secundair logo knw 1

Foto: Think or Swim

Klimaat is een belangrijk thema tijdens de Dutch Design Week die zaterdag begint. Het Zuid-Nederlandse initiatief Think or Swim waaraan vijf waterschappen meedoen, presenteert diverse voorbeelden van klimaataanpassing.

De Dutch Design Week (DDW) is het evenement voor iedereen die iets voorstelt in de Nederlandse ontwerpwereld. De week vindt plaats in Eindhoven en duurt van 21 tot en met 29 oktober. Op meer dan honderd locaties presenteren 2.500 designers hun ideeën en oplossingen. Ook het project Think or Swim doet een duit in het zakje. Dit is een initiatief in Zuid-Nederland waarbij veertien overheidsorganisaties versneld aan de slag gaan met klimaatadaptatie.

Aan Think or Swim doen de waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta, De Dommel, Limburg en Rivierenland mee. Ook het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen zijn erbij betrokken. Think or Swim presenteert tijdens de DDW een reeks voorbeelden van hoe met klimaatverandering kan worden omgegaan. Het project heeft een stand in de Brabant Living Lab die mensen dagelijks kunnen bezoeken.

Ook zijn er diverse activiteiten die met klimaat, circulaire economie en water te maken hebben. Op 21 oktober is er een paneldiscussie over klimaatverandering in het kader van het thema Good design for a bad world. Het gesprek gaat over de vraag wat ontwerpers kunnen doen tegen de dreiging die van deze verandering uitgaat. Op 24 oktober houden Waterschap De Dommel en ontwerpbureau Rain(a)way de workshop Let’s talk about rain: hoe zorg je ervoor dat regenwater geen last maar een lust is bij het stedelijk ontwerpen?

Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur organiseert op 25 oktober het lezingenprogramma Materials XL. Hierin staat het materiaal water centraal. Een andere interessante activiteit: kunstenares Nienke Hoogvliet toont onder de titel Mourn bijzondere urnen die van bioplastic uit rioolwater zijn gemaakt. De urnen zijn biologisch afbreekbaar.

Meer informatie

Flyer Think or Swim over klimaatactiviteiten bij DDW

Programmaoverzicht van Dutch Design Week

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.