secundair logo knw 1

Het is morgen Wereldwaterdag. Dan lanceren de waterschappen en twee ministeries een blue deal voor internationale projecten. Ook verder zijn er allerlei Nederlandse wateractiviteiten in binnen- en buitenland.

De Wereldwaterdag is een initiatief van de Verenigde Naties en wordt voor de vijfentwintigste keer op 22 maart gehouden. Het thema is dit jaar ‘Nature for Water’, het ontdekken van oplossingen die de natuur al biedt voor wateruitdagingen. De waterschappen en de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Infrastructuur en Waterstaat grijpen de gelegenheid aan om hun blue deal te lanceren. Dat gebeurt morgenmiddag bij een door Netherlands Water Partnership en Aqua for All georganiseerde bijeenkomst in Den Haag. In november was er al een intentieovereenkomst over de blue deal afgesloten tijdens de Amsterdam International Water Week .

Gezamenlijk gaan de waterschappen en de twee ministeries internationaal nog meer waterexpertise inzetten. Zij steken tot 2030 75 miljoen euro in internationale projecten. Het gaat om langdurige partnerschappen tussen waterbeheerders in Nederland en het buitenland. Het doel is om twintig miljoen mensen in veertig stroomgebieden wereldwijd beter te beschermen tegen water en een betere toegang te geven tot voldoende, schoon water. De focus ligt op het bieden van hulp, het creëren van kansen voor het bedrijfsleven en het leren van andere landen. Het programma wordt dit jaar voorbereid en start in 2019.

Sponsorloop kinderen
Aqua for All organiseert rond Wereldwaterdag traditiegetrouw de landelijke sponsoractie Wandelen voor Water. Hieraan doen 370 basisscholen mee. Het motto is ‘kinderen helpen kinderen’. Leerlingen van groepen 7 en 8 lopen zes kilometer met een rugzak gevuld met zes liter water. Zij laten zich sponsoren door familie en kennissen en zamelen daarmee geld in voor projecten in landen waar veel kinderen geen toegang hebben tot schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen. Een deel van de deelnemers is de afgelopen dagen al op pad geweest, de rest loopt morgen of vrijdag.

Ook verder is er het nodige te beleven. Zo verzorgt een groep watersporttalenten morgen in Madurodam gastlessen over water en klimaat aan tweehonderd scholieren van een Haagse middelbare school. Dat gebeurt in samenwerking met Rijkswaterstaat en de TU Delft. Waterbedrijf Groningen is betrokken bij een excursie in Nationaal Park Drentsche Aa, die in het teken staat van drinkwater en natuur. En in de Achterhoek worden de hele week wateractiviteiten georganiseerd. Het doel is om jongeren en hun omgeving te stimuleren om water te drinken.

Rol van water bij conflicten
Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking neemt op Wereldwaterdag deel aan de zitting van de VN-Veiligheidsraad in New York. Zij zal wijzen op de rol van water bij conflicten, die volgens haar wordt onderschat. Door het vroegtijdig onderkennen van oorzaken en werken aan oplossingen kan veel leed worden voorkomen, aldus Kaag. Nederlandse expertise kan daarbij een belangrijke rol spelen. In de avond is de minister aanwezig bij het evenement Waterlicht, een kunstproject van Daan Roosegaarde op het terrein van het VN-gebouw.

Eveneens in New York is morgen een bijeenkomst van het High Level Panel on Water, waarvan onder meer premier Rutte deel van uitmaakt. Dan wordt de Wereld Water Atlas gelanceerd. Dit is een initiatief van watergezant Henk Ovink. De atlas is een platform voor actie waarin kennis en goede praktijkvoorbeelden worden gedeeld.

In Brasilia vindt deze week het achtste Wereld Waterforum plaats, georganiseerd door het World Water Council. Het is het grootste watergerelateerde evenement ter wereld. Ons land is goed vertegenwoordigd in de Braziliaanse hoofdstad. Er is een Nederlands paviljoen en de Nederlandse watersector levert een bijdrage aan diverse bijeenkomsten. Zo is Peter Glas als voorzitter van het OECD Water Governance Initiative morgen actief bij twee sessies over bestuurlijke thema's. Deze organisatie presenteerde bij het forum een rapport over de uitvoering van de principes van goed bestuur in de watersector. Hierin staat een aantal voorbeelden uit ons land.

Meer informatie

Wereldwaterdag

Unie van Waterschappen over blue deal 

Blue deal 2018 - 2030

Factsheet over blue deal

Wandelen voor Water 

Waterlessen in Madurodam

Rondleiding in Drentsche Aa 

Minister Kaag over preventie bij waterconflicten

Wereld Water Atlas

Nederlandse inbreng bij Wereld Waterforum

Rapport OECD Water Governance Initiative

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het is van belang om onderzoek te doen naar de waterkwaliteit o.a. PFAS-stoffen voordat ergens regenwater of oppervlaktewater via infiltratieputten naar grondwaterlichaam gebracht kan worden. Verslechtering van kwaliteit grondwater voorkomen, door zuivering van het infiltratiewater is veelal noodzakelijk.
Knap om in deze discussie de landbouwtransitie geheel buiten beschouwing te laten. In plaats van het natuurlijk vermogen van de bodem om water vast te houden te herstellen én de watervraag vanuit de land- en tuinbouw drastisch te verminderen, bijvoorbeeld door regeneratieve akkerbouw en voedselbossen, wordt er (weer) voornamelijk naar technologische oplossingen gekeken zoals water opslaan in de diepe ondergrond. Het enige positieve plan is het initiatief rondom het wegsijpelende water van de Brabantse wal. Maar ook dat is symptoombestrijding in plaats van het aanpakken van de oorzaak waardoor dat water wegsijpelt....Hopelijk is de nieuwe dijkgraaf wat meer een visionair als het gaat om structurele maatregelen om water en bodemsturend echt in de praktijk te brengen!
Na mijn mening een totaal verkeerd initiatief. Waarom niet het meetnet inzetten om  juist een overschrijding te voorkomen. Gewoon een kwestie van de normen lager in te stellen en snel ingrijpen als de voorwaarschuwing in gaat.
Duidelijk weer boeren! 
@Maria WitmerJe link is helaas al weer verlopen...
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Je hebt gelijk Herman, regenwater is zachter en zoeter dan sterk voorgezuiverd rivierwater, maar aangaande microverontreinigingen niet per sé schoner. Met RO kun je overigens ook de ionensamenstelling van infiltratiewater aanpassen en ook macro ionen wegnemen. Maar dat zou waanzin zijn. Infiltratiewater dat inzijgt in de centrale delen van de Veluwe neemt namelijk een diepe, zeer lange weg en duikt pas na duizenden (!) jaren weer op buiten de Veluwe. En dus NIET in beken en sprengen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.