secundair logo knw 1

Michelle van Vliet wordt hoogleraar Waterkwaliteit en Duurzame Watersystemen aan de Universiteit Utrecht. Haar benoeming gaat in op 15 juli.

Michelle van Vliet 180 vkMichelle van Vliet

Van Vliet is vijf jaar lang universitair hoofddocent en onderzoeker geweest bij het departement Fysische Geografie van de faculteit Geowetenschappen. Daar gaat ze nu de positie van hoogleraar bekleden. Zij studeerde ook in Utrecht en promoveerde vervolgens aan Wageningen University & Research.

Volgens een bericht van de Universiteit Utrecht initieerde en leidde Van Vliet de afgelopen jaren sessies op toonaangevende internationale conferenties en was ze lid van (inter)nationale commissies. Ook droeg zij bij aan het IPCC-rapport over de opwarming van de aarde en werd ze als vooraanstaand expert uitgenodigd door de Europese Commissie en de Wereldbank.

Een belangrijke uitdaging is het waarborgen van voldoende water van geschikte kwaliteit voor mens en natuur in een veranderende wereld, zegt Van Vliet. In een eigen onderzoekslijn ontwikkelde zij nieuwe concepten van waterschaarste. Hierin zijn waterkwaliteit en watertechnologieën opgenomen.

Zij wil als hoogleraar deze onderzoekslijn versterken. Samen met collega’s gaat ze twee nieuwe watercursussen ontwikkelen en doceren. Het doel is om bachelor- en masterstudenten te voorzien van adequate kennis en vaardigheden om duurzame oplossingen voor waterbeheer te ontwikkelen.

In een H2O-nieuwsbericht in mei vertelt Van Vliet over een studie waaruit blijkt dat ruim de helft van de wereldbevolking nu al in een gebied woont waar minstens één maand per jaar waterschaarste is. Tegen het einde van deze eeuw kan dat zelfs twee derde zijn. Ook is onder haar leiding een team van de Universiteit Utrecht bezig met onderzoek naar de wisselwerking tussen water- en energiesystemen bij extreme weersomstandigheden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.