De acht gemeenten en het waterschap in de regio Zaanstreek-Waterland ontwikkelen dit jaar een gezamenlijke visie op klimaatbestendig waterbeleid. Ontwerp- en consultancyorganisatie Arcadis ondersteunt hen.

Het gaat om een initiatief van de gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zaanstad en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Zij grijpen de vernieuwing van de gemeentelijke rioleringsplannen aan om hun ambities, visie en strategie te vertalen naar beleid. Ze stellen een overkoepelend plan voor de periode 2018-2023 op, waarin de gevolgen van klimaatverandering zijn meegenomen. De regio speelt hiermee in op de initiatieven rondom de klimaatbestendige stad in 2050 en de komst van de nieuwe Omgevingswet in 2019.

David van Raalten, Europees directeur water management van Arcadis, heeft het over een uniek gebied. “De regio Zaanstreek-Waterland is erg groot en divers. In het zuiden grenst het gebied aan de metropool Amsterdam, terwijl in het noorden de Beemsterpolder ligt die op de werelderfgoedlijst staat. Er is een grote dynamiek tussen stad en platteland.” De regio wordt volgens Van Raalten geconfronteerd met verschillende uitdagingen. “Een probleem is dat het veen zakt. Dat heeft gevolgen voor het grondwater. De regio krijgt ook steeds vaker te maken met hevige regenval.”

De gemeenten en het waterschap pakken de wateropgaven over de volle breedte aan, vertelt Van Raalten. “Niet alleen mensen die zich met riolering bezighouden, doen mee. Ook wordt er onder meer een landschapsarchitect bij betrokken. De bedoeling is om riolering, watersysteem en openbare ruimte beter op elkaar af te stemmen. Wij hebben de opdracht gekregen vanwege onze uitgebreide kennis en ervaring met een brede benadering om te komen tot een klimaatbestendige stad.”

De komende tijd worden via een aantal workshops de regionale ambities helder gemaakt. Dat leidt tot het overkoepelende plan waarin onder andere aandacht is voor de groenblauwe structuur. Van Raalten: “In dit plan staan oplossingsrichtingen die daarna verder worden uitgewerkt. Denk bijvoorbeeld aan ondergrondse berging, wateropslag op groene daken en vasthouden van water in steden. Eind van dit jaar moet het plan gereed zijn voor vaststelling. Tevens worden er deelplannen gemaakt voor de acht gemeenten.”

Arcadis krijgt voor de opdracht een vast bedrag van negentigduizend euro. Van Raalten vindt echter de grootte van de opdracht minder relevant. “De klus is gewoon erg mooi. We dragen eraan bij dat iedereen in dit heel grote en typisch Hollandse landschap droge voeten houdt.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.