secundair logo knw 1

Foto: Think or Swim

Klimaat is een belangrijk thema tijdens de Dutch Design Week die zaterdag begint. Het Zuid-Nederlandse initiatief Think or Swim waaraan vijf waterschappen meedoen, presenteert diverse voorbeelden van klimaataanpassing.

De Dutch Design Week (DDW) is het evenement voor iedereen die iets voorstelt in de Nederlandse ontwerpwereld. De week vindt plaats in Eindhoven en duurt van 21 tot en met 29 oktober. Op meer dan honderd locaties presenteren 2.500 designers hun ideeën en oplossingen. Ook het project Think or Swim doet een duit in het zakje. Dit is een initiatief in Zuid-Nederland waarbij veertien overheidsorganisaties versneld aan de slag gaan met klimaatadaptatie.

Aan Think or Swim doen de waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta, De Dommel, Limburg en Rivierenland mee. Ook het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen zijn erbij betrokken. Think or Swim presenteert tijdens de DDW een reeks voorbeelden van hoe met klimaatverandering kan worden omgegaan. Het project heeft een stand in de Brabant Living Lab die mensen dagelijks kunnen bezoeken.

Ook zijn er diverse activiteiten die met klimaat, circulaire economie en water te maken hebben. Op 21 oktober is er een paneldiscussie over klimaatverandering in het kader van het thema Good design for a bad world. Het gesprek gaat over de vraag wat ontwerpers kunnen doen tegen de dreiging die van deze verandering uitgaat. Op 24 oktober houden Waterschap De Dommel en ontwerpbureau Rain(a)way de workshop Let’s talk about rain: hoe zorg je ervoor dat regenwater geen last maar een lust is bij het stedelijk ontwerpen?

Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur organiseert op 25 oktober het lezingenprogramma Materials XL. Hierin staat het materiaal water centraal. Een andere interessante activiteit: kunstenares Nienke Hoogvliet toont onder de titel Mourn bijzondere urnen die van bioplastic uit rioolwater zijn gemaakt. De urnen zijn biologisch afbreekbaar.

Meer informatie

Flyer Think or Swim over klimaatactiviteiten bij DDW

Programmaoverzicht van Dutch Design Week

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.