secundair logo knw 1

Dankzij een nieuwe meter heeft Waterschap Vallei & Veluwe bij de slibontwatering vorig jaar 153.700 euro aan polymeer (polyelektrolyt) bespaard ten opzichte van 2017. 

Het gaat om een zogeheten Streaming Current Meter (SCM), die is geleverd door Qsenz (zie foto). Deze meter is in 2016 geïntroduceerd en is de afgelopen jaren getest bij diverse bedrijven waaronder het waterschap.

De SCM meet continu de ionische en colloïdale lading in het water, waardoor op elk moment duidelijk is of de dosering van coagulant voldoende is. "Een groot voordeel van de meter is dat deze niet gevoelig is voor schuim", zegt Daan Scholtens, zuiveringstechnicus van Waterschap Vallei & Veluwe.

"Daardoor geeft de meting een zeer betrouwbaar beeld van de dosering van het polymeer. De oude meetmethode meet de concentratie van droge stof. Deze methode is wel gevoelig voor schuimvorming. Daardoor is deze meting niet zo nauwkeurig en moesten we te veel polymeer toevoegen om zeker te zijn dat we het gewenste resultaat haalden."

Dankzij de SCM gebruikt het waterschap op de rwzi in Amersfoort nu per ton droge stof 25 procent minder polymeer, hetgeen vorig jaar neerkwam op een besparing van 37.000 kg. 

De droge stof meter wordt momenteel nog gebruikt, omdat de SCM nog niet helemaal precies is ingeregeld. Het doel is om de droge stof meter buiten gebruik te stellen. "Of dat ook lukt, weten we nog niet zeker. Er zijn aanpassingen aan de software van de slibcentrifuge voor nodig. Dit is wel haalbaar, maar we zijn er nog niet helemaal zeker van of deze installatie desondanks goed kan functioneren met alleen de SCM."

De SCM is niet alleen toepasbaar bij communale of industriële afvalwaterzuivering. Het is ook mogelijk om de meter te gebruiken bij de productie van drinkwater, in de papierindustrie en bij andere processen waarbij coagulatie voorkomt.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.