0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De acht gemeenten en het waterschap in de regio Zaanstreek-Waterland ontwikkelen dit jaar een gezamenlijke visie op klimaatbestendig waterbeleid. Ontwerp- en consultancyorganisatie Arcadis ondersteunt hen.

Het gaat om een initiatief van de gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zaanstad en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Zij grijpen de vernieuwing van de gemeentelijke rioleringsplannen aan om hun ambities, visie en strategie te vertalen naar beleid. Ze stellen een overkoepelend plan voor de periode 2018-2023 op, waarin de gevolgen van klimaatverandering zijn meegenomen. De regio speelt hiermee in op de initiatieven rondom de klimaatbestendige stad in 2050 en de komst van de nieuwe Omgevingswet in 2019.

David van Raalten, Europees directeur water management van Arcadis, heeft het over een uniek gebied. “De regio Zaanstreek-Waterland is erg groot en divers. In het zuiden grenst het gebied aan de metropool Amsterdam, terwijl in het noorden de Beemsterpolder ligt die op de werelderfgoedlijst staat. Er is een grote dynamiek tussen stad en platteland.” De regio wordt volgens Van Raalten geconfronteerd met verschillende uitdagingen. “Een probleem is dat het veen zakt. Dat heeft gevolgen voor het grondwater. De regio krijgt ook steeds vaker te maken met hevige regenval.”

De gemeenten en het waterschap pakken de wateropgaven over de volle breedte aan, vertelt Van Raalten. “Niet alleen mensen die zich met riolering bezighouden, doen mee. Ook wordt er onder meer een landschapsarchitect bij betrokken. De bedoeling is om riolering, watersysteem en openbare ruimte beter op elkaar af te stemmen. Wij hebben de opdracht gekregen vanwege onze uitgebreide kennis en ervaring met een brede benadering om te komen tot een klimaatbestendige stad.”

De komende tijd worden via een aantal workshops de regionale ambities helder gemaakt. Dat leidt tot het overkoepelende plan waarin onder andere aandacht is voor de groenblauwe structuur. Van Raalten: “In dit plan staan oplossingsrichtingen die daarna verder worden uitgewerkt. Denk bijvoorbeeld aan ondergrondse berging, wateropslag op groene daken en vasthouden van water in steden. Eind van dit jaar moet het plan gereed zijn voor vaststelling. Tevens worden er deelplannen gemaakt voor de acht gemeenten.”

Arcadis krijgt voor de opdracht een vast bedrag van negentigduizend euro. Van Raalten vindt echter de grootte van de opdracht minder relevant. “De klus is gewoon erg mooi. We dragen eraan bij dat iedereen in dit heel grote en typisch Hollandse landschap droge voeten houdt.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Jammer dat alleen de zomerperiode is bekeken, want in de winter kan het effect juist omgekeerd zijn. In groenstroken of elementen zakt het neerslagoverschot naar grondwater. Op verhard oppervlakte wordt hemelwater veelal afgevoerd. De hydrologische effecten kunnen van gebied tot gebied nogal verschillen (hoge zandgrond is anders dan veenpolder).
De combinatie van vergroenen, alsmede vasthouden en infiltreren van regenwater kan zorgen voor een stijging van gemiddelde zomergrondwaterstanden in een woonwijk.
Dit probleem is ontstaan door het baggeren van vaarwegen voor zandaanvoer wat een nieuw recreatiestrand moet worden. HHNK heeft recent schade van €1miljoen op zich genomen toen de provincie opdracht had gegeven om bij Zijpersluis het Noordhollandas kanaal te baggeren. De watersnoodramp van Anna Paulowna wordt ook aan vaarwegverdieping toe geschreven. Dijkverhoging en baggeren geeft meer kans op dijkfalen.
Als er met maaionderhoud zoveel fauna weg wordt gemaaid, hoe komt het dan dat elk jaar weer de beek/ sloot weer is aangevuld met fauna?
De conclusie dat mobiliteit van fauna niet werkt, zou suggereren dat je de beek/sloot leegmaakt en ondanks dat het nooit eerder is onderzocht, toch nog steeds fauna in sloot aanwezig is. We maaien al jaren.
Met het afzetten van het team van Linus Pauling, is waarschijnlijk de weg vrij gemaakt voor malafide water organisaties, waar we er al genoeg van hebben in Europa. Het is mij in elk geval helder, dat niemand hier ook maar een fractie van de kennis bezit van 1 van de mensen uit het team van Linus.
Het spijt me te moeten lezen met wat voor gekonkel jullie proberen ons drinkwater op peil te brengen. Het doet me niet alleen walgen van de wijze waarop er gesjoemeld wordt met cijfers, waarden en giftige stofjes in ons drinkwater. Het doet me ook twijfelen aan het gezonde verstand van waterdeskundigen, die blijkbaar eerder voor het behoud van hun salaris willen gaan, dan voor de gezondheid van de bevolking.
Het is helder, dat hier geen enkele chemicus met enig hart de verantwoording draagt.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het