Onder de vlag van het initiatief ‘Weet van Water’, waarin Waterschap Rijn en IJssel samenwerken met de gemeenten in hun beheersgebied, is deze zomer de tentoonstelling ‘Droogte in de Achterhoek: Wat kan ík doen?’ geopend.

Op de tentoonstelling vinden bezoekers informatie en tips die helpen om zelf water te besparen en vast te houden. Ook is er een droogtetafel, waarmee de droogteproblematiek en oplossingen helder worden uitgelegd. “Binnen ‘Weet van Water’ zijn de afgelopen jaren al tal van activiteiten en campagnes georganiseerd richting de inwoners”, vertelt Vanya Ginsel van Waterschap Rijn en IJssel.

Door samen te werken met gemeenten wil het waterschap inwoners aanspreken met thema’s die voor hen relevant zijn. “In de ene gemeente hebben we acties gehad over het wonen aan een dijk. Terwijl het in andere plaatsen veel meer gaat over vergroening van tuinen. Alle acties dragen bij aan het verhogen van het waterbewustzijn. Dat bereik je alleen lokaal, want dan kun je onderwerpen aanspreken die mensen direct raken.”

De expositie is gratis te zien in het Stadsmuseum Doetinchem en loopt tot en met 31 augustus 2022. “Het onderwerp droogte gaat iedereen aan", stelt Ginsel. "We zochten daarom een laagdrempelige, vandaar ook gratis te bezoeken, en inspirerende manier om het onderwerp te behandelen. Wie de tentoonstelling bezoekt, kan echt ervaren wat de gevolgen van droogte zijn voor bijvoorbeeld natuur en landbouw, maar ook voor woningen en wijken. En daarnaast bieden we handvatten omdat mensen er zelf ook iets aan kunnen doen.”

Het is de eerste tentoonstelling die vanuit ‘Weet van Water’ is georganiseerd. “We hopen hiermee een instrument aan onze campagnetoolbox te hebben toegevoegd. Alle waterschappen zoeken manieren om de inwoners te betrekken bij de wateruitdagingen, denk ook aan de ‘Waterbazen-campagne’. Wij hopen dat de expositie flink wat mensen bereikt en het zou heel leuk zijn om hem later ook in andere gemeenten aan te bieden.”

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans Middendorp AWPBeste Hans, Hetty. Allereerst dank voor jullie zinvolle reacties.
Hans, je merkt terecht op dat de bui waarmee we de analyse hebben uitgevoerd niet vaak voorkomt. Ingrijpende maatregelen doorvoeren die alleen effect hebben tijdens extreme neerslag is niet doelmatig, daar ben ik het mee eens. Oppervlakkige afstroming komt echter niet alleen voor bij deze extreme neerslag, maar ook bij kleinere buien met hoge intensiteit, of bijvoorbeeld wanneer de ondergrond verzadigd is. In hellend gebied, zoals de Veluwe, hoeft het volume van de bui niet groot te zijn om oppervlakkige afstroming richting de watergang te veroorzaken. In de studieresultaten zagen we dat sommige gebieden bijvoorbeeld al bij 15 mm intense neerslag tot afvoer komen.
Intense neerslag die de infiltratiecapaciteit van de bodem overschrijdt komt meerdere keren per jaar voor. Uiteindelijk willen we uiteraard niet de Veluwe over een groot oppervlak verstoren, maar willen we de bergende capaciteit van het landschap in de vorm van begroeiing, microreliëf en holle percelen herstellen.
Hoe gaat men deze drempelwaarden handhaven?
Louis Peperzak Leren van het rampjaar
Ik volgde de tv serie met interesse. Deze video is ook erg interessant en zeer leuk gemaakt! Hopelijk lukt het om dit verder uit te werken, in een boek of promotie. Graag met gedetailleerde kaarten.
Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!