secundair logo knw 1

De autonome inspectierobot van Submerge heeft de Aquatech Innovation Award gewonnen. De innovatieve inspectietechniek is een Nederlands project. Voor het eerst in de geschiedenis van de Innovation Award werd ook een publieksprijs uitgereikt. Die ging naar het 'Closed Loop Concept' voor gedecentraliseerde watervoorziening Van Nijhuis Saur Industries & Semilla Sanitation.

Dit jaar werden uit meer dan 50 inzendingen  12 innovatieve technologieën genomineerd door de vakjury. "De coronacrisis duurt nu bijna 2 jaar, desondanks hebben we meer dan 50 innovatieve inzendingen ontvangen", zei juryvoorzitter Cees Buisman, wetenschappelijk directeur van Wetsus, het wetenschappelijk onderzoeksinstituut voor de watertechnologie in Leeuwarden. "Dit is een positief signaal van hoe innovatief de watersector blijft.”

"Een van de belangrijkste trends die we dit jaar zagen bij de Innovation Award-inzendingen was de beschikbaarheid en toepassing van slimme technologieën", aldus de juryvoorzitter.

Baanbrekend
De winnende inspectierobot van Submerge werkt autonoom en helpt waterbedrijven bij het in kaart brengen van de infrastructuur van het waternetwerk en het detecteren van fouten in drinkwaterleidingen. De inspectierobot die 24/7 inzetbaar is en de inspectiekosten volgens de initiatiefnemers met een factor 20 verlaagt, geldt als baanbrekende techniek die het mogelijk maakt om het onderhoud van leidingen te veranderen van ’risk-based’ in ‘condition-based’.

De inspectierobot is een Nederlandse vinding. Het eerste prototype werd ontwikkeld door de onderzoeksinstituten KWR en Wetsus, waarna een consortium bestaande uit zeven drinkwaterbedrijven (Brabant Water, Dunea, Evides, PWN, Vitens, WMD, WML), KWR en Demcon Robotic Systems voor verdere ontwikkeling zorgde. De volgende stappen in de ontwikkeling vinden nu plaats onder de vlag van de voor dit doel opgerichte onderneming SubMerge.

Naast de robot als overall winnaar werd de jury het ook eens over de categoriewinnaars:

Wastewater Treatment: CLC for decentralised water provision (Nijhuis Saur Industries & Semilla Sanitation)
Transport and Process & Control: Live KEY (Hawle Service GmbH)
Innovation - not yet to market: Autonomic Inspection Robot (Submerge)
Water Supply: BIO-310 UV LED Reactor (Typhon Treatment Systems Ltd)
Green Chemicals for Water: Wasser 3.0 detect | remove | reuse (Wasser 3.0 gGmbH)

 

MEER INFORMATIE
H2O artikel: Twaalf technologieën in de race voor Aquatech Innovation Award

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Het CEC-programma van STOWA en NWO heeft een aantal technieken onderzocht. Bekijk dit filmpje over een combinatie van bio assay en massaspectrometer om verontreiniging snel te kunnen duiden uit de database: RoutinEDA
https://vimeo.com/712902086
Is er een directe link naar de uitspraak beschikbaar? Ik vind de volgend passage van jullie artikel bijzonder verwoord: "Behalve over het gebruik van chemicaliën in het koelwater ging de rechtszaak ook over de voorwaarden van het waterschap voor lozingen in geval van onderhoud of reparatiewerkzaamheden aan installaties. Maar toestemming vooraf vond de rechter te ver gaan en een zogenoemde immissietoets (welke stoffen zitten erin) niet effectief." Lijkt me namelijk zeker niet in lijn met geldend waterkwaliteitsbeleid en ook niet met het oog op de uitspraak m.b.t. de tijdelijke achteruitgang. Wanneer een activiteit, en daarmee de lozing, invloed heeft op de waterkwaliteit is het uitgangspunt dat de impact van te voren bepaald en onderbouwd moet worden. Indien dit leidt tot een verslechtering van de situatie, moet voor de impactsbeoordeling (van een industriële lozing) het Handboek Immissietoets gebruikt worden om de impact te bepalen. 
Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning