secundair logo knw 1

De Tubey van Teresa van Dongen | Bewerking H2O

Geef ontwerpers zes weken de tijd om aan een ‘watervraag’ uit de praktijk te werken. Je krijgt een stroom ideeën waar de sector zelf nooit op zou zijn gekomen. Het was te zien op de WaterAmbassade tijdens de Dutch Design Week 2019. Dit smaakt naar meer. Eindhoven krijgt mogelijk een permanente ‘hub’ voor water, design en innovatie.

Tekst Hans Oerlemans

Een blauwe diamant op poten. Alsof een ruimteschip was geland. Hij stond tijdens de Dutch Design Week bij de vroegere Campinafabriek aan de rand van Eindhoven. Hier was tijdelijk de WaterAmbassade gevestigd. De diamant is een Slimme Regenton van Studio Bas Sala uit Rotterdam. Wat hem slim maakt, is de verbinding met actuele weersvooruitzichten. Worden forse regenbuien verwacht, dan loopt hij automatisch leeg, zodat tijdens de buien maximaal water wordt opgevangen én gebufferd voor droge tijden. De diamanten zijn leverbaar met een inhoud van 500, 3500 en 5500 liter. 

Anders omgaan met regenwater was vaker het thema. Wat te denken van een regenwaterschutting: erfafscheiding, waterberging en groen in één. Deze Groene Water Wand kan circa 2.000 liter water bevatten. De ontwerpers Ingrid Langenhoff en Dorine Epping koppelen net als veel collega’s functionaliteit aan bewustwording. Ze refereren aan grote thema’s als droogte, vervuiling en verspilling. Vaak wel met een handelingsperspectief. Je kunt er iets aan doen, hoe kleinschalig ook.