secundair logo knw 1

De autonome inspectierobot van Submerge heeft de Aquatech Innovation Award gewonnen. De innovatieve inspectietechniek is een Nederlands project. Voor het eerst in de geschiedenis van de Innovation Award werd ook een publieksprijs uitgereikt. Die ging naar het 'Closed Loop Concept' voor gedecentraliseerde watervoorziening Van Nijhuis Saur Industries & Semilla Sanitation.

Dit jaar werden uit meer dan 50 inzendingen  12 innovatieve technologieën genomineerd door de vakjury. "De coronacrisis duurt nu bijna 2 jaar, desondanks hebben we meer dan 50 innovatieve inzendingen ontvangen", zei juryvoorzitter Cees Buisman, wetenschappelijk directeur van Wetsus, het wetenschappelijk onderzoeksinstituut voor de watertechnologie in Leeuwarden. "Dit is een positief signaal van hoe innovatief de watersector blijft.”

"Een van de belangrijkste trends die we dit jaar zagen bij de Innovation Award-inzendingen was de beschikbaarheid en toepassing van slimme technologieën", aldus de juryvoorzitter.

Baanbrekend
De winnende inspectierobot van Submerge werkt autonoom en helpt waterbedrijven bij het in kaart brengen van de infrastructuur van het waternetwerk en het detecteren van fouten in drinkwaterleidingen. De inspectierobot die 24/7 inzetbaar is en de inspectiekosten volgens de initiatiefnemers met een factor 20 verlaagt, geldt als baanbrekende techniek die het mogelijk maakt om het onderhoud van leidingen te veranderen van ’risk-based’ in ‘condition-based’.

De inspectierobot is een Nederlandse vinding. Het eerste prototype werd ontwikkeld door de onderzoeksinstituten KWR en Wetsus, waarna een consortium bestaande uit zeven drinkwaterbedrijven (Brabant Water, Dunea, Evides, PWN, Vitens, WMD, WML), KWR en Demcon Robotic Systems voor verdere ontwikkeling zorgde. De volgende stappen in de ontwikkeling vinden nu plaats onder de vlag van de voor dit doel opgerichte onderneming SubMerge.

Naast de robot als overall winnaar werd de jury het ook eens over de categoriewinnaars:

Wastewater Treatment: CLC for decentralised water provision (Nijhuis Saur Industries & Semilla Sanitation)
Transport and Process & Control: Live KEY (Hawle Service GmbH)
Innovation - not yet to market: Autonomic Inspection Robot (Submerge)
Water Supply: BIO-310 UV LED Reactor (Typhon Treatment Systems Ltd)
Green Chemicals for Water: Wasser 3.0 detect | remove | reuse (Wasser 3.0 gGmbH)

 

MEER INFORMATIE
H2O artikel: Twaalf technologieën in de race voor Aquatech Innovation Award

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?