De acht gemeenten en het waterschap in de regio Zaanstreek-Waterland ontwikkelen dit jaar een gezamenlijke visie op klimaatbestendig waterbeleid. Ontwerp- en consultancyorganisatie Arcadis ondersteunt hen.

Het gaat om een initiatief van de gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zaanstad en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Zij grijpen de vernieuwing van de gemeentelijke rioleringsplannen aan om hun ambities, visie en strategie te vertalen naar beleid. Ze stellen een overkoepelend plan voor de periode 2018-2023 op, waarin de gevolgen van klimaatverandering zijn meegenomen. De regio speelt hiermee in op de initiatieven rondom de klimaatbestendige stad in 2050 en de komst van de nieuwe Omgevingswet in 2019.

David van Raalten, Europees directeur water management van Arcadis, heeft het over een uniek gebied. “De regio Zaanstreek-Waterland is erg groot en divers. In het zuiden grenst het gebied aan de metropool Amsterdam, terwijl in het noorden de Beemsterpolder ligt die op de werelderfgoedlijst staat. Er is een grote dynamiek tussen stad en platteland.” De regio wordt volgens Van Raalten geconfronteerd met verschillende uitdagingen. “Een probleem is dat het veen zakt. Dat heeft gevolgen voor het grondwater. De regio krijgt ook steeds vaker te maken met hevige regenval.”

De gemeenten en het waterschap pakken de wateropgaven over de volle breedte aan, vertelt Van Raalten. “Niet alleen mensen die zich met riolering bezighouden, doen mee. Ook wordt er onder meer een landschapsarchitect bij betrokken. De bedoeling is om riolering, watersysteem en openbare ruimte beter op elkaar af te stemmen. Wij hebben de opdracht gekregen vanwege onze uitgebreide kennis en ervaring met een brede benadering om te komen tot een klimaatbestendige stad.”

De komende tijd worden via een aantal workshops de regionale ambities helder gemaakt. Dat leidt tot het overkoepelende plan waarin onder andere aandacht is voor de groenblauwe structuur. Van Raalten: “In dit plan staan oplossingsrichtingen die daarna verder worden uitgewerkt. Denk bijvoorbeeld aan ondergrondse berging, wateropslag op groene daken en vasthouden van water in steden. Eind van dit jaar moet het plan gereed zijn voor vaststelling. Tevens worden er deelplannen gemaakt voor de acht gemeenten.”

Arcadis krijgt voor de opdracht een vast bedrag van negentigduizend euro. Van Raalten vindt echter de grootte van de opdracht minder relevant. “De klus is gewoon erg mooi. We dragen eraan bij dat iedereen in dit heel grote en typisch Hollandse landschap droge voeten houdt.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.