0
0
0
s2smodern

Extreme buien en langdurige droogte zorgen in een versteende stad voor veel overlast en schade. Met het Nationaal Kampioenschap (NK) Tegelwippen willen Rotterdam en Amsterdam hun inwoners stimuleren stoep- of tuintegels te verwijderen en er groen voor in de plaats te planten.

De stad waar aan het einde van de zomer de meeste tegels zijn verwijderd, ontvangt op 12 september een Gouden Tegel. Een digitale Tegelteller houdt de tussenstand bij. Op dit moment gaat Amsterdam aan kop met 2111 tegels, in Rotterdam zijn dat er nu 1537.

De aftrap van het NK Tegelwippen was op Hemelvaartsdag (21 mei). Vanwege de coronamaatregelen gebeurde dat online. De Rotterdamse wethouder Bert Wijbenga en zijn Amsterdamse collega Laurens Ivens lichtten beiden een tegel in hun eigen stad, waarvan een filmpje werd gemaakt.

Selma Busing 180a vk Selma BusingMet de competitie willen de twee steden hun inwoners "op een ludieke manier" stimuleren om hun omgeving meer te vergroenen, vertelt Selma Busing van Amsterdam Rainproof. Deze netwerkorganisatie is een initiatief van Waternet om Amsterdam regenbestendig te maken, net zoals Rotterdams WeerWoord dat doet in Rotterdam.

Geveltuinen
Beide organisaties vonden elkaar in het idee voor het NK. "Door de coronacrisis zijn mensen toch al veel meer in hun huis en tuin bezig. Daar spelen wij op in", aldus Busing. "Deze zomer is er geen EK, geen Songfestival, maar dus wel het NK Tegelwippen."

In Rotterdam is tevens de 1000-geveltuinenactie gestart, een initiatief van inwoners Berend van Zanten en Raymond Landegent. Doel is om voor 30 september duizend geveltuinen erbij te hebben. De hiervoor gewipte tegels tellen mee voor het NK.

In Amsterdam is het aanleggen van een geveltuin, anders dan in Rotterdam, niet zomaar mogelijk, vertelt Busing. Daarvoor is eerst een vergunning van de gemeente nodig. Toch heeft de hoofdstad tot nu toe het hoogste aantal gelichte tegels.

Tegelservice
Dat is mede dankzij de Tegelservice, denkt Busing. Op een vooraf bepaalde dag worden de tuintegels of klinkers in een wijk opgehaald door de gemeente. In Amsterdam-Oost, Noord en de Rivierenbuurt zijn hiermee al succesvolle pilots uitgevoerd. De komende maanden volgen andere wijken.

Daarbij krijgen de wijken die het meest kwetsbaar zijn voor hoosbuien voorrang. Die worden aangegeven op Regenwaterknelpuntenkaart van Amsterdam Rainproof. "Staan in deze wijken werkzaamheden op de planning, dan worden die gelijk regenbestendig uitgevoerd. Is dat niet het geval, dan doen we een voorstel om dit knelpunt apart op te lossen."

Samen met woningcorporaties en kwekerijen deelt Amsterdam Rainproof ook plantjes uit aan inwoners die meedoen aan de wedstrijd. "Elke druppel telt is ons motto, maar ook elke tegel telt", zegt Busing. "Want daardoor kan het water weer makkelijker wegkomen."

Tegelwippen

Tweet geplaatst op 5 juni 09:05 uur 

MEER INFORMATIE
Informatie NK Tegelwippen
Website Amsterdam Rainproof
Website Rotterdams WeerWoord
Website 1000-geveltuinenactie

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?
Een korte reactie op de verklaring inzake duurzaamheid in dit artikel: “Diverse onafhankelijke berekeningen hebben aangetoond dat drogen en verbranden van RWZI slibben NIET de meest duurzame oplossing is. Bewering inzake CO2-uitstoot is zeer discutabel en er wordt geen rekening gehouden met de uitstoot van stikstof”. Mladen Filipan, VSGM (MID MIX).
Mooi dat de dreiging van een landelijk watertekort voorbij is en dat er weer voldoende water Nederland binnenkomt. Waarmee evenwel helaas alleen Europees Nederland bedoeld wordt. Geen woord over Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) dat nu al bijna tien jaar ook een deel van Nederland is. En mocht dit deel niet binnen de verantwoordelijkheid van RWS en LCW vallen, ook dan ware sprake te zijjn van Europees Nederland in hun berichten.
Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.