secundair logo knw 1

Het is morgen Wereldwaterdag. Dan lanceren de waterschappen en twee ministeries een blue deal voor internationale projecten. Ook verder zijn er allerlei Nederlandse wateractiviteiten in binnen- en buitenland.

De Wereldwaterdag is een initiatief van de Verenigde Naties en wordt voor de vijfentwintigste keer op 22 maart gehouden. Het thema is dit jaar ‘Nature for Water’, het ontdekken van oplossingen die de natuur al biedt voor wateruitdagingen. De waterschappen en de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Infrastructuur en Waterstaat grijpen de gelegenheid aan om hun blue deal te lanceren. Dat gebeurt morgenmiddag bij een door Netherlands Water Partnership en Aqua for All georganiseerde bijeenkomst in Den Haag. In november was er al een intentieovereenkomst over de blue deal afgesloten tijdens de Amsterdam International Water Week .

Gezamenlijk gaan de waterschappen en de twee ministeries internationaal nog meer waterexpertise inzetten. Zij steken tot 2030 75 miljoen euro in internationale projecten. Het gaat om langdurige partnerschappen tussen waterbeheerders in Nederland en het buitenland. Het doel is om twintig miljoen mensen in veertig stroomgebieden wereldwijd beter te beschermen tegen water en een betere toegang te geven tot voldoende, schoon water. De focus ligt op het bieden van hulp, het creëren van kansen voor het bedrijfsleven en het leren van andere landen. Het programma wordt dit jaar voorbereid en start in 2019.

Sponsorloop kinderen
Aqua for All organiseert rond Wereldwaterdag traditiegetrouw de landelijke sponsoractie Wandelen voor Water. Hieraan doen 370 basisscholen mee. Het motto is ‘kinderen helpen kinderen’. Leerlingen van groepen 7 en 8 lopen zes kilometer met een rugzak gevuld met zes liter water. Zij laten zich sponsoren door familie en kennissen en zamelen daarmee geld in voor projecten in landen waar veel kinderen geen toegang hebben tot schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen. Een deel van de deelnemers is de afgelopen dagen al op pad geweest, de rest loopt morgen of vrijdag.

Ook verder is er het nodige te beleven. Zo verzorgt een groep watersporttalenten morgen in Madurodam gastlessen over water en klimaat aan tweehonderd scholieren van een Haagse middelbare school. Dat gebeurt in samenwerking met Rijkswaterstaat en de TU Delft. Waterbedrijf Groningen is betrokken bij een excursie in Nationaal Park Drentsche Aa, die in het teken staat van drinkwater en natuur. En in de Achterhoek worden de hele week wateractiviteiten georganiseerd. Het doel is om jongeren en hun omgeving te stimuleren om water te drinken.

Rol van water bij conflicten
Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking neemt op Wereldwaterdag deel aan de zitting van de VN-Veiligheidsraad in New York. Zij zal wijzen op de rol van water bij conflicten, die volgens haar wordt onderschat. Door het vroegtijdig onderkennen van oorzaken en werken aan oplossingen kan veel leed worden voorkomen, aldus Kaag. Nederlandse expertise kan daarbij een belangrijke rol spelen. In de avond is de minister aanwezig bij het evenement Waterlicht, een kunstproject van Daan Roosegaarde op het terrein van het VN-gebouw.

Eveneens in New York is morgen een bijeenkomst van het High Level Panel on Water, waarvan onder meer premier Rutte deel van uitmaakt. Dan wordt de Wereld Water Atlas gelanceerd. Dit is een initiatief van watergezant Henk Ovink. De atlas is een platform voor actie waarin kennis en goede praktijkvoorbeelden worden gedeeld.

In Brasilia vindt deze week het achtste Wereld Waterforum plaats, georganiseerd door het World Water Council. Het is het grootste watergerelateerde evenement ter wereld. Ons land is goed vertegenwoordigd in de Braziliaanse hoofdstad. Er is een Nederlands paviljoen en de Nederlandse watersector levert een bijdrage aan diverse bijeenkomsten. Zo is Peter Glas als voorzitter van het OECD Water Governance Initiative morgen actief bij twee sessies over bestuurlijke thema's. Deze organisatie presenteerde bij het forum een rapport over de uitvoering van de principes van goed bestuur in de watersector. Hierin staat een aantal voorbeelden uit ons land.

Meer informatie

Wereldwaterdag

Unie van Waterschappen over blue deal 

Blue deal 2018 - 2030

Factsheet over blue deal

Wandelen voor Water 

Waterlessen in Madurodam

Rondleiding in Drentsche Aa 

Minister Kaag over preventie bij waterconflicten

Wereld Water Atlas

Nederlandse inbreng bij Wereld Waterforum

Rapport OECD Water Governance Initiative

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.