Duurzaamheid en energiezuinig, grondstoffen en rioolbeheer, digitalisering en kwaliteitsbewaking, bronbescherming en cybersecurity, het zijn enkele van de thema’s die centraal staan op Aqua Nederland, de driedaagse beurs die dinsdag 15 maart begint. Het is een bijzondere vakbeurs, na twee Covid-jaren kunnen waterprofessionals elkaar eindelijk weer zonder beperkingen fysiek treffen. In de evenementenhal in Gorinchem gaat het weer over de uitdagingen in de watersector, met als beursmotto: ‘Samen werken aan water’.

De coronacrisis wierp lange tijd een schaduw vooruit op de vakbeurs in Gorinchem. De online kick-off voor ondernemers in januari stond nog in het teken van de Covid-beperkingen: wat is de impact van omikron op de beurs? Blijven bezoekers thuis, was, zo bleek in de rondvraag, een vraag én zorg van sommige ondernemers die een plek op de beursvloer hadden gereserveerd en nog een ‘go/no go’-besluit moesten nemen over deelname. Een peiling onder potentiële bezoekers eind januari leerde dat ‘het sentiment’ positief was, stelde Easyfairs vast. En de versoepelingen die erop volgden gaven een boost aan de animo om elkaar weer fysiek en zonder beperkingen te treffen.

Op de beurs staan zo’n 350 exposanten, aldus de telling medio februari. Topman Jeroen van Hooff van Easyfairs Nederland is blij dat de beursorganisator na ‘twee zware jaren’ de beursdeuren weer kan openen. “Het waren niet alleen zware tijden voor onze medewerkers, maar ook voor onze exposanten en bezoekers. Nu is het tijd om onze deuren vol trots weer te openen, en dat zonder maatregelen. Er staat ons een prachtig en omvangrijk voorjaar te wachten.”

Drie themadagen
De beursorganisator pakt in Gorinchem de draad weer op met drie themadagen: ‘Proceswater Dinsdag’, ‘Waterschap Woensdag’ en ‘Drinkwater Donderdag’, met op elke dag een kennisprogramma in de conferentiezalen op de nieuwe bovenverdieping Next Level. Daar wordt verspreid over drie dagen in het Stedelijk Water Theater ook ingezoomd op het Stedelijk Water & Rioolbeheer, voorheen de RioleringsVakdagen die in Aqua Nederland is opgegaan. Met inbreng van onder andere Stichting RIONED, STOWA, WaterWindow, Lapinus Rockwool, VPDelta, het Instituut voor ondergrondse infrastructuur IKT, Stichting IKN, worden workshops en lezingen gegeven over rioolbeheer, nieuwe stedelijke waterconcepten en klimaatadaptieve maatregelen.

Kennisprogramma
In het kennisprogramma op de Next Level worden vele thema’s belicht die actueel zijn in de watersector. De Energie- en Grondstoffenfabriek verzorgt woensdagmiddag 14:30 uur voor de eerste keer een grootschalige inspiratiesessie tijdens Aqua Nederland over 'terugwinning grondstoffen bij de waterschappen'.

Andere onderwerpen die onder andere aan de orde komen: vervuiling koelwatersystemen met pathogenen als legionella (Kasper Kusters, H2O Biofouling Solutions; dinsdag 11 uur), circulaire upcycling bij renovatie rioolgemalen (Franjo Stakovic & Marco Pastoor, Circospin; dinsdag 13 uur), afvalwatertransport (CAPWAT CoP-bijeenkomst met bijdragen van De Dommel, Waternet, Sweco en Deltares, woensdag 10 uur), digital infrastructuur voor nieuw waterbeheer (Dick Klaassen, Hoppenbrouwers Techniek, woensdag 12 uur), energie uit regenwater (Fred Prins, GEP Watermanagement, woensdag 11 uur), cyberdreiging (Daan Klaassen vertelt over wereldwijde ransomware aanval op zijn bedrijf Hoppenbrouwers, donderdag 11:30 uur), uitdagingen voor drinkwaterbedrijven (Ruben Wentink, Dunea, donderdag 14:30 uur).

DEF Next Level 900

Next level
De vernieuwde bovenverdieping Next Level bestaat in totaal uit 5.800 vierkante meter aan beursvloer en congresruimte. Naast kennistheaters is ook de Innovatiestraat te vinden op de bovenverdieping die met nieuwe roltrappen is verbonden met de beurshal.

