secundair logo knw 1

Het bestuur van AWP stemt in september 2019 toen er nog fysiek vergaderd kon worden

De Algemene Waterschapspartij (AWP) gaat zich naast de waterschappen ook richten op het provinciale bestuur. Een ruime meerderheid van de leden heeft zich uitgesproken voor verbreding van de scope. De partij wil in 2023 in ‘minstens vijf provincies’ meedoen aan de provinciale verkiezingen. 

Met de verbreding richt de AWP zich als eerste politieke partij op het ‘regionale middenbestuur’. De partij stelt vast dat in de regionale politiek waterschappen en provincies elkaar steeds vaker tegenkomen en dat ze moeten samenwerken in projecten die te maken hebben met ruimtelijke ordening. Daarbij zijn klimaat en water cruciale en sturende factoren, aldus de partij. Met de komst van de Omgevingswet wordt de samenwerking met de provincies nog belangrijker, stelt Hans Middendorp, vicevoorzitter van de AWP.

Ron van Megen 180 vk Ron van Megen“We zien dat waterschappen en provincies elkaar steeds meer opzoeken op de thema’s water, klimaat en leefomgeving”, zegt bestuursvoorzitter Ron van Megen. “Wie water zegt, zegt ook klimaat. Droogte en hoosbuien wisselen elkaar steeds sneller af, en de manier waarop we met het water omgaan in Nederland moet echt anders in de nabije toekomst.”

Provincies
In welke provincies de partij een gooi gaat doen naar zetels in het provinciale bestuur, is nog niet duidelijk. Maar het ligt voor de hand, zegt Van Megen, dat dat gaat gebeuren in de regio’s waar de partij nu sterk is vertegenwoordigd. Dan heb je het over het westen en het zuiden, aldus de voorzitter. Daar is de animo voor verbreding van de scope ook het grootst.

Door ook actief te worden in de provinciale politiek verwacht de partij aantrekkelijker te worden voor nieuwe leden, wat zou kunnen leiden tot versterking van de partij in andere regio’s. Van Megen: “Dat kan leiden tot groei in provincies waar we nog niet zo sterk zijn.” Daarbij stelt de partij dat ze aantrekkelijk is voor kiezers die klimaataanpak belangrijk vinden. “De AWP geeft aan die mensen nu een stem. Onze politieke kleur is het groenblauw van water.”

Met de verbreding van de koers neemt de partij geen afstand van de waterschappen, zegt Van Megen. Zomin de partij voorsorteert op een samengaan van beide bestuurslagen. “We hechten erg veel belang aan de zelfstandigheid van de waterschappen, ze hebben een heel belangrijke taak.”

Teams
Met het besluit de scope te verbreden, moet de partij zich organisatorisch gaan voorbereiden op twee verkiezingen. Theoretisch is het eenvoudig, zegt Van Megen. “We zijn al een bestaande partij.” Maar in de praktijk betekent dat meer werk moet worden verricht en ook dienen mensen zich te gaan toeleggen op het provinciaal bestuur. “We gaan beginnen met teams.”

Ook gaat de partij zich buigen over een nieuwe slogan. De huidige payoff 'AWP niet politiek wel deskundig' verdwijnt. “Samen voor Water & Klimaat’ zou een goede verkiezingsleus zijn, omdat het laat zien waar de AWP voor staat”, schrijft de partij in een persbericht.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.