secundair logo knw 1

Dijkgraaf, gedeputeerde, staatssecretaris, hoogleraar – en nu dan de derde deltacommissaris. Na een half jaar in functie vertelt Co Verdaas over zijn ambities, zorgen en drijfveren. ‘Ik verwacht niet dat we een plan voor Nederland kunnen maken waarbij iedereen in z’n handen staat te klappen.’


door Dorine van Kesteren | Foto Deltaprogramma


Het was zo ongeveer de enige baan die hij nog kon wensen in het leven, zei hij eerder in een regionale krant. Als deltacommissaris komt alles samen wat hij eerder deed: water, gebiedsontwikkeling, bestuur, politiek… Vandaar dat Co Verdaas niet lang twijfelde toen deze kans zich voordeed. Hij treedt wel aan in complexe tijden en hij is de laatste die dat zal ontkennen. 

Of hij het anders gaat doen dan zijn voorganger Peter Glas? “Vast. Omdat ik een ander mens ben, maar zeker ook omdat de omstandigheden veranderen. Uit de nieuwe toekomstscenario’s die Deltares eind april presenteerde, volgt één hoofdconclusie: extreem weer wordt de norm. Dat brengt ons bij de grenzen van beheersing van het watersysteem, waarin Nederland traditioneel excelleert. We zullen ons land moeten inrichten op zware neerslag op onverwachte momenten, lange periodes van hitte en droogte en een stijgende zeespiegel. Dit is geen kwestie meer van een gemaal erbij, nee, dit is van een andere orde.”