De Innovatiestraat is een gezamenlijk initiatief van Water Alliance en Easyfairs. Elf bedrijven tonen in de straat een nieuwe technologie of toepassing:

• MediOxi – Mobile Water(reuse) Solutions van Nijhuis Saur Industries en Van Remmen Technology;
• Smart Vislift van Vislift BV;
• Nanobubble generatoren voor gasinjectie in vloeistoffen van Moleaer;
• Drijflaagverwijderaar van Rolapac;
• Stikstofterugwinning uit digestaat met strippingtechnologie met zuivering van effluent in bestaande zuivering van Waterstromen BV;
• Innovatieprogramma voor klimaatdaptatie van Vpdelta+
• Quickscan Riolering en de WOP van Stadlandwater;
• BlueBloqs, opslag en hergebruik regenwater van FieldFactors;
• PlasticRoad, tijdelijke waterberging, waterafvoer én extreem lichte wegconstructie in één van PlasticRoad BV;
• Icabus, hergebruik van wc-papier van Purgatonia BV;
• Insigthnow actueel inzicht in waterniveaus van Munisense.

WIS Award
Op de Next Level is ook een plek voor de Aqua Business Lounge van ENVAQUA, Water Alliance & Netherlands Water Partnership (NWP). In de lounge worden op woensdag van 17 tot 18 uur pitches gehouden voor de verkiezing van de Water Alliance Innovation and Stimulation Award (WIS Award). Het is een voorproefje van de finale die plaatsheeft tijdens de European Water Technology Week van 19-22 september in Leeuwarden. De genomineerde ondernemers voor de WIS Award zijn: Laurens Verberne (Rolapac), Wilco Dijkstra (CE-Line BV), Judith le Fèvre (Ferr-Tech), Harry Müller (Q-Blue BV), Paul Mignot (Withthegrid), Roy Rosink (Jotem Water treatment) en Joost Paques (Paques Biomaterials).

Beste Werkgever en Techtalks
ENVAQUA reikt op woensdag (15:30 uur) in de Aqua Business Lounge de ‘Inspiratie Award Beste Werkgever’ uit. De prijs is voor het water- of milieutechnologiebedrijf dat talent het beste weet aan te trekken en te behouden. De jury bestaat uit Jeroen Rijnhart (CEW), Onno de Vreede (TKI Water & maritiem) en Stefanie Stubbé (Royal HaskoningDHV en winnaar van de verkiezing grootste talent op de Aquatech).

ENVAQUA organiseert voorts enkele zogeheten Techtalks in de Aqua Lounge. Dinsdag 15 maart (12 uur) staat in een bijenkomst met Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) De Europese 'Best Available Technique REFerence documents Industrial Cooling Systems' (BREF ICS) centraal. Deze standaard voor industrieel koelen in de Europese Unie vormt de basis voor wetgeving en handhaving wordt na 20 jaar herzien. VEMW en ENVAQUA trekken samen op om input te geven aan Rijkswaterstaat die meepraat over de herziening. Tijdens de sessie wordt ingegaan op het standaardwerk en de herziening ervan.

Op dinsdag dragen TKI Watertechnologie, Water Alliance, ENVAQUA en Easyfairs ’s avonds (18 uur) zorg voor een diner voor exposanten en leden van de brancheorganisaties.

Op donderdag 10.00 uur is het de beurt aan de Expertgroep Legionella. Experts praten over legionella en warm tapwater in dialoog met verwarmingsexperts van NVI, de brancheorganisatie van de Nederlandse verwarmingsindustrie.

Om 13.00 uur op die dag wordt de Techtalk Technologie voor Afrika gehouden, samen met AMREF Flying doctors over de toepassing van watertechnologie in de landen waar AMREF Flying doctors actief is: Kenia, Uganda, Tanzania, Ethiopië, Senegal, Zuid-Afrika en Zuid-Sudan.

DEF Fitterij 900

Fitterijdemonstratie
Op de beurs worden fitterijdemonstraties gegeven met deelname van fitterijteams van Waternet, Waterbedrijf Groningen en Vitens. Het spektakel is een initiatief van Koninklijk Nederlands Waternetwerk (KNW) en Aqua Nederland. Het is de bedoeling dat de teams zo snel mogelijk een 150 mm GN/C drinkwater distributieleiding onder druk aanboren, vervolgens de aansluitleiding koppelen aan een meteropstelling en deze doorverbinden naar een tapkraan. Op het moment dat er water uit de tapkraan komt is het over en wordt de tijd gestopt.

