secundair logo knw 1

De autonome inspectierobot van Submerge heeft de Aquatech Innovation Award gewonnen. De innovatieve inspectietechniek is een Nederlands project. Voor het eerst in de geschiedenis van de Innovation Award werd ook een publieksprijs uitgereikt. Die ging naar het 'Closed Loop Concept' voor gedecentraliseerde watervoorziening Van Nijhuis Saur Industries & Semilla Sanitation.

Dit jaar werden uit meer dan 50 inzendingen  12 innovatieve technologieën genomineerd door de vakjury. "De coronacrisis duurt nu bijna 2 jaar, desondanks hebben we meer dan 50 innovatieve inzendingen ontvangen", zei juryvoorzitter Cees Buisman, wetenschappelijk directeur van Wetsus, het wetenschappelijk onderzoeksinstituut voor de watertechnologie in Leeuwarden. "Dit is een positief signaal van hoe innovatief de watersector blijft.”

"Een van de belangrijkste trends die we dit jaar zagen bij de Innovation Award-inzendingen was de beschikbaarheid en toepassing van slimme technologieën", aldus de juryvoorzitter.

Baanbrekend
De winnende inspectierobot van Submerge werkt autonoom en helpt waterbedrijven bij het in kaart brengen van de infrastructuur van het waternetwerk en het detecteren van fouten in drinkwaterleidingen. De inspectierobot die 24/7 inzetbaar is en de inspectiekosten volgens de initiatiefnemers met een factor 20 verlaagt, geldt als baanbrekende techniek die het mogelijk maakt om het onderhoud van leidingen te veranderen van ’risk-based’ in ‘condition-based’.

De inspectierobot is een Nederlandse vinding. Het eerste prototype werd ontwikkeld door de onderzoeksinstituten KWR en Wetsus, waarna een consortium bestaande uit zeven drinkwaterbedrijven (Brabant Water, Dunea, Evides, PWN, Vitens, WMD, WML), KWR en Demcon Robotic Systems voor verdere ontwikkeling zorgde. De volgende stappen in de ontwikkeling vinden nu plaats onder de vlag van de voor dit doel opgerichte onderneming SubMerge.

Naast de robot als overall winnaar werd de jury het ook eens over de categoriewinnaars:

Wastewater Treatment: CLC for decentralised water provision (Nijhuis Saur Industries & Semilla Sanitation)
Transport and Process & Control: Live KEY (Hawle Service GmbH)
Innovation - not yet to market: Autonomic Inspection Robot (Submerge)
Water Supply: BIO-310 UV LED Reactor (Typhon Treatment Systems Ltd)
Green Chemicals for Water: Wasser 3.0 detect | remove | reuse (Wasser 3.0 gGmbH)

 

MEER INFORMATIE
H2O artikel: Twaalf technologieën in de race voor Aquatech Innovation Award

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Het is van belang om onderzoek te doen naar de waterkwaliteit o.a. PFAS-stoffen voordat ergens regenwater of oppervlaktewater via infiltratieputten naar grondwaterlichaam gebracht kan worden. Verslechtering van kwaliteit grondwater voorkomen, door zuivering van het infiltratiewater is veelal noodzakelijk.
Knap om in deze discussie de landbouwtransitie geheel buiten beschouwing te laten. In plaats van het natuurlijk vermogen van de bodem om water vast te houden te herstellen én de watervraag vanuit de land- en tuinbouw drastisch te verminderen, bijvoorbeeld door regeneratieve akkerbouw en voedselbossen, wordt er (weer) voornamelijk naar technologische oplossingen gekeken zoals water opslaan in de diepe ondergrond. Het enige positieve plan is het initiatief rondom het wegsijpelende water van de Brabantse wal. Maar ook dat is symptoombestrijding in plaats van het aanpakken van de oorzaak waardoor dat water wegsijpelt....Hopelijk is de nieuwe dijkgraaf wat meer een visionair als het gaat om structurele maatregelen om water en bodemsturend echt in de praktijk te brengen!
Na mijn mening een totaal verkeerd initiatief. Waarom niet het meetnet inzetten om  juist een overschrijding te voorkomen. Gewoon een kwestie van de normen lager in te stellen en snel ingrijpen als de voorwaarschuwing in gaat.
Duidelijk weer boeren! 
@Maria WitmerJe link is helaas al weer verlopen...
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Je hebt gelijk Herman, regenwater is zachter en zoeter dan sterk voorgezuiverd rivierwater, maar aangaande microverontreinigingen niet per sé schoner. Met RO kun je overigens ook de ionensamenstelling van infiltratiewater aanpassen en ook macro ionen wegnemen. Maar dat zou waanzin zijn. Infiltratiewater dat inzijgt in de centrale delen van de Veluwe neemt namelijk een diepe, zeer lange weg en duikt pas na duizenden (!) jaren weer op buiten de Veluwe. En dus NIET in beken en sprengen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.