Om in 2050 aan de landelijke eisen te voldoen, moet Waterschap Zuiderzeeland circa 140 kilometer dijken versterken. Het Rijk en de gezamenlijke waterschappen dragen het grootste deel van de financiering. Toch heeft Zuiderzeeland besloten geld voor te schieten om te kunnen starten met de werkzaamheden.
Volgens Waterschap Zuiderzeeland moeten er voor 2050 tussen de 116 en de 144 kilometer dijken versterkt worden. 90% van de dijkversterkingsoperatie wordt betaald vanuit het Hoogwatersbeschermingsprogramma, een samenwerkingsverband van Rijkswaterstaat en de waterschappen. Het resterende deel draagt het waterschap dat een dijk gaat versterken zelf.
Door ervoor te kiezen om dijkversterkingsoperaties voor te financieren, wil het waterschap zeker stellen dat de volledige operatie binnen de gestelde termijn kan worden afgerond.
Daarvoor is het volgens het waterschapsbestuur nodig om te beginnen met de versterkingsopgave in 2025. Dit jaar wordt daarom ruim 1 miljoen euro uitgetrokken om het versterken van de dijk tussen de Ketelbrug en de Roggebotbrug voor te kunnen bereiden.
“Belangrijk voor ons is dat onze versterkingsmachine niet stil komt te vallen”, vertelt Johan Pieters van Waterschap Zuiderzeeland. “Door nu voor te financieren en zelf de regie over de planning te nemen, kunnen we zeker stellen dat als we klaar zijn met het versterken van dijk een, we meteen door kunnen naar dijk twee. Zo kunnen we de benodigde kennis en kunde binnen onze organisatie behouden.”
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.