secundair logo knw 1

De Nereda-technologie | Beeld Royal HaskoningDHV

Tien jaar nadat de eerste Nereda-installatie op praktijkschaal in gebruik werd genomen op de rioolwaterzuivering in Epe, zijn er flink wat installaties bijgekomen. Er zijn nu wereldwijd contracten afgesloten voor 89 installaties, waarvan 52 in bedrijf zijn, de rest is in aanbouw. Dit aantal zal de komende jaren flink groeien, verwacht licentiehouder Royal HaskoningDHV, die vorige week een samenwerkingsovereenkomst tekende met Nijhuis Saur Industries voor de afzet van de technologie in de Europese en Russische industriële markt.

Rene Noppeney 180 vk Rene NoppeneyDe Nereda-installaties staan in de communale markt inmiddels overal in de wereld, van Brazilië tot China van Zweden tot Zuid-Afrika en van Amerika tot Nederland, vertelt René Noppeney, Global Director Water Technology Products van Royal HaskoningDHV. “We zijn jaar op jaar aan het groeien, maar tot nu hebben we de industriële markt een beetje links laten liggen. Met Nijhuis Saur Industries als partner kunnen we daar nu ook schaalgrootte in bereiken.”

De innovatieve zuiveringstechnologie biedt meerwaarde in de industriële markt, zegt Noppeney. “Nereda is een korreltechnologie die heel goed bestand is tegen fluctuaties in de industriële afvalwaterstromen. Als je te maken hebt met een plotselinge lozing in het afvalwater met een hoge of juist lage pH, een hoog zoutgehalte of hoge temperatuur, wat in de industriële afvalwaterzuivering vaker voorkomt, dan heeft een traditioneel biologisch zuiveringssysteem moeite om zo’n shock te absorberen. Dat geldt niet voor onze korreltechnologie. We hebben veel data waaruit blijkt dat onze korrels dergelijke schokken beter aankunnen, dit komt omdat ze als een soort beschermend schild fungeren rondom de bacteriën.”

Compact
Noppeney denkt dat Nijhuis Saur Industries met de Nereda-technologie erg concurrerend kan zijn in de industriële afvalwaterzuivering. Niet alleen omdat de technologie goed overweg kan met de fluctuerende condities van het afvalwater, maar belangrijker is nog dat de installatie compact is en dus aanzienlijk minder ruimtebeslag vraagt. Noppeney: “En een derde aspect is het lage gebruik van energie en chemicaliën. Je ziet nu de enorme stijging van de energieprijzen, hoe fijn is het dan als je een zuiveringstechnologie hebt die maar de helft van de energie gebruikt.”

Vooralsnog hebben Royal HaskoningDHV en Nijhuis Saur Industries een samenwerkingscontract gesloten voor de industriële markt in Europa inclusief Rusland, Kazakhstan, Ukraine, Belarus en de Baltische Staten. Dus niet voor de hele wereld. Noppeney legt uit dat het belangrijk is om focus aan te brengen in de nieuwe samenwerking. “Laten we eerst succesvol zijn in deze gebieden, dan komt de rest vanzelf.”

Totaaloplossing
Goudsmith vk Eugen Goudsmith Nijhuis Saur Industries heeft met het Nereda-concept een extra technologie in huis waarmee de onderneming klanten totaaloplossingen kan bieden in afvalwaterbehandeling, vertelt Eugen Goudsmith, chief marketing & commercial officer van Nijhuis Saur. “Als klanten naar ons komen, zoeken ze een oplossing voor hun afvalwaterprobleem. Dit vergt onderzoek en een brede aanpak waar we verschillende technologieën evalueren om tot de beste oplossing voor onze klanten te komen. De Nereda-technologie is een aanvulling op ons portfolio. Daarmee differentiëren we ons verder in de totaaloplossingen die we kunnen bieden aan de industriële markt.”

Daar komt bij dat de korreltechnologie zich weliswaar bewezen heeft in de communale markt, maar nog innovatief is in de industriële markt. Ook om die reden past het Nereda-concept goed in de portfolio van Nijhuis Saur Industries, dat, zo legt Goudsmith uit, voorop wil lopen met innovatieve technologieën. “We zien het als een innovatieve technologie die belangrijk kan zijn voor onze klanten. Dan heb je het over de balans tussen lagere investerings- en energiekosten tegen een verbeterde performance. Als je deze technologie in een afvalwaterproject inzet zien we veel meerwaarde voor de klant.”

Verduurzaming
Met de technologie die goed scoort op kenmerken als laag energie- en chemicaliëngebruik, heeft Nijhuis Saur Industries tevens een extra ijzer in het vuur als het gaat om verduurzaming van de industriële afvalwaterzuivering. Goudsmith: “En er is veel gaande in de markt voor waterbehandeling. Iedereen in de industrie heeft het besef dat het water en energie- management beter moet en dat er veel meer geïnvesteerd moet worden dan in de afgelopen 10 jaar is gedaan. Ambitieuze doelstellingen van de industrie op het verbeteren van water en energiegebruik kunnen alleen gehaald worden als de aankomende jaren investeringen gedaan gaan worden. Wij zien die veranderingen nu in de markt plaatsvinden.”

Net als Noppeney verwacht Goudsmith dat op termijn de Nereda-technologie ook buiten Europa wordt afgezet in de industriële markt. “Nijhuis Saur Industries heeft projecten over de hele wereld. We zijn deze overeenkomst aangegaan voor Europa inclusief Rusland, Kazakhstan, Ukraine, Belarus en de Baltische Staten. Dat wil niet zeggen dat het in de toekomst anders wordt. Ik twijfel er niet aan dat we een bredere markt gaan aanboren.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.