secundair logo knw 1

Vanaf volgend jaar gaat de provincie Zuid-Holland haar beleid en werkzaamheden klimaatadaptief inrichten. De provincie wil zo beter voorbereid zijn op extreem weer en bodemdaling. Dat staat in de in de onlangs gepresenteerde adaptatiestrategie 'Weerkrachtig Zuid-Holland'.

Klimaatverandering heeft, zo schrijft de provincie in de adaptatiestrategie, in toenemende mate impact op de leefomgeving, de natuur, bebouwde omgeving, waterhuishouding, infrastructuur, economie en veiligheid. Voor deze thema's heeft de provincie in kaart gebracht welke maatregelen genomen kunnen worden om beter voorbereid te zijn op weersextremen, bodemdaling en zeespiegelstijging. Deze maatregelen zullen uiteindelijk worden verankerd in het omgevingsbeleid.


Zo zullen er de komende decennia veel nieuwe huizen gebouwd worden. De provincie sloot daarom, met gemeenten, bouwbedrijven, waterschappen, natuurorganisaties, woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars, het 'Convenant Klimaatadaptief bouwen’.

De provincie Zuid-Holland wil innovatieve oplossingen vinden voor de specifieke problematiek rond verzilting en een gebrek aan water voor de landbouw. Zuid Holland denkt bijvoorbeeld aan ondergrondse waterberging voor gietwater en brakwaterwinning als bron voor drinkwater, en wil extra aandacht gaan besteden aan landbouwgebieden die gevoelig zijn voor bodemdaling.

 

MEER INFORMATIE
Adaptatiestrategie 'Weerkrachtig Zuid-Holland'


Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.