0
0
0
s2smodern

Amstel Gooi en Vecht (AGV) kan sinds enkele weken zijn zuiveringsslib weer kwijt. De slibcrisis heeft het waterschap miljoenen euro’s extra uitgaven gekost. Het werkt hard aan alternatieve verwerkings- en opslagmogelijkheden.

De zes verbrandingsovens van het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) zijn sinds november allemaal weer in bedrijf. Daar gaat het grootste deel van het zuiveringsslib van AGV inmiddels weer naar toe.

Tim LeeuwerkeTim LeeuwerkeVoor het waterschap is daarmee een eind gekomen aan de slibcrisis. Maandenlang reed een stoet van vrachtwagens naar de Waarderpolder, Delfzijl of Terneuzen om ladingen zuiveringsslib te lossen in tijdelijke depots. “We hebben als waterschap alle zeilen moeten bijzetten om aan onze publieke taak, het schoonmaken van afvalwater, te kunnen blijven voldoen. Nu wordt het langzaamaan weer zoals het was”, meldt Tim Leeuwerke, woordvoerder van Waternet, de uitvoeringsorganisatie van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Extra uitgaven
De slibcrisis heeft miljoenen extra uitgaven gekost. Niet alleen voor transport en tijdelijke opslagdepots, er werd bijvoorbeeld ook een noodopslag in de Amsterdamse haven aangelegd, waar 60.000 ton slib zou kunnen worden opgevangen. “De precieze extra uitgaven en hoe we daarmee omgaan zijn we nu uitzoeken”, zegt Leeuwerke.

De depots in de Waarderpolder en bij Delfzijl zijn inmiddels leeggehaald. In het depot in Terneuzen ligt nog ongeveer 20.000 ton zuiveringsslib opgeslagen. “Daar zoeken we nog een oplossing voor, in Nederland of in het buitenland. Maar het belangrijkste is dat er niet meer slib bij komt.”

Helemaal gerust zijn ze er bij AGV nog niet op dat de problemen voorgoed voorbij zijn. Leeuwerke: “We zijn er deze zomer achter gekomen hoe krap we in Nederland zitten als het gaat om de verwerking van zuiveringsslib. Er hoeft ergens maar iets mis te gaan, en dan lopen we snel tegen grote problemen aan. Daarom werken we hard aan alternatieve verwerkings- en opslagmogelijkheden. Waar kunnen we met het slib naar toe als de nood nog eens aan de man komt? We hebben nu naast AEB ook een aantal andere verwerkingsmogelijkheden, zoals EEW in Delfzijl en bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Heemskerk.”

Landelijk niveau
Ook wordt er volgens hem op landelijk niveau onderzocht wat de mogelijkheden zijn om zuiveringsslib permanent te storten in een rijksdepot. “De rijksdepots zijn eigendom van het Rijk. Er spelen allerlei vergunningsvraagstukken omheen. Maar het is goed om te weten of we daar in noodsituaties terecht kunnen.”

De crisis bij AGV heeft nog maar eens duidelijk gemaakt dat Nederland een tekort heeft aan verwerkingscapaciteit voor slib. In 2018 heeft RoyalHaskoningDHV een rapport uitgebracht, waaruit blijkt dat de Nederlandse capaciteit om slib te verwerken de komende jaren onvoldoende robuust is.

Tot 2023 dreigt er een tekort aan verwerkingscapaciteit van 50.000 tot 100.000 ton slib. Met calamiteiten, zoals bij AEB, was daarbij geen rekening gehouden. Daardoor is het probleem de afgelopen zomer op scherp komen te staan.

 

MEER INFORMATIE
H2O Premium: Het tekort aan verwerkingscapaciteit is groter dan ooit

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De Golfstroom is ook de transportband waarmee jonge palinkjes (glasaal), geboren ergens in de Srgassozee (ten noorden van de Bermuda-driehoek) richting de kusten van West-Europa worden gebracht, van Portugal tot Denemarken en Zuid-Zweden. De glasaaltjes zijn twee jaar onderweg. Als de Golfstroom minder sterk wordt of minder ver reikt, heeft dat wellicht ook voor de paling grote gevolgen.
Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.