secundair logo knw 1

In nauwe samenwerking met Jelle Bijlsma BV voerde Mous Waterbeheer de nieuwbouw van poldergemaal Hatzum en gemaal Leijepolder uit in opdracht van Wetterskip Fryslân. Wetterskip Fryslân is verantwoordelijk voor het waterbeheer in Friesland. Daarvoor heeft het bijna 1000 gemalen, 5400 stuwen en ongeveer 5000 inlaten in beheer.

Over project Hatzum

Gemaal Hatzum staat in de buurt van Dronrijp, een dorp ten westen van Leeuwarden. Het poldergemaal zorgt ervoor dat het water in het gebied ten zuiden van het Van Harinxmakanaal op peil blijft. Dit is een gebied van zo’n 600 hectare. Het oorspronkelijke gemaal uit 1984 was aan het einde van de technische levensduur en moest vernieuwd worden. Mous Waterbeheer was verantwoordelijk voor de mechanische en elektrotechnische werkzaamheden, waaronder de installatie van de nieuwe besturing en de plaatsing van het poldergebouwtje.

Over project Leijepolder

Verschillende poldergemalen, waaronder poldergemaal Leijepolder, zijn al tientallen jaren in gebruik en daardoor is de bemalingsinstallatie aan vervanging toe. Deze opdracht werd door Wetterskip Fryslân gegund aan Jelle Bijlsma. Mous Waterbeheer is verantwoordelijk voor de mechanische en elektrotechnische werkzaamheden. Kortgeleden zijn het gemaalhuisje inclusief besturing en de pompinstallatie gemonteerd. Het werk door Mous Waterbeheer omvatte ook het plaatsen van het gemaalhuis, de Hidrostal schroefcentrifugaal onderwaterpomp, de afdekluiken en elektrische installatie.

Werkzaamheden Mous Waterbeheer

Hoofdaannemer Jelle Bijlsma schakelde de specifieke vakkennis van Mous Waterbeheer in voor het elektrotechnische en mechanische werk bij de nieuwbouw van de gemalen. In de eigen werkplaats, op de afdeling kastenbouw, zijn alle voorbereidingen gedaan voor de besturingen. Vervolgens werd door het team van Mous Waterbeheer de montage op locatie vakkundig uitgevoerd, waaronder de plaatsing van de luiken, peilbuizen en terugslagkleppen.

Resultaat nieuwbouw poldergemaal Hatzum en gemaal Leijepolder

Het visvriendelijke poldergemaal Hatzum voldoet aan de laatste technische eisen en stelt Wetterskip Fryslân beter in staat om het waterpeil in de achterliggende polders te beheren. De nieuwe vijzelpomp verwerkt maar liefst 54 kuub water per minuut. Dat is bijna net zoveel als wat twee personen per jaar aan water verbruiken.

Gemaal Leijepolder bemaalt de polders bij de dorpen Oppenhuizen en Uitwellingerga. Dit is een prachtig weide- en natuurgebied vlak onder de elfstedenstad Sneek. Het nieuwe gemaal zorgt ervoor dat in een gebied van zo’n 250 hectare het waterpeil nauwkeurig beheerd kan worden. De nieuwe Hidrostal pomp heeft een capaciteit van 20 kuub water per minuut. Daarnaast is er door Wetterskip Fryslân gekozen voor een visvriendelijke pomp, zodat vissen ongestoord van de polders naar de boezem kunnen zwemmen.

Meer informatie over nieuwbouw poldergemalen

De werkzaamheden voor deze projecten kenmerken de expertise van Mous Waterbeheer. In opdracht van gemeenten, waterschappen en aannemers werkt Mous Waterbeheer dagelijks aan de nieuwbouw van poldergemalen en rioolgemalen.

Meer projecten staan op onze website of vindt u op onze LinkedIn Bedrijfspagina. Wilt u meer weten over de volledige ontzorging door Mous Waterbeheer? Neemt u dan contact met ons op.

h2ologoprimair    PARTNER CONTENT

De content op deze pagina is gemaakt door partners van H2O Media. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van H2O.

Wilt u hier uw content presenteren? Bel naar 070 3234 070 of mail naar h2o@mooijmanmarketing.nl.