secundair logo knw 1

Wethouder Cathelijne Bouwkamp van Arnhem met zowel de gouden tegel als de gouden schep I Foto: NK Tegelwippen

Gemeenten en inwoners hebben tijdens het Nederlands kampioenschap Tegelwippen meer dan 4,5 miljoen tegels vervangen door groen, aanzienlijk meer dan vorig jaar. Arnhem won de gouden tegel. In Vlaanderen was er voor het eerst een kampioenschap. Dat werd meteen een succes met bijna 3 miljoen verwijderde tegels.

Beide kampioenschappen zijn gehouden tussen 21 maart en eind oktober en de resultaten zijn vandaag bekendgemaakt. In Nederland zijn in vier edities bijna 9 miljoen tegels gewipt. Het NK Tegelwippen begon nog bescheiden als een duel tussen Amsterdam en Rotterdam, maar daarna deden steeds meer gemeenten mee. Dit keer waren het er 173, iets meer dan de helft van alle gemeenten.

Het aantal verwijderde tegels ging navenant omhoog. Na 1,5 miljoen in 2021 en 2,8 miljoen in 2022 werd nu een nieuw record geboekt met welgeteld 4.548.466 tegels. Dat komt neer op 41 hectare aan groen erbij, ofwel zo’n 82 voetbalvelden.

Ludiek evenement voor vergroening
Het NK Tegelwippen is een initiatief van creatief bureau Frank Lee in samenwerking met collectief Dus Wat Gaan Wij Doen en wordt gesteund door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Zij willen met het ludieke evenement stimuleren dat inwoners stoep- en tuintegels vervangen door planten, bloemen en struiken.

Het idee erachter is dat groen bijdraagt aan verkoeling op hete dagen en wateropvang bij flinke regenbuien. De competitie maakt deel uit van de campagne Een Groener Nederland begint in je eigen tuin, een samenwerking van onder meer overheden, brancheorganisaties, natuurverenigingen, waterbeheerders en tuinorganisaties.

Volgens de organisatie sloeg de ‘gekte om groen geluk’ de afgelopen zeven maanden om zich heen. Diverse gemeenten zetten tegeltaxi’s en een wethouder in Maashorst kwam met een speciale rapsong. In de carnavalsoptocht van de Overijsselse gemeente Zwartewaterland reed een Tegelwipwagen mee.

Gouden tegel naar Arnhem
Gemeente Arnhem blonk dit jaar uit met 462.000 verwijderde tegels, ruim 10 procent van het totale aantal, en is daarvoor beloond met de gouden tegel. Ook Amsterdam en Rotterdam halen dat aantal bij lange na niet. De Maasstad wint wel de onderlinge strijd.

Arnhem krijgt tevens een gouden schep voor de winst van het klassement van de grote gemeenten, dat wordt bepaald aan de hand van het aantal gewipte tegels per inwoner. Tilburg en Breda volgen op afstand.

Er zijn nog twee gouden scheppen uitgedeeld. Vlaardingen bleef op de valreep Dijk en Waard voor in de categorie middelgrote gemeenten, terwijl de Brabantse gemeente Halderberge triomfeerde bij de kleine gemeenten. In Halderberge zijn 4.266 tegels per inwoner vervangen. Aan dat aantal kan zelfs Arnhem niet tippen.

Voor het eerst in Vlaanderen
Dit jaar is voor het eerst ook een Vlaams kampioenschap gehouden, volgens dezelfde formule. Het werd meteen een succes met 172 deelnemende gemeenten en 2.982.378 uitgebroken tegels. De wedstrijd is georganiseerd door de Vlaamse overheid Breekijzer, met ondersteuning van bureau Frank Lee en met KU Leuven als wetenschappelijk partner.

In Brugge zijn de meeste tegels verwijderd: bijna 375.000. De categorieprijzen gaan naar drie gemeenten in de provincie Limburg: Genk (groot), Maasmechelen (middelgroot) en Lummen (klein). In Lummen zijn liefst 7.598 tegels per inwoner gewipt. Vlaanderen gaat in 2024 op herhaling. Ook in Nederland is er dan weer een kampioenschap. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.