Boskalis legt samen met een Japans bedrijf een omvangrijke polder aan op het Singaporese eiland Pulau Tekong. De onderneming realiseert hiermee voor het eerst een polder in Zuidoost-Azië.
Koninklijke Boskalis Westminster N.V. (Boskalis) heeft hiervoor een ‘letter of award’ ontvangen van de Housing & Development Board van Singapore. Boskalis legt de polder aan in een joint venture met het Japanse bedrijf Penta Ocean Construction Company. De opdracht heeft een totale waarde van zo’n 800 miljoen euro. Het aandeel van Boskalis is ongeveer 400 miljoen euro.
Volgens Boskalis was de hoge kwaliteit van de aanbieding van de joint venture doorslaggevend bij de toekenning van het contract. Alleen op prijs kwam de aanbieding op de vierde plaats. Singapore is een belangrijke opdrachtgever voor Boskalis. In februari kreeg de onderneming nog een grote opdracht voor havenuitbreiding.
Het advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV maakte het ontwerp voor de polder aan het noordwestelijke uiteinde van Pulau Tekong, een eiland ten noordoosten van het vasteland van Singapore. Het gaat om een nieuw gebied van achthonderd hectare. De aanleg van de polder duurt zo’n vier jaar en is naar verwachting in 2022 gereed. De werkzaamheden starten de komende maanden.
Boskalis en Penta Ocean Construction Company creëren een tien kilometer lange zeewering door middel van dijkdichtingen en versterking van de bestaande dijk. Ook zijn zij verantwoordelijk voor het droogleggen van het gebied en het omvangrijke droog grondverzet. Het land voor de polder wordt gewonnen door het water af te voeren met behulp van pompen en kanalen, en dus niet door het gebied op te vullen tot boven zeeniveau.
CEO Peter Berdowski van Boskalis omschrijft de gunning van het grote project als een historisch moment. “Onze onderneming heeft een rijke geschiedenis op het gebied van de aanleg van dijken en polders in Nederland. De realisatie van deze eerste polder in Zuidoost-Azië is een belangrijke nieuwe mijlpaal.”
Berdowksi wijst erop dat Boskalis de afgelopen decennia een actieve rol heeft gespeeld bij de landaanwinning in Singapore, waardoor de stadstaat heeft kunnen groeien. “Het gebruik van polders zorgt echter voor nieuwe groeimogelijkheden. We kijken ernaar uit om met dit project grenzen te verleggen en onze wereldwijd toonaangevende positie op het gebied van baggeren en maritieme dienstverlening te demonstreren.”
Meer informatie
Meer informatie Boskalis over de aanleg van de polder Bericht over financiële situatie van Boskalis
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen.
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet.