secundair logo knw 1

Het bestuur van AWP stemt in september 2019 toen er nog fysiek vergaderd kon worden

De Algemene Waterschapspartij (AWP) gaat zich naast de waterschappen ook richten op het provinciale bestuur. Een ruime meerderheid van de leden heeft zich uitgesproken voor verbreding van de scope. De partij wil in 2023 in ‘minstens vijf provincies’ meedoen aan de provinciale verkiezingen. 

Met de verbreding richt de AWP zich als eerste politieke partij op het ‘regionale middenbestuur’. De partij stelt vast dat in de regionale politiek waterschappen en provincies elkaar steeds vaker tegenkomen en dat ze moeten samenwerken in projecten die te maken hebben met ruimtelijke ordening. Daarbij zijn klimaat en water cruciale en sturende factoren, aldus de partij. Met de komst van de Omgevingswet wordt de samenwerking met de provincies nog belangrijker, stelt Hans Middendorp, vicevoorzitter van de AWP.

Ron van Megen 180 vk Ron van Megen“We zien dat waterschappen en provincies elkaar steeds meer opzoeken op de thema’s water, klimaat en leefomgeving”, zegt bestuursvoorzitter Ron van Megen. “Wie water zegt, zegt ook klimaat. Droogte en hoosbuien wisselen elkaar steeds sneller af, en de manier waarop we met het water omgaan in Nederland moet echt anders in de nabije toekomst.”

Provincies
In welke provincies de partij een gooi gaat doen naar zetels in het provinciale bestuur, is nog niet duidelijk. Maar het ligt voor de hand, zegt Van Megen, dat dat gaat gebeuren in de regio’s waar de partij nu sterk is vertegenwoordigd. Dan heb je het over het westen en het zuiden, aldus de voorzitter. Daar is de animo voor verbreding van de scope ook het grootst.

Door ook actief te worden in de provinciale politiek verwacht de partij aantrekkelijker te worden voor nieuwe leden, wat zou kunnen leiden tot versterking van de partij in andere regio’s. Van Megen: “Dat kan leiden tot groei in provincies waar we nog niet zo sterk zijn.” Daarbij stelt de partij dat ze aantrekkelijk is voor kiezers die klimaataanpak belangrijk vinden. “De AWP geeft aan die mensen nu een stem. Onze politieke kleur is het groenblauw van water.”

Met de verbreding van de koers neemt de partij geen afstand van de waterschappen, zegt Van Megen. Zomin de partij voorsorteert op een samengaan van beide bestuurslagen. “We hechten erg veel belang aan de zelfstandigheid van de waterschappen, ze hebben een heel belangrijke taak.”

Teams
Met het besluit de scope te verbreden, moet de partij zich organisatorisch gaan voorbereiden op twee verkiezingen. Theoretisch is het eenvoudig, zegt Van Megen. “We zijn al een bestaande partij.” Maar in de praktijk betekent dat meer werk moet worden verricht en ook dienen mensen zich te gaan toeleggen op het provinciaal bestuur. “We gaan beginnen met teams.”

Ook gaat de partij zich buigen over een nieuwe slogan. De huidige payoff 'AWP niet politiek wel deskundig' verdwijnt. “Samen voor Water & Klimaat’ zou een goede verkiezingsleus zijn, omdat het laat zien waar de AWP voor staat”, schrijft de partij in een persbericht.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!