit jaar van tafel. Kondor Wessels Projecten, dat steeds heeft betoogd dat de plannen de waterveiligheid juist verbeteren, mag die gaan uitvoeren.

De aanleg van een nevengeul zorgt er volgens de projectontwikkelaar voor dat het waterpeil in de rivier 10 centimeter daalt. De woningen worden gebouwd op grond die nu bij hoogwater ook al niet onderstroomt.

Kondor Wessels Projecten wordt daarin gesteund door een uitgebreid onderzoek van de Stichting Advies Bestuursrechtspraak (STAB) in opdracht van de Raad van State. In dat rapport wordt geconcludeerd dat de argumenten van de tegenstanders niet valide zijn.

Rijkswaterstaat
Een van de conclusies is dat de hoeveelheid water die langs Arnhem stroomt in de toekomst niet zal toenemen. Ook zou Rijkswaterstaat het hoogwater prima kunnen reguleren over de Waal, de IJssel en de Nederrijn. In de plannen voor de nieuwe wijk zou bovendien voldoende ruimte zijn voor eventuele extra maatregelen.

In de brief ‘Water en bodem sturend’ verklaart minister Harbers dat nieuwe bebouwing in de uiterwaarden (die vallen onder de Beleidslijn grote rivieren) niet meer is toegestaan. Dat moet de rivieren ‘klimaatrobuuster’ maken en ‘toenemende schade’ voorkomen.

De waterschappen gaan niet over de uiterwaarden, zegt een woordvoerder van Rivierenland desgevraagd. Zij verwijst naar Rijkswaterstaat. Die kon vanmiddag niet reageren.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!