MBO-ers op vakbeurs
Om jongeren te interesseren voor en te binden aan de watersector organiseert Koninklijk Nederlands Waternetwerk een excursie voor mbo’ers naar de Aqua Nederland Vakbeurs. MyTec - Nova College uit Beverwijk is in ieder geval van de partij. De leerlingen krijgen opdrachten en presentaties die inzicht geven in het werken in de watersector. In de aanloop naar de rondgang op de beurs hebben leerlingen een opdracht uitgewerkt, de besten mogen pitchen op de beurs met de mogelijkheid om een prijs te winnen.

Corona en Smart Badge
Per 25 februari zijn de meeste coronamaatregelen opgeheven. De basisadviezen die gehandhaafd blijven (handen schudden, hygiëne, ventileren), worden door Easyfairs Nederland nageleefd. Voor corona werkte Easyfairs al met zogeheten Smart Badges voor bezoekers. De badge is ook op de Aqua Nederland beschikbaar en geeft de bezoeker de mogelijkheid om info van stands te scannen. Na afloop ontvangt de bezoeker alle informatie van de gescande stands in zijn of haar mailbox.

Openingstijden
15 maart 2022 | 10:00 – 18:00 uur
16 maart 2022 | 10:00 – 18:00 uur
17 maart 2022 | 10:00 – 18:00 uur

