secundair logo knw 1

Astronaut André Kuipers gaat op ontdekkingsreis in eigen land I foto: KRO-NCRV Scenery

De aflevering van de tv-serie Ruimteschip Aarde van 1 maart is geheel gewijd aan het thema water. Met een speciaal voor het programma ontwikkelde postcodetool kan iedereen nagaan wat het waterniveau bij zijn woning is na een extreme regenbui.

Ruimteschip Aarde is een nieuwe documentairereeks waarin astronaut André Kuipers en verteller Kim van Kooten op ontdekkingsreis gaan in Nederland. Volgens omroep KRO-NCRV wordt ‘een betoverende blik op ons land’ gegeven, met onder meer niet eerder vertoonde natuurbeelden uit het archief van ESA/NASA en ruimtestation ISS. Er zijn zes delen met telkens een centraal thema. Morgenavond (1 maart) wordt de tweede aflevering uitgezonden met als titel Nederland waterland.

Ook experts aan het woord
Behalve dat er veel mooie beelden te zien zijn, komen ook enkele experts aan het woord. Zoals crisiscoördinator Marian Booltink van hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Volgens haar gaat klimaatverandering zo snel dat we het bijna niet bij kunnen houden. “Ons land is gewoon heel kwetsbaar, ook al denken we misschien van niet.”

Een andere deskundige is mariene ecoloog Wouter van der Heij van de Waddenvereniging. Hij noemt de Afsluitdijk de grootste ecologische ramp in Nederland, omdat door dit obstakel miljoenen trekvissen niet naar het IJsselmeer kunnen. Daarom is Van der Heij groot voorstander van de vismigratierivier door de dijk heen. “Hierdoor kunnen ook de zwakke zwemmers de Afsluitdijk passeren.”

Postcodetool voor wateroverlast
Speciaal voor Ruimteschip Aarde is een online tool ontwikkeld waarmee satellietdata worden gekoppeld aan postcodes. Voor vier thema’s is het mogelijk om in te zoomen vanuit de ruimte tot in de eigen achtertuin. Bij de postcodetool voor water is de vraag: hou jij droge voeten bij een extreme bui? Door te klikken op de eigen woning, is het aantal centimeters wateroverlast zichtbaar als er in twee uur 14 centimeter water valt.

De aflevering Nederland Waterland van Ruimteschip Aarde wordt uitgezonden op woensdag 1 maart om 20.30 uur op NPO 1.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...