secundair logo knw 1

Tom Dekker

IMD en Pro Water gaan hun samenwerking intensiveren onder de vleugels van de Onyma Group. Het doel? “Slimmer en sneller innoveren en groeien”, zegt Onyma Group directeur Tom Dekker.


Deze content is een productie van Water Alliance


De Onyma Group bestaat uit IMD BV, Pro Water BV en Aquamoni BV. Deze bedrijven richten zich op metingen in water en de vertaling daarvan naar bruikbare data en adviezen met als doel om processen te optimaliseren. Pro Water als productleverancier en distributeur. IMD als advies, installatie- en beheerbedrijf. Gemeenten, waterschappen en kennisinstellingen zijn klanten en ook in de industrie is men actief, met name waar watergedragen grondstoffen worden gebruikt. 

“Het voordeel van deze samenwerking is dat wij meer gezamenlijk naar klanten toe uitstekende meetoplossingen kunnen bieden”, zegt Dekker. “Als klanten een probleem hebben met een bepaalde meting of een proces willen optimaliseren, kunnen we snel en op maat handelen.”

Volgens Dekker kunnen de twee bedrijven in de groep ook sneller inspelen op innovaties in de markt. Bijvoorbeeld met het meten van lachgas. “Waterschappen moeten binnenkort verplicht lachgas meten. Daarvoor bieden wij een passende meting van Unisens Environment. In ons dataplatform ontsluiten we deze informatie voor meer inzichten in de processen.” 

Zo kan met de software Aquamoni het waterverbruik gevisualiseerd worden, vertelt Dekker. “Het verbruik kunnen we benchmarken ofwel vergelijken met de normen voor watergebruik. Als bijvoorbeeld een centrifuge een bepaalde hoeveelheid water gebruikt voor reiniging, zeg 500 kuub per ton product, dan kunnen wij dit verbruik vergelijken met de meetgegevens die we hebben verzameld. Als dat afwijkt, helpen we klanten om dat waterverbruik terug te brengen.”

Met de meetapparatuur wil Pro Water de bedrijfsvoering van de klant verduurzamen. Naast water kan ook het energie- en grondstofverbruik verminderd worden. “Wij zijn bijvoorbeeld actief in de zuivelindustrie. Daar meten onze slimme sensoren heel specifiek grondstofverliezen. We weten bijvoorbeeld wanneer en waar er vet of eiwit verloren gaat. Daarmee helpen we klanten om verliezen op te sporen en daar gelijk op te reageren.”

Een gemiddelde producent van levensmiddelen verliest volgens Dekker 2 à 3 procent aan grondstoffen. “Wij denken dat we dat met onze dienstverlening terug kunnen brengen naar een half procent of zelfs minder. Dan praat je over serieuze bedragen. Sommige klanten besparen daar meer dan een miljoen euro per jaar mee. Samen zijn we dan duurzaam bezig.”

De identiteit van IMD en Pro Water zal hetzelfde blijven. Binnen de nieuwe samenwerking blijft Eddy Hilbrink directeur van Pro Water en neemt Sander Swuste, directeur bij IMD, de coördinatie tussen beide bedrijven op zich.

proost. smal Een toost op de samenwerrking. Vlnr: Sander Swuste, Tom Dekker, Jeroen Prinsen (notaris), André Bos en Eddy Hilbrink


Water Alliance is een netwerkorganisatie die samen met onderzoekstinstituut Wetsus, het CEW en CIV Water een innovatieketen voor de watertechnologie vormt op de Water Campus in Leeuwarden

h2ologoprimair    PARTNER CONTENT

De content op deze pagina is gemaakt door partners van H2O Media. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van H2O.

Wilt u hier uw content presenteren? Bel naar 070 3234 070 of mail naar h2o@mooijmanmarketing.nl.