secundair logo knw 1

Nora Sutton, hoofddocent aan de Universiteit Wageningen, heeft een Vidi-beurs van 800.000 euro toegewezen gekregen voor onderzoek naar bescherming van grondwater dat gebruikt voor de productie van drinkwater.

Nora Sutton 180 vk Nora SuttonHet onderzoek van Sutton richt zich op het afbreken van microverontreinigingen in grondwater met natuurlijke micro-organismen. Dit helpt om onze drinkwatervoorzieningen op een duurzame wijze te beschermen. Veel drinkwater in Nederland wordt geproduceerd met grondwater, dat steeds meer wordt vervuild met microverontreinigingen zoals gewasbeschermingsmiddelen en medicijnresten.

Verena Schoepf 180 vk Verena SchoepfVerena Schoepf (Universiteit van Amsterdam) krijgt eveneens een Vidi-beurs. Zij doet onderzoek naar koraalriffen. Koraalriffen, die worden bedreigd door klimaatverandering, zijn oases van biodiversiteit en een bron van levensonderhoud voor miljoenen mensen. Schoepf onderzoekt of en hoe frequente blootstelling aan heet, zuur en zuurstofarm zeewater koralen zou kunnen helpen om zich aan te passen en te overleven in de toekomst.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft dit jaar 78 onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Hiermee kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten. In totaal zijn er 402 beurzen aangevraagd. Met het aantal toekenningen van 78, bedraagt het honoreringspercentage 19 procent.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.