0
0
0
s2sdefault

Een methode om medicijnresten en andere microverontreinigingen uit rwzi-afvalwater te verwijderen is het gebruik van poeder actiefkool. Als grondstof hiervoor wordt steenkool gebruikt. Dat het duurzamer kan, staat in een nieuw rapport dat in opdracht van kennisinstituut Stowa is geschreven. Onderzochte alternatieven op basis van hout scoren goed. Zeefgoed kool, gemaakt uit afvalwater zelf, presteerde minder.

De Nederlandse waterschappen willen binnen een aantal jaar meer en betere technieken ter beschikking hebben om medicijnresten en andere microverontreinigingen uit het afvalwater te verwijderen. Eén van de methodes waarmee nu full-scale demonstratieprojecten gaan starten, is het PACAS proces (poeder actiefkool in actief slib) waarbij poederkool, op basis van steenkool of bruinkool, gedoseerd wordt op de rioolwaterzuivering.

“Dat is natuurlijk niet zo duurzaam”, zegt Joost van den Bulk. Hij is adviseur watertechnologie bij TAUW en is één van de auteurs van het rapport waarin de duurzame alternatieven voor actiefkool worden getest. “Je wilt een probleem oplossen, namelijk verontreinigingen in het water. Maar daarvoor gebruik je een materiaal van fossiele herkomst.”

Hout
Op basis van laboratoriumonderzoek concluderen Van den Bulk en de andere leden van het projectteam dat een aantal onderzochte alternatieven hetzelfde of zelfs beter presteren dan het tot nu toe gebruikte poeder actiefkool. Een alternatief gemaakt van MDF-afvalhout kwam als beste uit de bus. “Alternatieven op basis van hout, en dat hoeft geen hoogwaardig hout te zijn, scoren goed. Van de verschillende soorten duurzame poeder actiefkolen blijkt hout de beste eigenschappen te hebben om de verontreinigingen aan zich te binden.”

Naast actiefkool op basis van verschillende houtsoorten, werd er ook gekeken naar materiaal met als grondstof steenvruchtpitten, kokosschillen en zeefgoed uit het afvalwater. Die kwamen minder goed uit de test. Volgens het rapport is het niet uit te sluiten dat de relatief nieuwe producten gemaakt van steenvruchtpitten en zeefgoed nog geoptimaliseerd kunnen worden. Van den Bulk denkt dat actief kool uit kokosschillen geschikter is voor andere toepassingen, zoals luchtzuivering.

Van den Bulk noemt de conclusies een echte doorbraak. “De hypothese dat er duurzame alternatieven zijn, hebben we nu wel bewezen. De volgende stap is nu om de alternatieven in de praktijk, dus op de rioolwaterzuivering, te gaan testen.”

 

MEER INFORMATIE
Het rapport ‘Duurzame alternatieven poederkool voor verwijdering van medicijnresten’

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Toine, van harte proficiat en met hartelijke groet van André Jansen.
Gefeliciteerd Hein! Heel mooi dat jij dit gaat doen! Uitwisseling van kennis is inderdaad cruciaal! Veel succes, dorette
Veel succes in deze nieuwe rol. Een stap die bij je passie past om een duurzame samenleving te vormen die met respect omgaat met ons milieu en leefomgeving.
Tsja, terecht signaal, maar weet dat met het eventueel verdwijnen van de geborgde zetels dus ook de zetel van de categorie Natuur verdwijnt... Of daar de regenboogforel (non-binair of anderszins) voor terugkomt is maar de vraag...

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.