PERSONALIA - Arjen van Nieuwenhuijzen is per 1 september 2018 benoemd tot eerste Industry based Principal Investigator (hoofdonderzoeker) bij Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute).
Van Nieuwenhuijzen is expert op het gebied van herwinbare energie, water en grondstoffen bij Witteveen+Bos. Hij studeerde in 1996 af in de Sanitair Ingenieurswetenschappen aan de Faculteit Civiele Techniek van de Technische Universiteit Delft. In 2001 promoveerde hij aan de TU Delft op het gebied van de fysisch-chemische voorbehandeling van afvalwater in de context van duurzame ontwikkeling.
Zijn expertise richt zich op geavanceerde waterzuiveringstechnologie en slib- en reststoffenbehandeling voor waterhergebruik, duurzame energieproductie en terugwinning van grondstoffen.
Op het AMS Institute zullen zijn activiteiten zich richten op het onderwerp Circular Urban Resources. Zijn positie wordt verder versterkt met een benoeming tot ‘Buitengewoon UHD Circulaire Grondstoffen in de Stad’ aan Wageningen Universiteit & Research. Doelstelling is dat de onderzoeker bedrijfsleven, overheid en academische wereld met elkaar verbindt om uitdagingen voor stedelijke omgeving te helpen oplossen.
Van Nieuwenhuijzen zegt in een toelichting: “Ik ben zeer gemotiveerd om het bedrijfsleven, de overheid en de academische wereld actief te verbinden en op één lijn te brengen. De samenwerkingen tot nu toe zijn veelbelovend. Zoals in het ReCirc Singapore Program en het NWO-project WaterNexus, onderzoeken, ontwikkelen, engineeren en leveren we met vereende krachten toekomstige circulaire oplossingen voor Nederland, in het bijzonder de Metropoolregio Amsterdam, en Zuidoost-Azië, gericht op water, afval en voedselsystemen.”
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...