0
0
0
s2sdefault

Een methode om medicijnresten en andere microverontreinigingen uit rwzi-afvalwater te verwijderen is het gebruik van poeder actiefkool. Als grondstof hiervoor wordt steenkool gebruikt. Dat het duurzamer kan, staat in een nieuw rapport dat in opdracht van kennisinstituut Stowa is geschreven. Onderzochte alternatieven op basis van hout scoren goed. Zeefgoed kool, gemaakt uit afvalwater zelf, presteerde minder.

De Nederlandse waterschappen willen binnen een aantal jaar meer en betere technieken ter beschikking hebben om medicijnresten en andere microverontreinigingen uit het afvalwater te verwijderen. Eén van de methodes waarmee nu full-scale demonstratieprojecten gaan starten, is het PACAS proces (poeder actiefkool in actief slib) waarbij poederkool, op basis van steenkool of bruinkool, gedoseerd wordt op de rioolwaterzuivering.

“Dat is natuurlijk niet zo duurzaam”, zegt Joost van den Bulk. Hij is adviseur watertechnologie bij TAUW en is één van de auteurs van het rapport waarin de duurzame alternatieven voor actiefkool worden getest. “Je wilt een probleem oplossen, namelijk verontreinigingen in het water. Maar daarvoor gebruik je een materiaal van fossiele herkomst.”

Hout
Op basis van laboratoriumonderzoek concluderen Van den Bulk en de andere leden van het projectteam dat een aantal onderzochte alternatieven hetzelfde of zelfs beter presteren dan het tot nu toe gebruikte poeder actiefkool. Een alternatief gemaakt van MDF-afvalhout kwam als beste uit de bus. “Alternatieven op basis van hout, en dat hoeft geen hoogwaardig hout te zijn, scoren goed. Van de verschillende soorten duurzame poeder actiefkolen blijkt hout de beste eigenschappen te hebben om de verontreinigingen aan zich te binden.”

Naast actiefkool op basis van verschillende houtsoorten, werd er ook gekeken naar materiaal met als grondstof steenvruchtpitten, kokosschillen en zeefgoed uit het afvalwater. Die kwamen minder goed uit de test. Volgens het rapport is het niet uit te sluiten dat de relatief nieuwe producten gemaakt van steenvruchtpitten en zeefgoed nog geoptimaliseerd kunnen worden. Van den Bulk denkt dat actief kool uit kokosschillen geschikter is voor andere toepassingen, zoals luchtzuivering.

Van den Bulk noemt de conclusies een echte doorbraak. “De hypothese dat er duurzame alternatieven zijn, hebben we nu wel bewezen. De volgende stap is nu om de alternatieven in de praktijk, dus op de rioolwaterzuivering, te gaan testen.”

 

MEER INFORMATIE
Het rapport ‘Duurzame alternatieven poederkool voor verwijdering van medicijnresten’

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
People in conversation:
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Onno Kramer · 1 months ago
    Super interessant en heel mooi als waterbedrijven green-based GAC (duurzaam kool) kunnen inzetten bij de zuiverring. Het spoelen van koolfilters moet ook wel mee worden genomen. Een heel lastig onderdeel dat vaak wordt vergeten.
    ► O.J.I. Kramer, C. van Schaik, P.D.R. Dacomba-Torres, P.J. de Moel, E.S. Boek, E.T. Baars, J.T. Padding, J.P. van der Hoek, 2021, Fluidisation characteristics of granular activated carbon in drinking water treatment applications, Advanced Powder Technology Journal. 32, Issue 9, (2021) pp. Pages 3174-3188. doi: 10.1016/j.apt.2021.06.017.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.