secundair logo knw 1

In heel Nederland zakt de bodem en in het westen van het land zelfs meer dan eerder aangenomen. Dat blijkt uit de nieuwe nieuwe Bodemdalingskaart Nederland, die deze week wordt gepresenteerd.

De onderzoekers hebben voor het eerst inzichtelijk kunnen maken in hoeverre bodemdaling wordt veroorzaakt door ‘diepe oorzaken’, zoals gaswinning en de effecten in de bovenste meters. De data laten zien dat deze ‘ondiepe’ bodemdaling op meerdere plekken in Nederland, vooral in de veen- en kleigebieden in het westen van het land, groter is dan die door de bekende, diepe oorzaken.

Grote rol
“Klimaatverandering lijkt een grote rol te spelen bij deze versnelde bodemdaling,” zegt hoogleraar Ramon Hanssen, onder wiens leiding het onderzoek plaatsvond, op de website van de TU Delft. “Door de relatief warme zomers drogen veenbodems meer uit, waardoor een snellere bodemdaling optreedt.”

De wetenschappers konden deze ondiepe bodemdaling voor het eerst analyseren omdat bij het maken van de nieuwe bodemdalingskaart drie verschillende soorten meetdata zijn verwerkt in het onderliggende model: satelliet-radars, GPS, en zwaartekrachtmetingen.

Naast de verschillende grondsoorten in Nederland laat de kaart ook de locatie van olie- of gasvelden zien. Dat maakt de oorzaak is van de waargenomen bodemdaling inzichtelijk. De kaart wordt actueel gehouden met de nieuwe satellietmetingen.

Einde Nederlands landschap
Hanssen meent dat de kaart de ernst van het probleem van bodemdaling in Nederland goed weergeeft: “Als de bodemdaling doorzet in het huidige tempo, betekent dat misschien wel het einde van het karakteristieke Nederlandse landschap met weides, koeien en molens, of een enorme schade aan de historische binnensteden.”

De mogelijkheid om bodemdaling nu goed te meten, en in kaart te brengen, is volgens Hanssen ook goed nieuws. “Waterschappen kunnen deze metingen gebruiken om effectiever om te gaan met hun peilbeheer, door bijvoorbeeld beter te anticiperen op periodes van droogte.”

Het project bodemdalingskaart.nl is een initiatief van het Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-Informatica (NCG). Ook verschillende universiteiten, kennisinstituten en bedrijven dragen bij aan het resultaat: TU Delft, KNMI, Hogeschool Utrecht, Universiteit Twente, SkyGeo, en 06-GPS. De interactieve kaart is te raadplegen via: bodemdalingskaart.nl.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.