Amsterdam Rainproof, een breed initiatief om Amsterdam beter bestand te maken tegen extreme regenval, heeft vandaag (donderdag 5 oktober) de WOW-prijs gewonnen. Het platform WOW loofde de prijs uit voor ‘Beste samenwerking’.
WOW staat zowel voor Wegbeheerders ontmoeten Wegbeheerders als voor Water ontmoet Water. De netwerkorganisatie vierde op 5 oktober haar tienjarig bestaan op de landelijke WOW-dag 2017 in De Doelen in Rotterdam. Voor de jaarlijkse WOW-prijs waren er dit jaar 58 inzendingen. Andere genomineerden waren het STOWA-project ‘Meer waarde halen uit woekerende water- en landplanten’ en Moving Traffic, een project om de mobiliteit op de A20 bij Rotterdam te bevorderen.
Onder de noemer Amsterdam Rainproof werken burgers, overheid, watercyclusbedrijf Waternet, kennisinstellingen en ondernemers samen aan maatregelen die Amsterdam beter bestand maken tegen regenoverlast. Die maatregelen variëren van regentonnen en groene daken tot waterbergingspleinen. Het initiatief voor Amsterdam Rainproof werd genomen in 2014.
Meer informatie op www.platformwow.nl en rainproof.nl
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.