secundair logo knw 1

Een Nederlands-Chinees consortium heeft een moeraspark gerealiseerd bij de Chinese stad Deyang, dat gebaseerd is op het systeem van de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Het moeraspark, waarin rivierwater via zandfilters transformeert in voorgezuiverd drinkwater, is vandaag, vrijdag 23 september, officieel geopend. Het Jingnan Wetland Park is 3 hectare groot en bestaat naast het kunstmatige infiltratiesysteem uit een recreatief park en een educatief centrum. Al meteen op de openingsdag blijkt het succes van die combinatie, laat Kees van der Lugt vanuit Deyang weten.

"De deuren waren nog niet open, of er liepen Chinezen van 1 tot 81 rond." Van der Lugt is regiomanager Azië bij Wereld Waternet, de organisatie die verantwoordelijk is voor de internationale activiteiten van het Amsterdamse Waternet.

Het moeraspark is gerealiseerd door een samenwerking van Wereld Waternet, UNESCO-IHE en de private partijen MetaMeta en Eijkelkamp. In het park wordt iedere dag 3 miljoen liter voorgezuiverd drinkwater geproduceerd uit rivierwater, dat voor nazuivering wordt vervoerd naar een drinkwaterinstallatie 3 kilometer verderop. De zuivering vindt onder meer plaats door zandfilters, die een natuurlijke barrière vormen voor bacteriën virussen. Van der Lugt: "Precies hetzelfde systeem hebben wij al sinds 1954 in de Amsterdamse Waterleidingduinen."

In Amsterdam zorgen de Waterleidingduinen voor een belangrijk deel van de drinkwatervoorziening van de stad Amsterdam. Daar is het Jingnan Wetland Park te klein voor, met het oog op de ruim 7 miljoen inwoners van Deyang. Maar aan opschaling wordt al gewerkt, nu het pilotproject aan alle verwachtingen lijkt te voldoen.

Ook vanuit de Chinese hoofdstad Beijing zijn de ontwikkelingen bij Deyang de afgelopen jaren nauwlettend gevolgd. Inmiddels heeft Beijing vergevorderde plannen om een gelijksoortig kunstmatig infiltratiesysteem aan te leggen. "Wij onttrekken voor de Amsterdamse Waterleidingduinen jaarlijks 70 miljoen kuub water aan de Rijn. Beijing heeft al een leiding aangelegd om jaarlijks 1 miljard kuub rivierwater aan te voeren. De plannen vorderen in Chinees tempo."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie