0
0
0
s2sdefault

Nederlandse bedrijven hebben het afgelopen jaar 85 miljoen euro gestoken in investeringen voor een betere waterkwaliteit. Dat is een beperkt deel van hun milieu-investeringen. Die bedragen ruim 2,1 miljard euro, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Daarmee maken milieu-investeringen 14,4 procent uit van de totale investeringen van het bedrijfsleven. Volgens het CBS-onderzoek gaat bijna 94 procent van het bedrag naar voorzieningen die bedoeld zijn voor een betere luchtkwaliteit en een schonere energievoorziening, zoals luchtfilters, katalysators, windmolens en zonneparken.

Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de energiebedrijven worden meegerekend. Die zijn dan ook meteen verreweg de grootste investeerders in het milieu. Verder doen de chemie, de aardolie- en de voedingsmiddelenindustrie een flinke duit in het zakje.

Het CBS meldt dat bedrijven in 2020 85 miljoen euro hebben uitgegeven aan voorzieningen voor een betere waterkwaliteit. Het statistiekbureau geeft als voorbeeld installaties voor het zuiveren van afvalwater. Verder ging 32 miljoen euro naar tegengaan van bodemverontreiniging, 9 miljoen euro naar beperken van geluidhinder en voorkomen of beperken van aantasting van natuur en landschap en 4 miljoen euro naar verwerken van afval.

De milieu-investeringen kunnen van jaar tot jaar aanzienlijk schommelen, omdat het wel of niet afronden van grote projecten – zoals windmolenparken op zee – in een bepaald jaar sterk meeweegt. Zo was in zowel 2015 en 2016 sprake van ongeveer 2 miljard euro, niet veel onder het bedrag in 2020. Vorig jaar daarentegen bleven de milieu-investeringen steken op 1,2 miljard euro. Wel is er door de jaren heen een duidelijke stijgende lijn te zien: het milieuaandeel in de investeringen van bedrijven is van minder dan 3 procent in 1975 gegaan naar 14,4 procent in 2020.

MEER INFORMATIE
Toelichting door het CBS

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.