0
0
0
s2smodern

Amstel Gooi en Vecht (AGV) kan sinds enkele weken zijn zuiveringsslib weer kwijt. De slibcrisis heeft het waterschap miljoenen euro’s extra uitgaven gekost. Het werkt hard aan alternatieve verwerkings- en opslagmogelijkheden.

De zes verbrandingsovens van het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) zijn sinds november allemaal weer in bedrijf. Daar gaat het grootste deel van het zuiveringsslib van AGV inmiddels weer naar toe.

Tim LeeuwerkeTim LeeuwerkeVoor het waterschap is daarmee een eind gekomen aan de slibcrisis. Maandenlang reed een stoet van vrachtwagens naar de Waarderpolder, Delfzijl of Terneuzen om ladingen zuiveringsslib te lossen in tijdelijke depots. “We hebben als waterschap alle zeilen moeten bijzetten om aan onze publieke taak, het schoonmaken van afvalwater, te kunnen blijven voldoen. Nu wordt het langzaamaan weer zoals het was”, meldt Tim Leeuwerke, woordvoerder van Waternet, de uitvoeringsorganisatie van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Extra uitgaven
De slibcrisis heeft miljoenen extra uitgaven gekost. Niet alleen voor transport en tijdelijke opslagdepots, er werd bijvoorbeeld ook een noodopslag in de Amsterdamse haven aangelegd, waar 60.000 ton slib zou kunnen worden opgevangen. “De precieze extra uitgaven en hoe we daarmee omgaan zijn we nu uitzoeken”, zegt Leeuwerke.

De depots in de Waarderpolder en bij Delfzijl zijn inmiddels leeggehaald. In het depot in Terneuzen ligt nog ongeveer 20.000 ton zuiveringsslib opgeslagen. “Daar zoeken we nog een oplossing voor, in Nederland of in het buitenland. Maar het belangrijkste is dat er niet meer slib bij komt.”

Helemaal gerust zijn ze er bij AGV nog niet op dat de problemen voorgoed voorbij zijn. Leeuwerke: “We zijn er deze zomer achter gekomen hoe krap we in Nederland zitten als het gaat om de verwerking van zuiveringsslib. Er hoeft ergens maar iets mis te gaan, en dan lopen we snel tegen grote problemen aan. Daarom werken we hard aan alternatieve verwerkings- en opslagmogelijkheden. Waar kunnen we met het slib naar toe als de nood nog eens aan de man komt? We hebben nu naast AEB ook een aantal andere verwerkingsmogelijkheden, zoals EEW in Delfzijl en bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Heemskerk.”

Landelijk niveau
Ook wordt er volgens hem op landelijk niveau onderzocht wat de mogelijkheden zijn om zuiveringsslib permanent te storten in een rijksdepot. “De rijksdepots zijn eigendom van het Rijk. Er spelen allerlei vergunningsvraagstukken omheen. Maar het is goed om te weten of we daar in noodsituaties terecht kunnen.”

De crisis bij AGV heeft nog maar eens duidelijk gemaakt dat Nederland een tekort heeft aan verwerkingscapaciteit voor slib. In 2018 heeft RoyalHaskoningDHV een rapport uitgebracht, waaruit blijkt dat de Nederlandse capaciteit om slib te verwerken de komende jaren onvoldoende robuust is.

Tot 2023 dreigt er een tekort aan verwerkingscapaciteit van 50.000 tot 100.000 ton slib. Met calamiteiten, zoals bij AEB, was daarbij geen rekening gehouden. Daardoor is het probleem de afgelopen zomer op scherp komen te staan.

 

MEER INFORMATIE
H2O Premium: Het tekort aan verwerkingscapaciteit is groter dan ooit

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?
Een korte reactie op de verklaring inzake duurzaamheid in dit artikel: “Diverse onafhankelijke berekeningen hebben aangetoond dat drogen en verbranden van RWZI slibben NIET de meest duurzame oplossing is. Bewering inzake CO2-uitstoot is zeer discutabel en er wordt geen rekening gehouden met de uitstoot van stikstof”. Mladen Filipan, VSGM (MID MIX).
Mooi dat de dreiging van een landelijk watertekort voorbij is en dat er weer voldoende water Nederland binnenkomt. Waarmee evenwel helaas alleen Europees Nederland bedoeld wordt. Geen woord over Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) dat nu al bijna tien jaar ook een deel van Nederland is. En mocht dit deel niet binnen de verantwoordelijkheid van RWS en LCW vallen, ook dan ware sprake te zijjn van Europees Nederland in hun berichten.
Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.