secundair logo knw 1

Op onze steeds warmere planeet neemt waterschaarste toe. Ondertussen verspillen de mensen thuis hartstikke veel drinkwater. Eén en één is twee, dachten ze bij Hydraloop en ontwikkelden een recyclingsysteem voor het grijze water in huis. Medeoprichter Sabine Stuiver over de ambities van het bedrijf uit Leeuwarden. ‘Binnen tien jaar moet dit de norm zijn.’

Door Dorine van Kesteren | Foto Hans Loosman / bewerking H2O

Ze omschrijft zichzelf als een missionaris. Overtuigd van het belang van haar onderneming en dagelijks bezig om ook anderen daarin mee te nemen. Sabine Stuiver praat snel en veel, op een manier die weinig tegenspraak duldt. Samen met haar man Arthur Valkieser richtte zij in 2015 Hydraloop op. Hun vertrekpunten: een waterrecyclingapparaat voor in huis op de markt brengen, dat er goed uitziet en laag in onderhoud is.

Het begon klassiek pionierderig, met 3 mensen in een garage – Valkieser, Stuiver en een softwareontwikkelaar. Inmiddels hebben ze bijna 50 medewerkers, een hoofdkantoor in Leeuwarden, dependances in de Verenigde Staten, Dubai, Australië en Canada en 130 partners in 50 landen die Hydraloops verkopen, installeren en onderhouden. Ook won het bedrijf meerdere internationale innovatieprijzen. “Maar”, benadrukt Stuiver, “we zijn er nog lang niet. Ons doel is dat een waterrecyclingsysteem een standaardonderdeel wordt in alle nieuwbouw ter wereld.”