secundair logo knw 1

Foto Waterschap Zuiderzeeland

Om in 2050 aan de landelijke eisen te voldoen, moet Waterschap Zuiderzeeland circa 140 kilometer dijken versterken. Het Rijk en de gezamenlijke waterschappen dragen het grootste deel van de financiering. Toch heeft Zuiderzeeland besloten geld voor te schieten om te kunnen starten met de werkzaamheden.

Volgens Waterschap Zuiderzeeland moeten er voor 2050 tussen de 116 en de 144 kilometer dijken versterkt worden. 90% van de dijkversterkingsoperatie wordt betaald vanuit het Hoogwatersbeschermingsprogramma, een samenwerkingsverband van Rijkswaterstaat en de waterschappen. Het resterende deel draagt het waterschap dat een dijk gaat versterken zelf.

Door ervoor te kiezen om dijkversterkingsoperaties voor te financieren, wil het waterschap zeker stellen dat de volledige operatie binnen de gestelde termijn kan worden afgerond. 

Daarvoor is het volgens het waterschapsbestuur nodig om te beginnen met de versterkingsopgave in 2025. Dit jaar wordt daarom ruim 1 miljoen euro uitgetrokken om het versterken van de dijk tussen de Ketelbrug en de Roggebotbrug voor te kunnen bereiden.

“Belangrijk voor ons is dat onze versterkingsmachine niet stil komt te vallen”, vertelt Johan Pieters van Waterschap Zuiderzeeland. “Door nu voor te financieren en zelf de regie over de planning te nemen, kunnen we zeker stellen dat als we klaar zijn met het versterken van dijk een, we meteen door kunnen naar dijk twee. Zo kunnen we de benodigde kennis en kunde binnen onze organisatie behouden.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...