secundair logo knw 1

Voor de 14.500 waterschapsmedewerkers van Nederland heeft het A&O fonds Waterschappen een online scan ontwikkeld: de Talent Navigator. De scan is bedoeld om medewerkers een beeld te geven van hun talenten en mogelijke loopbaanperspectieven.

De Talent Navigator is bedoeld om de medewerkers van waterschapsorganisaties te helpen bij het maken van carrièrekeuzes. De vragenlijsten behandelen persoonlijke eigenschappen, manieren van werken, motivatie en bijvoorbeeld de omgang met veranderende rollen en verantwoordelijkheden.

Bart de ZwartBart de Zwart“Al jaren geleden hebben we een online Loopbaanscan gemaakt”, vertelt Bart de Zwart, fondsmanager van het A&O fonds. “Deze scan werd vooral in de beginjaren zeer intensief gebruikt, maar was nu toe aan een update.”

De update heeft volgens De Zwart niet alleen betrekking op het opgefriste uiterlijk van de online tool, maar ook op de inhoud. “We hebben geprobeerd de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van loopbaanontwikkeling in de scan te verwerken. Daarom zijn er nieuwe vragen opgenomen en worden meer competenties behandeld.”

Het invullen van de scan is gratis en gebeurt op basis van vrijwilligheid. “Als A&O Fonds willen we medewerkers helpen om de juiste loopbaankeuzes te maken. Daarbij klinkt loopbaan altijd een beetje alsof het alleen maar gaat om de stap naar een hogere functie. Maar deze navigator richt zich ook op horizontale mobiliteit, dus het vervullen van een andere functie op hetzelfde niveau of andere rollen en taken binnen je huidige baan.”

Persoonlijk basisbudget
Mogelijkheden voor loopbaanontwkkeling zijn er volgens De Zwart voldoende in de watersector. Hiervoor hebben waterschapsmedewerkers ook de beschikking over een persoonlijk basisbudget van 6000 euro per 5 jaar. “Dit is nog naast de collectieve opleidingspotjes. We zien dat de medewerkers het lastig vinden om invulling te geven aan dit budget. De Talent Navigator kan hier ook ondersteunen, omdat het inzicht biedt in mogelijke ontwikkelterreinen.”

Waterschapsmedewerkers vullen de scan op persoonlijke titel in, dat gaat dus buiten de werkgevers om. Toch spelen de werkgevers volgens De Zwart een belangrijke rol. “Als het gaat om loopbaanontwikkeling, is het van belang dat er binnen organisaties ruimte is voor medewerkers om het goede gesprek hierover aan te gaan. De uitkomsten uit de scan kunnen daarvoor een basis bieden. Om de Talent Navigator te promoten en organisaties te ondersteunen bij het opzetten of uitbouwen van de benodigde infrastructuur organiseren we overigens volgende maand een bijeenkomst over dit onderwerp voor de HR-specialisten van de waterschappen."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.