Meer dan honderd boeren uit Drenthe en Oost-Groningen zaaien deze maand de randen van hun akkers in met een mix van bloemen en grassen. Daarmee willen ze het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen terugbrengen. Het gaat in totaal om circa 400 kilometer. 

De boeren doen mee aan het project ‘Meer kennis, minder gewasbeschermingsmiddelen’ van Waterschap Hunze en Aa’s, de provincies Groningen en Drenthe, de Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen (ANOG) en Agrarische Natuur Drenthe (AND).

Volgens Jorian Huisman van AND gaat het om een uniek project. ''De deelnemers delen hun kennis en ervaringen in studiegroepen. Die focussen op een onderwerp: waterkwaliteit, natuurlijke plaagbestrijding of onkruidbeheersing. Zo ontwikkelen ze samen meer kennis over het effect en de teelt van akkerranden en halen ze er meer rendement uit.’’

In Drenthe begint het project dit jaar, in Oost-Groningen loopt het al langer. De eerste resultaten daar zijn veelbelovend, aldus de initiatiefnemers. Zo zijn er deelnemers die de afgelopen jaren aanmerkelijk minder of zelfs helemaal geen bestrijdingsmiddelen meer hebben gebruikt. ''De aanleg van akkerranden is een stap naar een toekomstbestendige landbouw met minder gewasbeschermingsmiddelen’’, concluderen zij.

Buffer
Met het inzaaien van hun akkerranden willen de boeren voorkomen dat gewasbeschermingsmiddelen in het water terechtkomen. Die akkerranden dragen daar op twee manieren aan bij: ze vormen een buffer tussen sloot en akker en ze zorgen voor nuttige insecten. Die laatsten dragen bij aan een natuurlijke plaagbestrijding, waardoor er minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikt hoeven te worden.

In Drenthe en Oost-Groningen gaat het met name om percelen met aardappels, graan of bieten, die grenzen aan sloten. In totaal zaaien de boeren 2000 kilo zaaizaad in. Dat betreft inheemse soorten, zoals duivenblad, klaver, luzerne, smalle weegbree en margriet. De deelnemers krijgen een vergoeding voor het verlies aan landbouwgrond, een strook van zo’n 3 tot 4 meter breed.

De boeren houden zelf in de gaten wat het effect is van de bloemrijke akkerranden. Met de app ‘Scan je sloot’ monitoren ze de kwaliteit van het water, vertelt Huisman. ''Welke planten groeien er, welke insecten en vissen zijn er te vinden? Dat geeft een goede indicatie.’’

Regelgeving
Hoeveel procent van alle boeren in de regio nu meedoet, weet hij niet. Maar mede vanwege de strengere regelgeving voor gewasbeschermingsmiddelen zijn steeds meer boeren enthousiast.

Het Gronings/Drentse project is onderdeel van het landelijke Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, dat samenwerking met de waterschappen wil bevorderen.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.
L.S.
In artikel kom ik passage tegen waarin de penetratie van het wadiwater in grondwaterstand word aangegeven, ik kan niet lezen op welke afstand van het midden van de wadi die punten hebben gemeten. Ook de hoek van de wadi en dus het totaal beschikbaar oppervlak per strekkende meter wadi kan ik niet vinden.
In hoofstuk Veldobservatie
"De grondwatermetingen lieten zien dat het grondwater in de grondverbetering niet tot het maaiveld steeg. De drain was dus niet limiterend voor de infiltratie, maar de doorlatendheid van de bovenste grondlaag (zoals beoogd in het ontwerp). De peilbuizen naast de drains (peilbuis 1 en 4) reageren met 1,7 tot 8,5 cm. Aan de rand van de wadi’s (peilbuis 3) is een stijging van 13,2 tot 29,2 cm te zien. Buiten de wadi is de grondwaterstijging beperkt tussen de 1,8 en 4,6 cm (peilbuis 5). Een voorbeeld van alle metingen in een grafiek wordt gegeven in..."
Is op basis van deze studie een voorspelling te doen omtrent de hoogte variatie van grondwater bij vrij laten uitstromen van een hemelwater afvoer op maaiveld voor een gemiddelde bodemstructuur?

MVG, Wim

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.