secundair logo knw 1

De autonome inspectierobot van Submerge heeft de Aquatech Innovation Award gewonnen. De innovatieve inspectietechniek is een Nederlands project. Voor het eerst in de geschiedenis van de Innovation Award werd ook een publieksprijs uitgereikt. Die ging naar het 'Closed Loop Concept' voor gedecentraliseerde watervoorziening Van Nijhuis Saur Industries & Semilla Sanitation.

Dit jaar werden uit meer dan 50 inzendingen  12 innovatieve technologieën genomineerd door de vakjury. "De coronacrisis duurt nu bijna 2 jaar, desondanks hebben we meer dan 50 innovatieve inzendingen ontvangen", zei juryvoorzitter Cees Buisman, wetenschappelijk directeur van Wetsus, het wetenschappelijk onderzoeksinstituut voor de watertechnologie in Leeuwarden. "Dit is een positief signaal van hoe innovatief de watersector blijft.”

"Een van de belangrijkste trends die we dit jaar zagen bij de Innovation Award-inzendingen was de beschikbaarheid en toepassing van slimme technologieën", aldus de juryvoorzitter.

Baanbrekend
De winnende inspectierobot van Submerge werkt autonoom en helpt waterbedrijven bij het in kaart brengen van de infrastructuur van het waternetwerk en het detecteren van fouten in drinkwaterleidingen. De inspectierobot die 24/7 inzetbaar is en de inspectiekosten volgens de initiatiefnemers met een factor 20 verlaagt, geldt als baanbrekende techniek die het mogelijk maakt om het onderhoud van leidingen te veranderen van ’risk-based’ in ‘condition-based’.

De inspectierobot is een Nederlandse vinding. Het eerste prototype werd ontwikkeld door de onderzoeksinstituten KWR en Wetsus, waarna een consortium bestaande uit zeven drinkwaterbedrijven (Brabant Water, Dunea, Evides, PWN, Vitens, WMD, WML), KWR en Demcon Robotic Systems voor verdere ontwikkeling zorgde. De volgende stappen in de ontwikkeling vinden nu plaats onder de vlag van de voor dit doel opgerichte onderneming SubMerge.

Naast de robot als overall winnaar werd de jury het ook eens over de categoriewinnaars:

Wastewater Treatment: CLC for decentralised water provision (Nijhuis Saur Industries & Semilla Sanitation)
Transport and Process & Control: Live KEY (Hawle Service GmbH)
Innovation - not yet to market: Autonomic Inspection Robot (Submerge)
Water Supply: BIO-310 UV LED Reactor (Typhon Treatment Systems Ltd)
Green Chemicals for Water: Wasser 3.0 detect | remove | reuse (Wasser 3.0 gGmbH)

 

MEER INFORMATIE
H2O artikel: Twaalf technologieën in de race voor Aquatech Innovation Award

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.