secundair logo knw 1

De autonome inspectierobot van Submerge heeft de Aquatech Innovation Award gewonnen. De innovatieve inspectietechniek is een Nederlands project. Voor het eerst in de geschiedenis van de Innovation Award werd ook een publieksprijs uitgereikt. Die ging naar het 'Closed Loop Concept' voor gedecentraliseerde watervoorziening Van Nijhuis Saur Industries & Semilla Sanitation.

Dit jaar werden uit meer dan 50 inzendingen  12 innovatieve technologieën genomineerd door de vakjury. "De coronacrisis duurt nu bijna 2 jaar, desondanks hebben we meer dan 50 innovatieve inzendingen ontvangen", zei juryvoorzitter Cees Buisman, wetenschappelijk directeur van Wetsus, het wetenschappelijk onderzoeksinstituut voor de watertechnologie in Leeuwarden. "Dit is een positief signaal van hoe innovatief de watersector blijft.”

"Een van de belangrijkste trends die we dit jaar zagen bij de Innovation Award-inzendingen was de beschikbaarheid en toepassing van slimme technologieën", aldus de juryvoorzitter.

Baanbrekend
De winnende inspectierobot van Submerge werkt autonoom en helpt waterbedrijven bij het in kaart brengen van de infrastructuur van het waternetwerk en het detecteren van fouten in drinkwaterleidingen. De inspectierobot die 24/7 inzetbaar is en de inspectiekosten volgens de initiatiefnemers met een factor 20 verlaagt, geldt als baanbrekende techniek die het mogelijk maakt om het onderhoud van leidingen te veranderen van ’risk-based’ in ‘condition-based’.

De inspectierobot is een Nederlandse vinding. Het eerste prototype werd ontwikkeld door de onderzoeksinstituten KWR en Wetsus, waarna een consortium bestaande uit zeven drinkwaterbedrijven (Brabant Water, Dunea, Evides, PWN, Vitens, WMD, WML), KWR en Demcon Robotic Systems voor verdere ontwikkeling zorgde. De volgende stappen in de ontwikkeling vinden nu plaats onder de vlag van de voor dit doel opgerichte onderneming SubMerge.

Naast de robot als overall winnaar werd de jury het ook eens over de categoriewinnaars:

Wastewater Treatment: CLC for decentralised water provision (Nijhuis Saur Industries & Semilla Sanitation)
Transport and Process & Control: Live KEY (Hawle Service GmbH)
Innovation - not yet to market: Autonomic Inspection Robot (Submerge)
Water Supply: BIO-310 UV LED Reactor (Typhon Treatment Systems Ltd)
Green Chemicals for Water: Wasser 3.0 detect | remove | reuse (Wasser 3.0 gGmbH)

 

MEER INFORMATIE
H2O artikel: Twaalf technologieën in de race voor Aquatech Innovation Award

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.