Zogeheten autonome groei van gewassen is een langgekoesterde wens in de glastuinbouwsector. Start-up CE-Line claimt de ‘missing link’ hiervoor te leveren met een nieuwe meettechniek: Celine. Het systeem meet real-time nutriënten in het voedingswater. “Er bestond nog geen techniek om alle tien voedingsstoffen zelfstandig te meten en toe te dienen”, zegt CEO Wilco Dijkstra.
Deze content is een productie van Water Alliance
In 2018 begon het bedrijf in Heerenveen met het ontwikkelen van het meetsysteem. Van oorsprong hebben alle medewerkers een technische of scheikundige achtergrond. “We zijn allemaal als laboranten opgeleid”, vertelt Dijkstra. “In de laboratoria zagen we dat telers eenmaal per week een monster naar het lab stuurden. Voordat een monster opgestuurd, geanalyseerd en teruggestuurd is, ben je een week verder. Daar zat een kans.”
In combinatie met bestaande hardware heeft CE-Line metingen ontwikkeld van een hoog niveau. Dijkstra: “Ons meetsysteem heeft laboratorium kwaliteit. Dit houdt in dat metingen gekalibreerd worden en daarmee zeer betrouwbaar zijn. Na een meeting zien slimme algoritmes precies welke voedingsstoffen nodig zijn voor een bepaald gewas. Ontbrekende stoffen dient het systeem automatisch toe.”
Door de algoritmes stuurt een teler snel bij. Dijkstra weet dat bepaalde weersinvloeden, zoals regen of zon, zorgen voor variabele behoeftes van de plant. “Planten hebben verschillende voedingsschema’s per type klimaat. Dus wanneer het bewolkt is heeft een plant een andere vraag dan op een zonnige dag. Voor telers is dat lastig om handmatig bij te houden, maar ons systeem speelt daarop in.”
Het bijsturen levert aansprekende resultaten op, zegt Dijkstra. “Als teler ben je veel meer ‘in control’. Het systeem zorgt voor een stabieler eindproduct. Dit werkt door naar je afnemers. Daar kun je betere afspraken mee maken over hoeveelheden en kwaliteit.” Naast meer grip op het eindproduct, draagt het systeem bij aan een meer duurzame bedrijfsvoering. “In de glastuinbouw werkt men al grotendeels circulair. Ons systeem hergebruikt ook de nutriënten, wat de duurzame cyclus completeert.”
De eerste proef, die is uitgevoerd op Wageningen University, is veelbelovend. “Wageningen heeft ons systeem gevalideerd. Dat was een mijlpaal voor ons. Hier keken telers met ons mee, waardoor het systeem is geoptimaliseerd. Of het rendabel is? In onze businesscase zeggen we dat een teler 3 tot 5 procent meer kan produceren. Een teler van gemiddelde grootte heeft het systeem binnen een jaar terugverdiend”, aldus Dijkstra.
Twee jaar na de oprichting gaat Dijkstra zijn eerste betaalde pilot draaien. “We zijn heel blij dat we de businesscase nu mogen bewijzen. Hoewel de resultaten in Wageningen goed zijn, zegt een teler altijd: ‘eerst zien, dan geloven.’ Uiteindelijk is ons doel om de glastuinbouw autonoom te laten draaien. Met Celine wordt dat een stuk realistischer.”
Water Alliance is een netwerkorganisatie die samen met onderzoekstinstituut Wetsus, het CEW en CIV Water een innovatieketen voor de watertechnologie vormt op de WaterCampus in Leeuwarden