Meer dan honderd boeren uit Drenthe en Oost-Groningen zaaien deze maand de randen van hun akkers in met een mix van bloemen en grassen. Daarmee willen ze het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen terugbrengen. Het gaat in totaal om circa 400 kilometer. 

De boeren doen mee aan het project ‘Meer kennis, minder gewasbeschermingsmiddelen’ van Waterschap Hunze en Aa’s, de provincies Groningen en Drenthe, de Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen (ANOG) en Agrarische Natuur Drenthe (AND).

Volgens Jorian Huisman van AND gaat het om een uniek project. ''De deelnemers delen hun kennis en ervaringen in studiegroepen. Die focussen op een onderwerp: waterkwaliteit, natuurlijke plaagbestrijding of onkruidbeheersing. Zo ontwikkelen ze samen meer kennis over het effect en de teelt van akkerranden en halen ze er meer rendement uit.’’

In Drenthe begint het project dit jaar, in Oost-Groningen loopt het al langer. De eerste resultaten daar zijn veelbelovend, aldus de initiatiefnemers. Zo zijn er deelnemers die de afgelopen jaren aanmerkelijk minder of zelfs helemaal geen bestrijdingsmiddelen meer hebben gebruikt. ''De aanleg van akkerranden is een stap naar een toekomstbestendige landbouw met minder gewasbeschermingsmiddelen’’, concluderen zij.

Buffer
Met het inzaaien van hun akkerranden willen de boeren voorkomen dat gewasbeschermingsmiddelen in het water terechtkomen. Die akkerranden dragen daar op twee manieren aan bij: ze vormen een buffer tussen sloot en akker en ze zorgen voor nuttige insecten. Die laatsten dragen bij aan een natuurlijke plaagbestrijding, waardoor er minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikt hoeven te worden.

In Drenthe en Oost-Groningen gaat het met name om percelen met aardappels, graan of bieten, die grenzen aan sloten. In totaal zaaien de boeren 2000 kilo zaaizaad in. Dat betreft inheemse soorten, zoals duivenblad, klaver, luzerne, smalle weegbree en margriet. De deelnemers krijgen een vergoeding voor het verlies aan landbouwgrond, een strook van zo’n 3 tot 4 meter breed.

De boeren houden zelf in de gaten wat het effect is van de bloemrijke akkerranden. Met de app ‘Scan je sloot’ monitoren ze de kwaliteit van het water, vertelt Huisman. ''Welke planten groeien er, welke insecten en vissen zijn er te vinden? Dat geeft een goede indicatie.’’

Regelgeving
Hoeveel procent van alle boeren in de regio nu meedoet, weet hij niet. Maar mede vanwege de strengere regelgeving voor gewasbeschermingsmiddelen zijn steeds meer boeren enthousiast.

Het Gronings/Drentse project is onderdeel van het landelijke Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, dat samenwerking met de waterschappen wil bevorderen.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi initiatief. Kijk bij het opstellen van de kosten niet alleen naar die van een dergelijk installatie maar ook naar de maatschappelijke kosten als niets doet.
Ik begrijp niet waarom voedselzekerheid geborgd zou moeten zijn. Als dat zo is, dan moeten we sierteelt, als bloembollen en lelies, niet meer subsidiëren en er voor zorgen dat de landbouw voedsel voor mensen produceert, en niet voor dieren.
@Hans MiddendorpBen het de laatste tijd niet vaak met je eens, maar deze keer wel. Terechte vragen, want ik vind het ook een vaag en ongrijpbaar verhaal.
In de titel staat: "cultuurverandering nodig". Uit de tekst blijkt dat er een transitie nodig is (niet verwonderlijk) en dat er gewerkt wordt aan een "routekaart'. Maar wat zijn nou precies de (tussen) resultaten en welke cultuurverandering is er nodig?
In Duitsland en Zwitserland is de nodige ervaring met gepatenteerde activated cokes reactor technologie. Die lijkt zelfs PFAS biologisch af te breken.
Dit zou voor Delfland en anderen een goede oplossing kunnen zijn.....

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!