secundair logo knw 1

Extreem weer leidde de afgelopen jaren tot veel schade en overlast. Kunnen big data helpen bij de omgang met zulke extreme weerssituaties? Dat is de vraag van de Big Data Challenge Kimaatadaptief Waterbeheer, een prijsvraag van Waterschap Rivierenland, de Unie van Waterschappen en STOWA.

De Big Data Challenge gaat uit van een historische casus – de enorme onweersbui die in augustus 2015 over het rivierengebied trok. Tijdens de Big Data Challenge Klimaatadaptief Waterbeheer kunnen de deelnemers gebruikmaken van verschillende soorten data, onder andere over het watersysteem, de geografische inrichting van het gebied, neerslag- en temperatuurmetingen en grondwaterstanden.

Via de prijsvraag willen de organisatoren innovatieve ideeën verzamelen van datagebruik waarmee de gevolgen van wateroverlast beperkt of voorkomen kan worden. De achterliggende vraag is of het mogelijk is de huidige omgang met data te perfectioneren of dat nieuwe weersextramen vragen om een nieuwe datastrategie.

Ideeën indienen kan tot 26 maart.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.