Steven van Weyenberg wordt staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Hij volgt Stientje van Veldhoven op die haar positie in het demissionaire kabinet vroegtijdig opgeeft om vicepresident te worden bij het World Resources Institute, een internationale organisatie voor duurzaam beleid.
Steven WeyenbergVan Weyenberg (48) is sinds 2012 Tweede Kamerlid voor D66. Hij is woordvoerder over onder meer financiën, belastingen en arbeidsmarkt. Hij was tevens vice-fractievoorzitter.
Eerder werkte hij bij het ministerie van Economische Zaken, waar hij meerdere functies vervulde en bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Van Weyenberg wordt op 10 augustus beëdigd door de koning. Tot die tijd neemt minister Cora van Nieuwenhuizen de taken van de staatssecretaris waar.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.