Nora Sutton, hoofddocent aan de Universiteit Wageningen, heeft een Vidi-beurs van 800.000 euro toegewezen gekregen voor onderzoek naar bescherming van grondwater dat gebruikt voor de productie van drinkwater.
Nora SuttonHet onderzoek van Sutton richt zich op het afbreken van microverontreinigingen in grondwater met natuurlijke micro-organismen. Dit helpt om onze drinkwatervoorzieningen op een duurzame wijze te beschermen. Veel drinkwater in Nederland wordt geproduceerd met grondwater, dat steeds meer wordt vervuild met microverontreinigingen zoals gewasbeschermingsmiddelen en medicijnresten.
Verena SchoepfVerena Schoepf (Universiteit van Amsterdam) krijgt eveneens een Vidi-beurs. Zij doet onderzoek naar koraalriffen. Koraalriffen, die worden bedreigd door klimaatverandering, zijn oases van biodiversiteit en een bron van levensonderhoud voor miljoenen mensen. Schoepf onderzoekt of en hoe frequente blootstelling aan heet, zuur en zuurstofarm zeewater koralen zou kunnen helpen om zich aan te passen en te overleven in de toekomst.
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft dit jaar 78 onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Hiermee kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten. In totaal zijn er 402 beurzen aangevraagd. Met het aantal toekenningen van 78, bedraagt het honoreringspercentage 19 procent.
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.