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het belangrijkste staat onderaan: toestaan van kunstmestvervangers op basis van dierlijke mest. De milieu-impact kan nauwelijks worden overschat: er is minder kunstmest nodig (veel energie nodig, dus veel CO2) en via de erts komen er sporen van giftige zware metalen mee in de bodem. En er ontstaat een toepassing voor eindproducten van mestverwerking. Zo kun je regionaal de kringloop beter sluiten.
Er moet veel gebeuren, niet alleen grenzen markeren, maar actief het waterbeheer in het buitengebied naar de nieuwe inzichten herstellen. Daarbij moet ieder waterschap ruimte vrijhouden om initatieven vanuit het veld actief op te pakken en niet in een stilzwijgende welwillendheid laten sneuvelen.
Waarom niet een waterfabriek bouwen van zout naar zoet, zo een als in Israël gr marco
Weten waterschappen wel waar hun grenzen zijn?
De legger is het kroonjuweel van het waterschap. Zoals een gemeente de bebouwde kom markeert met een bord, zo staan de waterschapsgrenzen beschreven in de legger. Dit is niet een eenvoudige grens met het buur-waterschap, maar een complex stelsel van waterstaatswerken met de bijbehodende invloedszoneringen. Alleen binnen die zoneringen heeft het (klassieke) waterschap zeggenschap (klassiek: gericht op waterbeheer (watergangen) en waterveiligheid (dijken) ex waterzuivering).
Alles begint en houdt op bij de invloedszones - de grenzen - van het waterschap. En laat het nou toch heel eenvoudig zijn die grenzen kleiner te maken (dus de invloedszones in nieuwe leggers te verkleinen) maar zo goed als onmogelijk om deze weer groter te maken. Het ene is n weggevertje en het andere is landje pik - dus betalen.
Dus voor een strategische herorientatie van de waterschappen is een strategische herwaardering van het kroonjuweel - de waterschapslegger en het gehele bijbehorende invloeds-spel van essentieel belang.
De waterschappen zijn de afgelopen jaren ver in de marge gedrukt want invloedszones met gemeenten, het rijk en andere belanghebbenden zijn aan het verschuiven. (En waar is de wet PUBERR gebleven?)
Dus eerst herwaarderen van waterschapsgrenzen, dan weten waar de grenzen zijn en vervolgens deze met een (dijk)leger gaan verdedigen ! ;-)
https://sjfsupport.com/mmi.html
Zijn waterschappen nog wel van deze tijd?
Interessant artikel van Stephan Kuks over de toekomst van de waterschappen. Zelf vraag ik mij af of de waterschappen wel in staat zijn om antwoord te geven op de grote maatschappelijke vragen, die ook hij noemt. Hij zegt: "Nu wordt het tijd dat waterschappen duidelijk maken dat er vanuit water en bodem grenzen zijn, en dat de ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden van Nederland hierop moeten worden aangepast.” Dat lijkt op het oog een logische uitspraak, maar de grote vraag is of het huidige waterschap deze vraag wel inhoud kan geven. En niet vanwege dat het waterschap niet deskundig zou zijn, maar meer vanwege de samenstelling van het bestuur en dat het mandaat op de genoemde onderwerpen zeer beperkt is.
En natuurlijk, prachtig als Kuks vindt dat de waterschappen duidelijk stelling moeten nemen in het maatschappelijk debat over de toekomst van ons land, maar welke stelling dan? Het belang van de boeren? Het belang van de natuur? Het belang van woningbouw? Deze discussie hoort in eerste instantie thuis op het allerhoogste politieke niveau. Daar heeft men het de afgelopen decennia lelijk laten liggen, maar dat betekent niet dat nu het waterschap aan bod is. En natuurlijk voor het waterbeheer zijn de waterschappen de ogen en de oren van de samenleving. De waterschappen zijn bij uitstek degenen die van onderop knelpunten en ideeën kunnen aandragen om het beleid op provinciaal en nationaal niveau effectief vorm te geven. Maar ik moet er niet aan denken dat de waterschappen dat in die breedheid zelf zouden moeten gaan oppakken.
En om dan ook maar tegelijk tegen een heilig huis aan te schoppen, we zouden ons zelfs kunnen afvragen of waterschappen en het functioneren ervan nog wel van deze tijd is. Zeker als het gaat om ruimtelijke ordening en klimaat heeften provinciaal bestuur veel meer mandaat en dus veel meer slagkracht. Wat mij betreft zou het waterbeheer zo overgeheveld kunnen worden naar de provincie en zouden waterschappen omgevormd kunnen worden tot uitvoeringsorganisaties die het dagelijks waterbeheer doen. De RWZI’s zouden nutsbedrijf kunnen worden. Zeker zij zouden daarmee grote stappen kunnen maken in de efficiency van de waterzuivering.
Wat bedoel ik daarmee? In de afgelopen 10 tot 20 jaar zijn de RWZI ’s zich steeds meer gaan toeleggen op terugwinning van grondstoffen(fosfaat, cellulose, biogas, etc). Maar een grote doorbaak met substantieel resultaat heb ik tot nu toe niet echt gezien, misschien met uitzondering van een aantal initiatieven, zoals Waterstromen. Het succes van een goede afzet van reststromen wordt bepaald door kwantiteit en kwaliteit.
Eind vorige eeuw werd in de autobranche de organisatie Autorecycling Nederland opgericht. Ik was daarbij betrokken. Doel was om een hoger hergebruik te realiseren bij demontage van auto’s. Voor het ophalen een paar rubber strips per bedrijf was namelijk nooit veel belangstelling vanwege de geringe baten. Maar als je als verwerkingsbedrijf bij alle autodemontagebedrijven rubber kan ophalen, wordt het ineens interessant. Ook voor het autodemontage bedrijf, sommig restafval kreeg ineens een positieve geldwaarde.
Dat kan ook zomaar voor de RWZI’s gelden. Als ze met z’n allen gaan samenwerken en op landelijk niveau collectief contracten gaan afsluiten met afnemers dan kan dat voor beide partijen interessant worden. Bijvoorbeeld voor struviet. Zeker nu de totale gevolgen van kunstmest steeds meer onder het vergrootglas komen, zou struviet een geweldige vervanger kunnen zijn.
En een centrale organisatie, zoals ARN bij de autosector heeft nog meer voordelen. Je kunt een veel directere samenwerking met partijen als Wetsus en KWR tot stand brengen, waarbij uit een deel van de opbrengsten van de restproducten onderzoek gefinancierd kan worden om nog effectiever en efficiënter te worden met de terugwinning. Je zou dan ook kunnen kijken in hoeverre je samenwerkingen zou kunnen aangaan met bedrijven, die nu hun afvalwater moeten voorzuiveren. Bij Waterstromen werd zo’n samenwerking al tot stand gebracht met een voedselproducent en een leerlooier.
En als het echt succesvol zou worden, zou het zelfs kunnen leiden tot lagere belastingen(verontreinigingsheffing). Wat mij betreft is er wel één belangrijke voorwaarde aan verbonden, namelijk dat het zuiveren van communaal afvalwater altijd een publieke aangelegenheid blijft.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!