Extreme buien en langdurige droogte zorgen in een versteende stad voor veel overlast en schade. Met het Nationaal Kampioenschap (NK) Tegelwippen willen Rotterdam en Amsterdam hun inwoners stimuleren stoep- of tuintegels te verwijderen en er groen voor in de plaats te planten.
De stad waar aan het einde van de zomer de meeste tegels zijn verwijderd, ontvangt op 12 september een Gouden Tegel. Een digitale Tegelteller houdt de tussenstand bij. Op dit moment gaat Amsterdam aan kop met 2111 tegels, in Rotterdam zijn dat er nu 1537.
De aftrap van het NK Tegelwippen was op Hemelvaartsdag (21 mei). Vanwege de coronamaatregelen gebeurde dat online. De Rotterdamse wethouder Bert Wijbenga en zijn Amsterdamse collega Laurens Ivens lichtten beiden een tegel in hun eigen stad, waarvan een filmpje werd gemaakt.
Met de competitie willen de twee steden hun inwoners "op een ludieke manier" stimuleren om hun omgeving meer te vergroenen, vertelt Selma Busing van Amsterdam Rainproof. Deze netwerkorganisatie is een initiatief van Waternet om Amsterdam regenbestendig te maken, net zoals Rotterdams WeerWoord dat doet in Rotterdam.
Geveltuinen
Beide organisaties vonden elkaar in het idee voor het NK. "Door de coronacrisis zijn mensen toch al veel meer in hun huis en tuin bezig. Daar spelen wij op in", aldus Busing. "Deze zomer is er geen EK, geen Songfestival, maar dus wel het NK Tegelwippen."
In Rotterdam is tevens de 1000-geveltuinenactie gestart, een initiatief van inwoners Berend van Zanten en Raymond Landegent. Doel is om voor 30 september duizend geveltuinen erbij te hebben. De hiervoor gewipte tegels tellen mee voor het NK.
In Amsterdam is het aanleggen van een geveltuin, anders dan in Rotterdam, niet zomaar mogelijk, vertelt Busing. Daarvoor is eerst een vergunning van de gemeente nodig. Toch heeft de hoofdstad tot nu toe het hoogste aantal gelichte tegels.
Tegelservice
Dat is mede dankzij de Tegelservice, denkt Busing. Op een vooraf bepaalde dag worden de tuintegels of klinkers in een wijk opgehaald door de gemeente. In Amsterdam-Oost, Noord en de Rivierenbuurt zijn hiermee al succesvolle pilots uitgevoerd. De komende maanden volgen andere wijken.
Daarbij krijgen de wijken die het meest kwetsbaar zijn voor hoosbuien voorrang. Die worden aangegeven op Regenwaterknelpuntenkaart van Amsterdam Rainproof. "Staan in deze wijken werkzaamheden op de planning, dan worden die gelijk regenbestendig uitgevoerd. Is dat niet het geval, dan doen we een voorstel om dit knelpunt apart op te lossen."
Samen met woningcorporaties en kwekerijen deelt Amsterdam Rainproof ook plantjes uit aan inwoners die meedoen aan de wedstrijd. "Elke druppel telt is ons motto, maar ook elke tegel telt", zegt Busing. "Want daardoor kan het water weer makkelijker wegkomen."
MEER INFORMATIE
Informatie NK Tegelwippen
Website Amsterdam Rainproof
Website Rotterdams WeerWoord
Website 1000-geveltuinenactie
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?