secundair logo knw 1

PB International biedt ultrafiltratie oplossingen aan voor warm tapwater in circulatiesystemen. Door een filtratiesysteem toe te voegen aan bijvoorbeeld systemen met een warmtepomp, moet het mogelijk worden om de retourtemperatuur lager aan te bieden dan de wettelijk verplichte 60 graden. “Zo bespaar je tot 30 procent stookkosten”, zegt Arran Kassens, directeur van PB International.


Deze content is een productie van Water Alliance


Het Achterhoekse bedrijf produceert zelf ultrafiltratie modules- en systemen om waterleidingnetten en tappunten van schoon en veilig water te voorzien. Het gebruikt hiervoor membraantechnieken. PB International richt zich met name op legionellapreventie in Nederland en Duitsland. Het assortiment bestaat uit standaardproducten, maar het bouwt ook maatwerk oplossingen op verzoek en verricht periodieke service aan systemen.

“Warmtepompsystemen hebben het beste rendement bij een watertemperatuur van 50 graden”, zegt Kassens. “Dat heeft te maken met de opbouw van de warmtepomp. Volgens de Drinkwaterwet moet warm tapwater in de retourleiding echter 60 graden zijn om bacteriën zoals legionella te voorkomen. Dit betekent dat het water nog 10 graden elektrisch verhit moet worden, wat extra energie kost en zorgt voor CO2-uitstoot.”

DEF PB Iternational Arran Kassens 200 Arran KassensDoor met een ultrafiltratiesysteem het warm tapwater te zuiveren van bacteriën, stelt Kassens dat het wel mogelijk is om het op 50 graden te houden. “Met onze ultrafiltratiemembranen blijft de samenstelling van het water gelijk. Deeltjes en microbiologie worden afgevangen. De installatie heeft een duurzaam karakter omdat filters gereinigd en gedesinfecteerd kunnen worden. Filters hebben daarom een langere levensduur. Wij voegen er ook nog heel veel meet- en regeltechnieken aan toe, waardoor de veiligheid van het water geborgd is en blijft." 

Voor deze alternatieve oplossing dient bij de gemeente gelijkwaardigheid te worden aangevraagd. Alleen werken veel gemeenten nog niet mee, zegt Kassens. “Vaak beschikt een gemeente niet over deze specialistische expertise. In Nederland houden we sinds de legionellaramp in Bovenkarspel in 1999 star vast aan die 60 graden. Maar in het buitenland wordt al jaren onderzoek gedaan naar filtratie-oplossingen en die worden als gelijkwaardig aangemerkt. In Italië is 50 graden al jaren de norm. Daar past men ultrafiltratie toe om het probleem te ondervangen. Ook in Duitsland beweegt men veel meer op dit gebied.”

Door de ontwikkelingen in het buitenland en de hoge energieprijzen merkt Kassens echter steeds meer interesse in Nederland. “Vooralsnog gaan de ontwikkelingen langzaam. Daarom zijn we samen met collega-bedrijven en ENVAQUA in contact met KWR Water om te onderzoeken of warm tapwater verantwoord naar 50 graden gebracht kan worden. Zo hopen we in Den Haag aan te tonen dat het anders en veilig kan.”


Water Alliance is een netwerkorganisatie die samen met onderzoekstinstituut Wetsus, het CEW en CIV Water een innovatieketen voor de watertechnologie vormt op de WaterCampus in Leeuwarden

h2ologoprimair    PARTNER CONTENT

De content op deze pagina is gemaakt door partners van H2O Media. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van H2O.

Wilt u hier uw content presenteren? Bel naar 070 3234 070 of mail naar h2o@mooijmanmarketing.nl.