Peter Glas is benoemd tot lid van de raad van bestuur van IHE Delft, het instituut voor watereducatie. Glas volgt Maarten Smits (Deltares) op.
Peter GlasGlas, deltacommissaris van Nederland, heeft een lange carrière op het gebied van waterbeheer, beginnend bij WL|Delft Hydraulics (nu Deltares). Als bestuurder was hij actief als watergraaf (De Dommel) en dagelijks bestuurslid van de Unie van Waterschappen, waarvan de laatste 6 jaar als landelijk voorzitter. Sinds 2013 is hij onafhankelijk voorzitter van het Water Governance Initiative van de OESO.
Bij IHE Delft, kenniscentrum op het gebied van waterinfrastructuur, technologie en wetenschappen, ziet Glas als lid van de raad van bestuur toe op de missie en de financiële stabiliteit van het instituut.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.