secundair logo knw 1

In Amsterdam-Noord werden de gewipte tegels aan huis opgehaald. Foto Amsterdam Rainproof

Extreme buien en langdurige droogte zorgen in een versteende stad voor veel overlast en schade. Met het Nationaal Kampioenschap (NK) Tegelwippen willen Rotterdam en Amsterdam hun inwoners stimuleren stoep- of tuintegels te verwijderen en er groen voor in de plaats te planten.

De stad waar aan het einde van de zomer de meeste tegels zijn verwijderd, ontvangt op 12 september een Gouden Tegel. Een digitale Tegelteller houdt de tussenstand bij. Op dit moment gaat Amsterdam aan kop met 2111 tegels, in Rotterdam zijn dat er nu 1537.

De aftrap van het NK Tegelwippen was op Hemelvaartsdag (21 mei). Vanwege de coronamaatregelen gebeurde dat online. De Rotterdamse wethouder Bert Wijbenga en zijn Amsterdamse collega Laurens Ivens lichtten beiden een tegel in hun eigen stad, waarvan een filmpje werd gemaakt.

Selma Busing 180a vk Selma BusingMet de competitie willen de twee steden hun inwoners "op een ludieke manier" stimuleren om hun omgeving meer te vergroenen, vertelt Selma Busing van Amsterdam Rainproof. Deze netwerkorganisatie is een initiatief van Waternet om Amsterdam regenbestendig te maken, net zoals Rotterdams WeerWoord dat doet in Rotterdam.

Geveltuinen
Beide organisaties vonden elkaar in het idee voor het NK. "Door de coronacrisis zijn mensen toch al veel meer in hun huis en tuin bezig. Daar spelen wij op in", aldus Busing. "Deze zomer is er geen EK, geen Songfestival, maar dus wel het NK Tegelwippen."

In Rotterdam is tevens de 1000-geveltuinenactie gestart, een initiatief van inwoners Berend van Zanten en Raymond Landegent. Doel is om voor 30 september duizend geveltuinen erbij te hebben. De hiervoor gewipte tegels tellen mee voor het NK.

In Amsterdam is het aanleggen van een geveltuin, anders dan in Rotterdam, niet zomaar mogelijk, vertelt Busing. Daarvoor is eerst een vergunning van de gemeente nodig. Toch heeft de hoofdstad tot nu toe het hoogste aantal gelichte tegels.

Tegelservice
Dat is mede dankzij de Tegelservice, denkt Busing. Op een vooraf bepaalde dag worden de tuintegels of klinkers in een wijk opgehaald door de gemeente. In Amsterdam-Oost, Noord en de Rivierenbuurt zijn hiermee al succesvolle pilots uitgevoerd. De komende maanden volgen andere wijken.

Daarbij krijgen de wijken die het meest kwetsbaar zijn voor hoosbuien voorrang. Die worden aangegeven op Regenwaterknelpuntenkaart van Amsterdam Rainproof. "Staan in deze wijken werkzaamheden op de planning, dan worden die gelijk regenbestendig uitgevoerd. Is dat niet het geval, dan doen we een voorstel om dit knelpunt apart op te lossen."

Samen met woningcorporaties en kwekerijen deelt Amsterdam Rainproof ook plantjes uit aan inwoners die meedoen aan de wedstrijd. "Elke druppel telt is ons motto, maar ook elke tegel telt", zegt Busing. "Want daardoor kan het water weer makkelijker wegkomen."

Tegelwippen

Tweet geplaatst op 5 juni 09:05 uur 

MEER INFORMATIE
Informatie NK Tegelwippen
Website Amsterdam Rainproof
Website Rotterdams WeerWoord
Website 1000-geveltuinenactie

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.